Vodafone
Vodafone

A mozinak egyre több kihívója akad, és a filmnézési szokások is évről-évre folyamatosan formálódnak: több eszközön, több helyszínen nézhetünk meg egy-egy filmet, vagy sorozatepizódot. Mára lehetségessé vált, hogy a legnagyobb mozisikereket a megjelenésük után nem sokkal egy táblagép képernyőjén izgulhassuk végig, de az sem elképzelhetetlen, hogy az otthoni tévé és előfizetés idővel szükségtelenné válik.

Mobilra a filmmel!

A hagyományos moziknak nem kell szégyenkezniük, hiszen több olyan újítást termeltek ki (3D, IMAX, 4DX), amivel folyamatosan képesek kielégíteni a nézők egyre fokozódó vizuális igényeit. A technológiai fejlődés ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy nem kell feltétlenül moziba mennünk, ha egy vadonatúj filmet szeretnénk megnézni. Ezt már megtehetjük egy táblagép, egy mobil, vagy a számítógép képernyőjén is, a kérdés csak az, hogy mi tette mindezt lehetővé?

Az internet emlegetése indokoltnak tűnik, de a hálózat meglétén kívül sokkal fontosabb az elérhető sávszélesség. Az otthoni kapcsolatok mellett már a mobilszolgáltatók is képesek olyan adatátvitelt biztosítani (4G), ami elég egy komplett film megnézéséhez, de ezt az egyre gyakoribb korlátlan csomagok még egyszerűbbé teszik nekünk.

Miért ne merülhetne fel a nézőkben az igény, hogy a kezükben lévő eszközön nézzenek filmet? A kijelzők minősége (de főleg mérete, pl. egy 10 colos táblagép), a felbontása, vagy a vezeték nélküli szabványok elterjedése mind olyan tényező, amivel jobban szórakozhatunk, és bárhol kikapcsolódhatunk filmmel. Ráadásul ezek az adatok vezeték nélküli is továbbíthatók más eszközre. 

Mindenki hasonlóan csinálja

Több módszer is létezik arra, hogyan juthatunk hozzá filmekhez, sorozatokhoz DVD vagy más lemezek megvásárlása nélkül. A megoldások közös ismertetőjegye, hogy jellemzően előfizetéses rendszerben működnek, vagyis havonta pár ezer forintért (azaz kb. egy műsoros DVD áráért) több száz, vagy akár ezer filmet, sorozatot nézhetünk.

Az HBO GO a nevében hordozza a lehetőséget: mobilon, tableten, vagy böngészőben nézhető filmek, sorozatok. A kábelszolgáltató kínálatában közel 800 film található meg, amelyek vagy szinkronosan, vagy magyar felirattal ellátva kerülnek a nézők elé. Hasonló megoldást kínál a Magyarországon pár hónapja elérhető Netflix is, ami főleg a sorozatokra specializálódott, de egyelőre elenyésző magyar nyelvű tartalmat ad.

A mobilszolgáltatók minden eszközzel és háttérrel rendelkeznek ahhoz, hogy egy ilyen szolgáltatást indítsanak – ennek jó példája a Vodafone Red Mozi. Androidon és iPhone-on a megfelelő alkalmazás letöltésével, számítógépen pedig a weboldal betöltésével nézhető több ezer órányi film, sorozat, animációs film. A szolgáltatás különlegessége, hogy bizonyos filmek a DVD premierrel egy időben elérhetővé válnak, vagy olyan exkluzív címek jelennek meg a kínálatban, mint az Oscar-díjas Saul fia.

Úgy tűnik, hogy a felsorolt szolgáltatások egyelőre teljes békességben élnek együtt a klasszikus mozizás világával, de már jelzik, hogy a szórakozásnak teljesen új távlatai nyíltak meg. Ezek jelentősége talán abban van, hogy a filmeket helytől, időtől függetlenül, a saját igényeinknek megfelelően nézhetjük, azt akár a televízió képernyőjén is megjeleníthetjük, vagyis teljes szabadságot nyújt, amivel együtt jár, hogy a popcornt is nekünk kell legyártani.

Red Mozi: ezt mind tudja

A Red Mozi a Red Medium EU+ és Red Extra EU+ előfizetői csomagok része, és ugyanez igaz a Red Medium EU és Red Extra EU csomagok esetében is. A Red Basic EU/Red Basic EU+ csomaghoz tartozó havi előfizetése kevesebbe kerül, mint egy ebédmenü, ráadásul jár hozzá 1 GB extra adatforgalmi keret is. A mozizás az első hónapban díjtalan, azaz minden Red előfizető 30 napig ingyen tesztelheti a szolgáltatást. A Red Mozi 1 előfizetéssel akár 5 különböző eszközön is használható, ugyanabban az időben 2 eszközön 2 külön tartalom is nézhető. Az alkalmazás extrái közé tartozik még a gyerekzár funkció illetve korhatár szűrés.Az oldalon elhelyezett tartalom a Vodafone Magyarország Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.