MTI Autó

Fotó: felborult egy busz Fejér megyében

Megszűnt az útzár a 811-es úton Székesfehérvár és Pátka között, ahol a reggel felborult egy menetrend szerint közlekedő helyközi autóbusz. A balesetben tizenheten sérültek meg – közölte a Fejér Megyer Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A WAN2 megmondja

A gitárforradalmár: The Edge

A U2 új lemezéhez időzítve, a wan2 popkulturális magazin a zenekar két nagy személyiségét, Bonot és The Edge-t veszi górcső alá. Íme a második rész, The Edge-ről, a gitárosról. Mire jó a rock gitár? Forradalmat indítani nem lehet vele. Bár, attól függ, mit nevezünk forradalomnak. A hazai Heaven Street Seven együttes gitárosa elmékedik. Szakmázás - de nem csak gitárőrülteknek.

A WAN2 megmondja

Bono, az intézmény; avagy nehéz a világsztárok élete

A U2 új lemezéhez időzítve, a wan2 popkulturális magazin a zenekar (és a mai popzene) két nagy személyiségét, Bonot és The Edge-t veszi górcső alá. És - szokása szerint - megmondja. Íme az első rész, Bonóról, aki ír szabadsághősből cinikus rockerré, majd társadalmi ügyek befolyásos pártfogójává vált. Hogyan is?

A WAN2 megmondja

Kínai kálvária: utazás Axl Rose koponyája körül

13 millió dollár, 14 stúdiómegszállás és 15 év után megjelent az egyre inkább önmaga tribute bandjeként emlegetett Guns N’ Roses hatodik stúdiólemeze. Bár a világ egyik legeladhatóbb márkaneve mögött árválkodó Axl Rose még mindig hamarabb ütötte fel a fejét, mint a kínai demokrácia, azért a WAN2 megpróbálta kibogozni az elmúlt másfél évtized történéseit.

A WAN2 megmondja

Amit tudni szerettél volna a Zeppről...

December 10-én, hétfőn, a londoni O2 Arenában egy koncert erejéig újra felszállt a Led Zeppelin léghajója. A wan2 áttekinti a rocktörténet egyik legfontosabb, műfajteremtő és 300 millió lemezt értékesítő zenekarának botrányokban és zseniális albumokban bővelkedő történetét. Avagy: mindazt, amit nem árt tudni a Zeppről!

A WAN2 megmondja

1967, a rockzene kulcséve - II.rész

A Jupiter együtt állt a Marssal, közeledett a Vízöntő. Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás és az izraeli hat napos háború ellenére is hinni lehetett a művészet és a zaj megváltó erejében. Bátorság, zenei experimentalizmus, egy műfaj felfedezi önmagát. A wan2 sorra vette az 1967-es év lemezeit. II.rész, a Velvet Undergroundtól a Beach Boysig.

A WAN2 megmondja

1967, a rockzene kulcséve - I. rész

A Jupiter együtt állt a Marssal. Lassan beköszöntött a Vízöntő. Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás és az izraeli hat napos háború ellenére is hinni lehetett a szeretet megváltó erejében. Úgy tűnt, az új amerikai–brit–szovjet világűr kutatási szerződés, mely megtiltotta az atom- vagy más tömegpusztító fegyverek Föld körüli pályára juttatását, véget vet a hidegháborúnak. A rakenroll jó bohócai negyven éve rábólintottak 1967-re. A wan2 most kontextusba helyezi azt a korszakot, mely kontextusba helyezte a popkultúrát.

A WAN2 megmondja

Zeitgeist: szellemidézés

Zeistgeist címmel jelent meg a Smashing Pumpkins új lemeze (lásd sorozatunk első részét, Tök ász címmel). Azt, hogy kellőképpen megragadja-e a korszellemet, még nem tudjuk. Tegyünk időutazást, és vizsgáljuk meg az elmúlt ötven év fontos időszakait, milyen volt az adott korokban a zeitgeist, és hogyan hatott a popzenére.

A WAN2 megmondja

Zeitgeist: a Smashing Pumpkins reinkarnációja

Megjelent a Zeitgeist című Smashing Pumpkins lemez, hogy önmagát beteljesítse. Hét éves koplalás után a wan2 megvizsgálja, hogyan született a zenekar, hogyan lett az amerikai alter színtér egyik élcsapata, hogyan esett szét és támadt most fel! A második részben a korszellemet próbáljuk megragadni, poplemezekkel.

A WAN2 megmondja

Az istenek a fejükre estek

A legnagyobb popikonokkal is előfordul, hogy hullámzik, sőt akadozik az energiatermelésük. A legnagyobb fejlesztők üzemzavarairól készített szakmai jelentések olvashatók itt: a pop legnagyobbjainak lemezen manifesztálódott üzemi balesetei. A WAN2 megvilágítja a legjobbak leggyengébb pillanatait.

A WAN2 megmondja

A Music Television 25 éve: a legnagyobb pillanatok

A Magyarországon 1990 óta fogható zenés csatorna ugyanúgy része volt a rendszerváltás jótéteményeinek, mint az indexre tett könyvek megjelenése. Elévülhetetlen érdeme van a magyar pop információs robbanásában, bekapcsolt minket is a rock and roll vérkeringésébe. Így aztán az 1991-es grunge robbanás, a Nirvana, a Red Hot Chilli Peppers csúcsra járatása, a Jackass és a Live8 már nemcsak a párhuzamos univerzumokban, hanem a pesti bérházakban, és a megyeszékhelyek város nagyságú lakótelepein is hatott. Íme a csatorna eddig történetének nagy pillanatai!

