Jobline.hu
Jobline.hu

Jól jellemzi hozzáállásunkat a közösségi portálhoz az a vicces(nek indult) mondás, mely szerint, aki nincs fent Facebook-on, nem is létezik. Életünk nagy részét átszövi, mi pedig sokszor „cenzúra” nélkül engedünk be privát szféránkba ismerőst és ismeretlent egyaránt. Ez a normális?

Mindannyiunknak vannak ismerősei, akiktől „zeng” a hírfolyam. Ők azok, akik életük szinte minden percét kiteszik a kirakatba: tudjuk róluk mit reggeliztek, hol töltötték az estét, és éppen ki a legjobb barátjuk. Az sem tántorítja el őket, hogy barátaik olykor a legcsekélyebb érdeklődést sem mutatják a „nyilvánosság előtti” életükkel kapcsolatban. Sokszor érezhetjük, hogy a közösségi oldalakon valójában egy globális lájkvadászat résztvevőivé, jobb esetben szemtanúivá váltunk.

Belegondoltál már, hogy hosszú távon milyen hatással lehet mindez a karrieredre?

A képeid, bejegyzéseid, kommentjeid nem mindig tüntetnek fel pozitív színben. Míg családi, baráti körben viccesnek hat egy-egy bulin lőtt fotó, könnyen lehet, hogy egy (potenciális) munkaadó másként ítéli meg. Éppen ezért, célszerű mind magánéleti, mind szakmai szempontból megnyerő profil kialakítására törekedned.

Hogyan javítsd fel az oldalad 3 egyszerű lépésben?

1. Láthatósági beállítások

Habár a Facebook ingoványos terep, egy kis odafigyeléssel könnyen karrierépítésünk szolgálatába állíthatjuk személyes profilunkat. A legfontosabb általános teendő, hogy ellenőrizd láthatósági beállításaidat. Nem szükséges mindent megosztani a nyilvánossággal, elég, ha csak az ismerőseid, barátaid látják bejegyzéseid többségét.

2. Profilkép

Szintén lényeges tényező a profilkép, hiszen ezzel találkozik először, aki rád kattint. Nem biztos, hogy egy partyfotó vagy egy tengerparti fürdőruhás kép a legmegfelelőbb választás. Sokat elárul rólad, hogy milyen arcodat mutatod az online térben, ezért érdemes egy viszonylag szolid, mosolygós képet használni.

3. Munkahelyek és tanulmányok

Célszerű nyilvánossá tenni a végzettségedet, valamint érdeklődési körödet, így egyszerűen csekkolható, hogy mely területek állnak közel hozzád. Állásinterjú előtt, vagy egy fejvadász számára ez is hasznos infó lehet, különösen, ha LinkedIn profilodat is feltünteted, ahol részletesen megismerhetik szakmai múltadat.

Most, hogy indul a fesztiválszezon és sűrűsödnek a nyáresti bulik, fokozottan érdemes figyelned a közösségi jelenlétedre, nehogy egy ilyen apróságon csússzon el az áhított munka. Szánj rá pár percet, aztán irány a strand! ;)

Szívesen böngésznél még karriertémában? A HVG Állásbörze blogján többek között arról is olvashatsz, hogy hogyan tudod fejleszteni képességeidet okostelefonod segítségével!Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Trump beváltotta az Izraelnek tett ígéretét, és ezzel sokakat felháborított

Trump beváltotta az Izraelnek tett ígéretét, és ezzel sokakat felháborított

A kazános videó miatt Pócs lemondatását követelik Orbántól

A kazános videó miatt Pócs lemondatását követelik Orbántól

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Ellenzéki összefogással nyerhető Budapest

Emlékszik még a gémkapocsra az Office-ból? Valami furcsát művelt vele a Microsoft, és senki sem érti

Emlékszik még a gémkapocsra az Office-ból? Valami furcsát művelt vele a Microsoft, és senki sem érti

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata