HVG Extra A Nő
HVG Extra A Nő

Egy friss kutatásból és az elkészült kötetből kiderül: a magyar nők szerint egyetlen párt sem képviseli igazán a különféle nőügyeket – már ha egyáltalán volt sejtésünk arról, mik is ezek pontosan.

Hiszen, mint a Nőügyek 2018 – Társadalmi problémák és megoldási stratégiák című kötetből kiderül, nem a szexuális kizsákmányolás, a szülések során elszenvedett erőszak vagy a munkahelyi zaklatás a legégetőbb nőügyek a nők szerint (többek között azért sem, mert inkább magánügyként, mintsem közügyként tekintenek rájuk). A tanulmányt a Friedrich Ebert Stiftung budapesti képviselete – Kováts Eszter, a FES „Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című programjának a vezetője –, illetve Gregor Anikó szociológus készítette a Závecz Research kutatóintézettel, a könyv bemutatója csütörtökön volt.

A nők számára valóban fontos ügyek a „futottak még” kategória a közbeszédben – mintha a nők megélt valósága és a nők társadalmi helyzetéről folyó közbeszéd elmenne egymás mellett, mondta el Kováts Eszter. Hogy a nőkre elsősorban mint anyákra tekintenek a kormánypártok, azt a napokban az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága (FEMM) is súlyosan bírálta – ám ennek a nőpolitikai vonatkozásai is számosak.

A kutatás során elsősorban arra voltak kíváncsiak, a nők (és férfiak) szerint mik a nőügyek ma Magyarországon, a nők a nehézségeiket egyáltalán női problémának tartják-e, ők maguk hogyan fogalmazzák meg őket, ezek a gondok rezonálnak-e közbeszédben domináns nőtémákkal, és honnan, kitől várnak segítséget (partner, család, közvetlen környezet, munkáltató, politika stb.).

A kötetet, hangsúlyozták, vitaanyagnak szánják, amely bár tudományos kutatási eredményeket ismertet, megfogalmazásában és felépítésében közérthetőségre törekedtek.

Az eredmények fókuszcsoportos és kérdőíves kutatáson alapulnak: elsőként fókuszcsoportos interjúkat készítettek az ország több településén (szándékosan alacsonyabb iskolai végzettségű, alacsonyabb társadalmi státuszú nőkkel, akiknek a problémái kevéssé ismertek), majd az ezeken felvetett problémákat alapul véve 1000 fős kérdőíves vizsgálatot készítettek.

Pénzkérdés, kilátástalanság

A materiális ügyeket jobban be kell emelni a nők ügyéről szóló diskurzusba, ez a tanulmány egyik fő tanulsága, szögezte le Kováts. A kötetbemutató során többször is felmerült: egyértelműen a megélhetés kérdései dominálnak (bérek, árak, hitelek, lakhatás), bár ezeket a fókuszcsoportokon alapvetően nem tipikusan női problémaként értékelték a megkérdezettek. A munkahelyi körülményeik megítélése szélsőségesen rossz, derült ki: a kizsákmányolás, a rabszolgaság, a kiszipolyozás szavakat használták többen is.

Kimondottan női problémának tartják ugyanakkor az idősgondozással kapcsolatos nehézségeket, vagy hogy a munkáltatók nem veszik figyelembe a gyerekekkel járó gondokat, de krónikus időhiányra, a nemek közti bérkülönbségekre vagy az egyedülálló anyák magukra hagyatottságára is többen panaszkodtak.

A munka világa: pokol

A munkavállalás és a gondoskodás feszültsége nem pusztán a munka és a család közti egyensúlyozásban érhető tetten, hangsúlyozta Kováts Eszter. Kibékíthetetlen ellentétként élik meg a magyar nők. Erodáló hatással van a személyes kapcsolataikra, hogy több műszakban dolgoznak, hogy túlóráznak, hogy nagyon kemények a munkakörülmények, és néha kiszámíthatatlan a munkaidő. Többen érzik úgy: nem tudnak ilyen feltételek mellett megfelelő módon gondoskodni a családjukról, illetve elég időt tölteni velük.

„A nő sehogy sem jó a munkaerőpiacon” – hangzott el többször is az eredmények ismertetése során. A gyerektelenek, a kisgyerekesek, a második-harmadik gyerekükre készülők, illetve a 40, 50 év feletti nők is úgy élik meg: problémát jelentenek, rosszak az esélyeik a munkatalálásra és/vagy a pozíciójuk megtartására, pláne az előrelépésre, és kiszolgáltatott helyzetben vannak. A munkahelyek nem együttműködők, nem rugalmasak, nem támogatók, foglalták össze.

A 40, 50 év feletti nők, a szendvicsgeneráció is egyre szorítóbb feszültségről számolt be: miközben a gyerekekről még gondoskodni kell, idős szüleik is segítségre, támogatásra szorulnak, miközben a saját munkaerőpiaci helyzetük is bizonytalan. A kutatás rámutat: a munkahelyi szervezetekben és hierarchiákban minden életszakaszban hátrányos megkülönböztetést élnek meg a magyar nők. Kováts kiemelte továbbá: ennyi kihívás, a munkáltatók rugalmatlansága, a kiszolgáltatottság ilyen fokú megélése mellett a nők egy nagyobb csoportja számára nehezen értelmezhető, hogy a munkavállalás az emancipáció terepe.

Gondoskodás

„Ha valami problémád van a gyerekkel, esetleg fogyatékos, vagy tartós beteg, akkor eláshatod magad, mert senki nem segít” – idézi a kutatás az egyik fiatal miskolci nőt. A tartósan beteg, ápolásra szoruló hozzátartozóról gondoskodók rendkívül kevés anyagi támogatást kapnak, a külső segítség más tekintetben is minimális. Ráadásul a gondozók egzisztenciáját is veszélyezteti egy ilyen élethelyzet, figyelmeztetett Kováts – az ápolási díj mértéke röhejesen alacsony, fizetett munkát vállalni pedig nem nagyon tudnak. Ahogy a kutatás megállapítja: időskori szegénység vár a tartósan, a hét minden napján 0–24-ben gondoskodókra.

Rendszerszintű probléma, hogy a munkáltatók a gondoskodást egyszerűen a magánélet szférájába űzik, az ideális munkavállaló esetében ez nem lehet szempont. Ráadásul elsősorban és hagyományosan női szerep.

Három gyereket kellene szülni – Csak nincs hová

Mind a hat fókuszcsoportban előkerült a kérdés: persze, szeretnének több gyereket vállalni, de nem engedhetik meg maguknak. Hiába bátorítják őket, hiába érnek el hozzájuk a média optimista üzenetei, hiába élik meg a nyomást, nem érzik, hogy a gyerek születése után valóban megkapnák a megfelelő támogatást, segítséget – sőt, csak még kiszolgáltatottabbak lesznek, foglalták össze a kutatás vezetői a megkérdezettek tapasztalatait.

Akadtak persze olyanok is, akik szóvá tették, hogy hátrány éri őket amiatt, mert nem szeretnének három (vagy akár kevesebb) gyereket. De az egy- és kétgyerekesek maguk is több esetben kifogásolták, hogy kevesebb támogatást kapnak, mint a háromgyerekesek. A gyereküket/gyerekeiket egyedül nevelők pedig különösen súlyos problémákkal néznek szembe.

A nőügyek csak a kampányban fontosak?

Hogy kinek a feladata ennek a sok problémának az artikulálása, felvállalása, megoldása? Hogy kitől várhatnak támogatást, segítséget az érintettek? A magyar nők úgy érzik, jellemzően csak magukra számíthatnak, emellett csak a szűkebb környezetükben bízhatnak. A munkahelyeket például kifejezetten ellenérdekelteknek írták le a megszólalók, magyarázta Kováts.