A WAN2 megmondja

Emlékszel Szukics Magdára? - II. rész

A most 25 éves kultuszfilm, a Megáll az idő egyetlen kockája sem szorul magyarázatra. Alkotók és közönség tökéletes szinkronban voltak, de azóta felnőtt legalább egy nemzedék, amely már nem kényszerül kódolt szöveget és helyzeteket dekódolni. A film forgatókönyvírója, Bereményi Géza a filmben elhangzó szállóigévé vált mondatokat és a filmben rejtett szimbolikát fejti meg.

A WAN2 megmondja

Emlékszel Szukics Magdára? - I. rész

Több nemzedék kultuszfilmje lett a Megáll az idő, amely most 25 éves. Az ’56-os forradalom leverésével kezdődő, s a kádári konszolidációval végződő keserédes film minden kockája hajszálpontos kép a korszak Magyarországáról. A WAN2 összeállítása a készítőket is megszólaltatja. Első rész: interjú Gothár Péterrel.

A WAN2 megmondja

A dandy kultúrtörténete

A dandy kifinomult: öltözködésben, viselkedésben, tettben, szóban és ízlésben. Tökéletességre törekszik, stílusos, gondolkodásának csak a divat szabhat határokat. Minden kornak megvannak a maga dandyjei. A Wan2 az elmúlt kétszáz évből válogat, különös tekintettel Morrissey-re, aki új lemezzel örvendeztette meg a hanyag elegancia barátait, mi több: személyesen is tiszteletét teszi nálunk, július 5-én, a PeCsában.

hvg.hu A WAN2 megmondja

Született focistafeleségek - fotók a legszebbekről

A futball legnagyobb sztárjait legalább akkora figyelem övezi, mint a hollywoodi színészeket, élmezőnybeli zenészeket vagy akár a vezető politikusokat, így a magánéletüket sem rejthetik véka alá. Azért sem, mert sokan közülük előszeretettel választanak párnak topmodelleket, tévésztárokat, színésznőket és popdívákat. Íme, a jelenleg legfontosabb focistafelségekből álló válogatott, az FC Hölgykoszorú.

A WAN2 megmondja

Véleményes vébékalauz

Németországban olykor nagy dolgok történtek, de ami most jön: túlragyogja a Napot is. S akik a főszereplők lesznek: a csapatok. Mi ugyan nem leszünk ott, de kedvenceink attól még lehetnek. Lássuk hát a nemzeti tizenegyeket! Amit szeretünk bennük és amit nem. Amire lehet esélyük és amire nem. Amire érdemes fogadnunk, és amire őrültség. Vébékalauz. Szubjektív. Persze.

A WAN2 megmondja

Macskanők a forró bádogtetőn

A zeneiparban egyre lejjebb száll a korhatár, már ami sztárság kezdetét jelenti. A WAN2 a külföldi tizen- és huszonéves dívák közül most Lindsay Lohan, Ashlee Simpson és Nelly Furtado karrierjének állását vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy kik a magyar változat munkatársai! Trendfigyelés: dívák nyugaton és keleten.

A WAN2 megmondja

Elmebajok a rockzenében

A hipochondereken és az orvosokon kívül nem sokan foglalkoznak az elmebajjal. A betegségről kialakult kép a fejekben kábé a Száll a kakukk fészkére leszedált társulatának szűrőn áteresztett és mélyen eldugva tárolt mása. Hát, most elő a tudattalannal: összeszedtük olvasóinknak a rockzene és a pszichotikus tünetek kapcsolatának példáit. Elmebajnokság a WAN2-val.

A WAN2 megmondja

Ki tud többet a Szovjetunióról? V.

Kiskáté a világ egyhatodáról. Ha igaz, hogy az emberiség nevetve búcsúzik múltjától, akkor ez a sorozat kiváló segédanyag. Ha nem igaz - tartunk tőle, hogy inkább nem - akkor pedig ironikus múltidézés és magunkbanézés. Bevezetés a Birodalomba, és ami utána jött. Ötödik, befejező rész: hadd szóljon! Muzsika a lélek mélyéről.

1 2
Máris visszafordult a hajó, amelyet a mesterséges intelligenciának kellene átvinnie az Atlanti-óceánon

Máris visszafordult a hajó, amelyet a mesterséges intelligenciának kellene átvinnie az Atlanti-óceánon

Tisztázta az álláspontját az UEFA az Eb-döntő helyszínéről

Tisztázta az álláspontját az UEFA az Eb-döntő helyszínéről

Két és fél év börtönre ítélték a Fidesz volt alkalmazottját, aki kislányokról készített felvételeket

Két és fél év börtönre ítélték a Fidesz volt alkalmazottját, aki kislányokról készített felvételeket

A cégek többsége már túllépett a kerítésfestésen

A cégek többsége már túllépett a kerítésfestésen

Ismerje meg a békát, amit a Led Zeppelinről neveztek el

Ismerje meg a békát, amit a Led Zeppelinről neveztek el

Történelmi lépés a jegybanktól: 30 bázisponttal emelték az alapkamatot Matolcsyék

Történelmi lépés a jegybanktól: 30 bázisponttal emelték az alapkamatot Matolcsyék

Nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion, ha verjük a németeket, az angolok is lehetnek a következők – élőben a foci-Eb tizenkettedik napjáról

Nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion, ha verjük a németeket, az angolok is lehetnek a következők – élőben a foci-Eb tizenkettedik napjáról

Nem tetszik a Vatikánnak a homofóbia elleni olasz törvénytervezet

Nem tetszik a Vatikánnak a homofóbia elleni olasz törvénytervezet

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával