Crystal Group
Crystal Group
Tetszett a cikk?

A hazai vállalkozói kultúra zöme akkor sem veszi komolyan a kockázatokat, ha már komoly vagyont halmozott fel. Pedig egy élet munkája is kárba veszhet, ha az örökös éretlen, rosszindulatú vagy alkalmatlan rá, hogy átvegyen egy cégbirodalmat.

A magyar örökösödési rend ráadásul olyan, hogy a fenti szerencsétlen esetek egyikében rövid időn belül a vagyon csökkenését, legrosszabb esetben akár az elvesztését is okozhatja. Ehhez jön még hozzá, ha valaki a vagyonát is abban a cégben tartja, amivel üzletel, és egy váratlan, negatív gazdasági esemény bekövetkeztekor a teljes vagyonával felel a hibájáért. Az angolok megtalálták a megoldást erre a problémára, amit aztán a világ is átvett: bizalmi vagyonkezelők és magánalapítványok óvhatják meg a pénzügyi katasztrófától a vállalkozók életművét és vagyonát. Egyrészt a hitelezőktől, másrészt a vagyonos emberek halálát követően. A trust, vagyis a bizalmi vagyonkezelés először Angliában jött létre. A kereskedők hosszú utazásai alatt is szükség volt egy megbízható személyre, aki az otthon maradt vagyont felügyelte. A cél az volt, hogy a vagyonkezelő (trustee) kockázatmentesen megőrizze a rá bízott értékeket. Ez alakult át később vagyonvédelmi eszközzé, és terjedt el világszerte. Annyira, hogy Mark Zuckerberg és Elvis Presley is ezzel a módszerrel élt. Utóbbi halt is.

Ma egy válás, vagy egy komoly tartozás miatt is veszélybe kerülhet a vagyon: a sikeres vállalkozó életének munkája az üzleti és az örökösök jelentette kockázatok miatt egy csapásra felaprózódhat, vagy semmivé válhat. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy egy kiépített cégstruktúrát 5-6 részre darabolnak, ami emiatt széthullik. Érdemes ezért a vagyont úgy megóvni, hogy a tulajdonos egy holdingba vagy elkülönült cégbe vezeti azt, így mindig normális szinten tartható a kockázat – mondja dr. Nagy Szabolcs, a Crystal WorldWide jogi igazgatója.

Magyarországon az egyenes ági rokonok közötti öröklés illetékmentes – de ez nem mindenhol van így. Például az Egyesült Államokban kifejezetten magas az öröklés után fizetendő adó. Egy híres amerikai példa szerint a Facebook-vezér Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan például a lányuk megszületésekor a vagyonuk egy jókora részét ajánlották fel a Chan Zuckerberg Initiative-nek, hogy az támogassa az eljövendő világ problémáinak megoldását, és nem mellesleg a gyerek jövőjét. Itt írtunk arról, mire szánja a Zuckerberg-házaspár a mintegy 45 milliárd dollárt. 

De a történet mégsem csak a jótékonyságról és a kis Max jövőjének biztosításáról szólt. A Fortune magazin szerint a döntéssel komoly vagyontervezési lépést is tettek.

A Zuckerberg-kislány megszületését követően a szülők a részvényeik 99 százalékát ajánlották fel jótékony célokra. Ezek értéke 45 milliárd dollár körül mozgott a vállalat 2015-ös piaci kapitalizációjával számolva (301 milliárd dollár), és a részvények átadása a házaspár élete során folyamatosan történik. A Chan Zuckerberg Initiative viszont nem egy nonprofit jótékonysági szervezet, hanem korlátolt felelősségű társaság formájában működik (LLC). Emiatt a nagy bejelentést nem mindenki értékelte önzetlen lépésnek. A New York Times cikke szerint ezzel a húzással Facebook-házaspár csak egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt. Korlátolt felelősségű társaságként ugyanis vállalatokba fektethetnek be, nyereséget szerezhetnek, ráadásul politikai adományokat is adhatnak, továbbá lobbizhatnak a törvények megváltoztatásáért. Az alapot úgy tervezték, hogy alapítványként hasson, és a közjó érdekében tevékenykedjen, ám profitot termelő cégeket támogasson a vagyona egy részéből. 

Az alapítvány esetében általában cég létrehozása is szükséges, és azzal, hogy a tulajdonos áthelyezi a vagyonát a saját maga által megjelölt célokkal működő szervezetnek, többé már nem követelheti vissza azt. Viszont azt eldöntheti, hogy ki és milyen arányban részesedjen belőle. Az Egyesült Államokban inkább az alapítvány a jellemző.

A magánalapítvány hatékonyan kezeli a piacgazdaság összetettebb befektetési portfólióinak átadását is, illetve fontos, hogy a vagyon kivonható a generációs körforgásból, vagyis ez által az örökösödési adók és illetékek is megtakaríthatóak. Sokkal összetettebben és rugalmasabban lehet rendelkezni a vagyon sorsáról, mint ahogy azt egy végrendelettel tehetnék. A magánalapítvány alapítója akár több generációra vonatkozóan is pontosan meghatározhatja, hogy ki és milyen feltételek teljesülése esetén lesz jogosult a vagyonra, annak egy részére, illetve juttatásra a vagyon által generált jövedelemből – mondja Nagy Szabolcs.

Hasonlóan történt ez a rock királyával is, aki 1977. augusztus 16-án halt meg, és a végrendeletében apja, Vernon Presley, nagymamája, Minnie Mae Presley és egyetlen gyereke, Lisa Marie Presley voltak a kedvezményezettek. A végakarat szerint a már Elvis halála előtt is az üzleti ügyeinek egy részét intéző, vagyonkezelőjeként (trustee) és meghatalmazottjaként megbízott apja szükség szerint adhatott pénzeszközöket a családtagoknak. Vernon Presley 1979-ben, Minnie Mae Presley 1980-ben halt meg, ezzel Elvis lánya, az akkor 12 éves Lisa Marie Presley maradt a vagyon egyetlen örököse. Ami pedig a végrendelet szerint trust bizalmi vagyonkezelésben maradt egészen a lánya 25. születésnapjáig, 1993. február 1-ig.

Vernon Presley végakaratában úgy rendelkezett, hogy három társ-végrehajtót/biztost nevezzenek ki a vagyon kezelésére: a Memphisi Nemzeti Kereskedelmi Bankot, Joseph Hanks könyvelőt (aki Elvisnek és apjának is sok évig dolgozott), valamint Priscilla Beaulieu Presley-t, aki 1973-ban vált el a Királytól, de azután is szoros barátságban maradt vele, és ő volt közös lányuk, Lisa jogi képviselője. Akinek 25. születésnapján, 1993-ban a trust automatikusan feloszlott. Ezután Lisa egy új trust alapítása mellett döntött: ez lett az Elvis Presley Trust, ami folytatta a vagyon további eredményes kezelését, az Elvis egykori felesége, Priscilla és a Nemzeti Kereskedelmi Bank co-trustee-ként történő közreműködésével. 

A tapasztalatok szerint az a legjobb megoldás, ha a szakma és a bizalom (a család) is találkozik a vagyonkezelésnél. Ilyenkor a több személyből álló kuratóriumnál a többség beleegyezése szükséges a döntésekhez, ezáltal megvan az ellenőrzés lehetősége. Ha bármelyik taggal történik is valami, a cég működik tovább.

Nem úgy, mint amikor valaki a cég ügyvezetője és tulajdonosa is egyben, és miután meghal, az a nonszensz helyzet alakul ki, hogy csak a tulajdonos tudna új ügyvezetőt kijelölni – de ugye mindkét poszt egyszerre távozott a gazdaság és az élők világából. A céges bankszámlát befagyasztják, a hagyatéki eljárás fél-egy éve alatt pedig esetenként még a megélhetés is kockázatos lehet. Sőt, mire új vezetőt tudnak kijelölni, működésképtelenné is válhat az adott cég – mondja Szabolcs.

A bizalmi vagyonkezeléssel viszont ezeket a kockázatokat ki lehet védeni, a végrendelethez képest bármilyen feltételt meg lehet szabni. Ilyenkor a tulajdonos halála a vagyon szempontjából csak egy pont, ezután is egyben maradhat egy üzletrész, és csak akkor kerül az utód vagy a kinevezett személy birtokába, ha az teljesíti az eredeti tulajdonos, vagyis a vagyonrendelő által rögzített feltételeket.

Hazánkban van egy alapvető félreértés az átlagemberekben és az ügyfelekben is a bizalmi vagyonkezelésről. Fontos, hogy ez nem befektetési, vagy banki tanácsadás, hanem a vagyon csökkenését megakadályozó intézkedés, ami a legtöbbször a kockázatvállalás elkerülését jelenti – javít ki egy általánosan elterjedt rossz információt Szabolcs.

 

A magyar szabályozás alapján a bizalmi vagyonkezelés olyan szerződéses viszony, ahol a vagyon eredeti tulajdonosa a vagyonrendelő, aki vagyonát, vagy annak egy részét elkülöníti és ideiglenes jelleggel átruházza a bizalmi vagyonkezelőre. Mindezt azzal a céllal, hogy a bizalmi vagyonkezelő a ráruházott vagyon:

– adminisztrációját és kezelését végezze,

– tulajdonosi jogait gyakorolja,

– értékét megőrizze és gyarapítsa,

– kiadásáról gondoskodjon a vagyonrendelő által meghatározott kedvezményezettnek vagy kedvezményezetti körnek.Az oldalon elhelyezett tartalom a Crystal Worldwide Zrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Crystal Group BrandChannel

Változások kellenek, különben elfogy a dubaji vagyon

Egyre biztosabb, hogy előbb vagy utóbb a kőolaj korszaknak vége lesz, nem csoda, hogy az Egyesült Arab Emírségek már készülődik az új világrendre. Mivel a külföldi tőke országba áramlása lassulni kezdett és erősek a régiós versenytársak is, valamit változtatni kell. Egy friss tervezet új lehetőségeket teremt a külföldi befektetőknek. Megnéztük, mi változik!

Crystal Group BrandChannel

Újabb adómutyi, vagy egy valódi „startup” állam?

Képzeljünk el egy ideális államot. Mit várunk tőle? Hogy ne legyenek adók? Hogy az egyre jobban forrongó világtól függetlenedjünk? Hogy ne mások mondják meg, hogyan kellene éljünk? Nem is olyan könnyű kérdések ezek, de most van egy kísérlet az ideális állam létrehozására. Átlátható működés az átlátszó óceán felett…

Crystal Group BrandChannel

Adóügyek: Ezért igazolt Olaszországba Ronaldo?

Tavaly hónapokig hangos volt a sajtó korunk két labdarúgó-szupersztárjának adóügyeitől. A rajongók persze védték Ronaldót és Messit, pedig lényegében csaltak, és a spanyol állam „támadása” teljesen jogos. A két sportoló jó példa arra, hogy mi a különbség az adóoptimalizáció és az adócsalás/adóelkerülés között. Sok legális módja van ugyanis az elsőnek, míg az utóbbinak előbb-utóbb az állam jogos követelése vet véget. Mi természetesen a törvényes módszerekkel foglalkozunk ebben a cikkben.