Az állami támogatással és segítséggel szemben nagy a bizalmatlanság és a bizonytalanság, ha politika szóba került, mindenki kényelmetlenül érezte magát, és nem szívesen beszélt róla. Pártokról kevésbé esett szó, az viszont egyértelműen kiderült: egyetlen hazai pártról sem gondolják a nők, hogy nőügyeket kiemelten kezelné.

A legfőbb, legégetőbb problémák

Gregor Anikó a kérdőíves kutatás ismertetése során kifejtette: a megélhetéssel kapcsolatos problémák, illetve a munkahellyel vagy annak hiányával kapcsolatos nehézségek dominálnak, ami abszolút megerősítette a fókuszcsoportos kutatás tanulságait. A nők fő problémája jellemzően a munka és a gondoskodás közti feszültség: rosszak a munkalehetőségeik és a kilátásaik, a kisgyerekes anyukák nem tudnak munkába állni gyes után, óriási gond a diszkrimináció és az egyenlőtlenség, a nők úgy érzik, nem becsülik meg őket, és nagyon rossz az alkupozíciójuk.

A négy legfontosabb probléma a vizsgálat szerint: az egyedülálló nők (szülők) helyzete, a tartósan beteg gyerek nevelése, a részmunkaidős bér: amelyből gyakorlatilag képtelenség megélni, illetve az, hogy egy gyerek felnevelése milyen anyagi kihívás elé állítja a szülőket.

A tartósan beteg vagy idős hozzátartozó gondozása jellemzően a nők feladata, a válaszadók is elsősorban a női családtagoktól várják, hogy ezekben az élethelyzetekben segítsenek a rászorulóknak, hívták fel a figyelmet a kutatók.

A különböző társadalmi csoportok közötti feszültségek és konfliktusok is egyre kiélezettebbek, ami határozottan gyengíti a nők közötti szolidaritást. Ez nem egyszerűen a „nőügyek” egységesebb képviseletének gátja, de kifejezetten ellenérdekeltté teszi a feleket egymás segítésében. Jellemzően ilyen kérdés a juttatások elosztásának igazságossága, derült ki.

Oldd meg, és uralkodj

A szerzők az eredmények ismertetése és elemzése után a kötet végén 20 pontba szedve konkrét javaslatokat is megfogalmaznak, amelyek elősegíthetik a felvetett problémák megoldását, de mindenekelőtt az eredményesebb párbeszédet és a rendszerszintű feszültségek mérséklését. És persze kedvezőbb tárgyalási alapot teremthetnek.

A kötet bemutatását követően Ónody-Molnár Dóra, a 168 óra újságírója három politikust, Bangóné Borbély Ildikót (MSZP), Hegyesi Beátát (Párbeszéd) és Szél Bernadettet (LMP) kérdezte a kutatás eredményeivel kapcsolatos véleményéről, javaslatairól, a nők parlamenti képviseletének összetételéről és fontosságáról, a nők közéleti szerepvállalásáról és a nőügyek pártpolitikai vonatkozásáról.

szerző: Fiáth Marianna

Ha szívesen olvasna hasonló tartalmakat, rendelje meg a HVG Extra A nő legfrissebb számát a kiadótól vagy keresse az újságárusoknál.

A kötet borítóját tervezte és a fókuszcsoportos interjúkból vett idézetekhez az illusztrációkat készítette: Krasznahorkai Emma.
Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Extra A nő magazin közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Több mint 120 milliót nyúltak le egy amerikai filmproducertől, Szegeden állnak bíróság elé

Több mint 120 milliót nyúltak le egy amerikai filmproducertől, Szegeden állnak bíróság elé

Örökre megváltozhat a Lego: új készleteinél „sosem volt” játékélményt ígér a játékgyártó

Örökre megváltozhat a Lego: új készleteinél „sosem volt” játékélményt ígér a játékgyártó

Súlyos iszlamista merénylet történt Kasmírban

Súlyos iszlamista merénylet történt Kasmírban

4,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2018-ban

4,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2018-ban

Belga pénzintézet vinné a Budapest Bankot

Belga pénzintézet vinné a Budapest Bankot