Telekom
Telekom

Valóban búcsút inthetünk a folyamatos wifi-vadászatnak az Európai Unión belül a roamingdíjak eltörlése után? Bátrabban használjuk a telefonunkat külföldön, vagy megszokásból továbbra is kikapcsoljuk a mobil adatforgalmat az országhatárhoz közeledve? Ezekre kerestük a választ.

„Néhány éve egy bulgáriai kisvárosban nyaraltam. Viberen akartam hazaszólni a családomnak, hogy megérkeztem, de sem a hotelben, sem a közeli kávézókban nem volt wifi. Egy hosszú séta után felfedeztem egy cukrászdát, amelynek az ajtajára ki volt téve egy tábla „free wifi” felirattal. Rendeltem egy ásványvizet, és éppen beírtam volna a jelszót a telefonomba, amikor a pincér közölte: ha a wifijüket szeretném használni, ne csak egy ásványvizet kérjek. Tudomásul vettem. A következő hét napban pedig legalább tízféle süteményt kóstoltam végig” − mesélte egy évekkel ezelőtti nyaralási élményét Zsuzsa, hozzátéve, „az ötödik napon megfogadtam, hogy soha többé nem foglalok szobát olyan hotelben, ahol nincs internet-hozzáférés”.

Nem ő volt az egyetlen, aki néhány évvel ezelőtt még lemondott a moblinet használatról, amint átlépte az országhatárt. Egy − 28 ezer EU-s állampolgár körében végzett − felmérés szerint 2014-ben az európaiak 47 százaléka döntött úgy, hogy más EU-s országban nem használja a mobilnetet, negyedük pedig egész egyszerűen kikapcsolta a telefonját.

Azóta persze változott a helyzet. Az egyre alacsonyabb roamingdíjak, a kedvezményes barangolási lehetőséget tartalmazó díjcsomagok bevezetése miatt egyre kevesebben választják azt, hogy egyáltalán nem használják a mobiljukat a külföldi nyaraláson vagy üzleti úton. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint is bátrabban használjuk a mobilunkat: 2016-ban a legnagyobb arányban a nemzetközi hívások percideje emelkedett, 2016 júliusában, augusztusában és szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest például 26, az év utolsó hónapjaiban pedig 29 százalékkal.

Óvatosan kezdünk telefonálni külföldről

Az már most biztos, hogy június 15-e óta szabadabban telefonálhatunk, sms-ezhetünk, böngészhetünk más EU-s országokból. A nyaralók – akárcsak itthon – valószínűleg továbbra is igyekeznek majd wifi-t találni az appok frissítéséhez, videó- vagy filmnézéséhez, zenehallgatáshoz, maratoni Viber- vagy Skype-beszélgetésekhez, de a mobil adatforgalmat kevesebben fogják kikapcsolni a telefonjukon. A belföldivel megegyező tarifák miatt már nem a „csak két percre hívlak, mert sokba kerül” félmondattal kezdjük a hívást, és az elküldött sms-ek számára és a hívások hosszára is kevésbé figyelünk majd.

Igaz, Kis Gergely, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. partnere arra számít, megszokásból sokan továbbra sem használják majd a telefonjukat külföldön, „vagy csak óvatosan kezdenek telefonálni a nyaralás alatt. Otthon megnézik, milyen összeg lesz a számlán, és ha minden rendben, a következő alkalommal már merészebben mobiloznak”. Az Európai Unión belüli „határtalanság” híre ráadásul − teszi hozzá a szakember − a részletes tájékoztatók ellenére sem minden előfizetőhöz jut el, „sokan valószínűleg az országhatár átlépésekor megkapott sms-ből fogják megtudni, hogy milyen árakon telefonálhatnak, küldhetnek sms-t”, fokozatosan fog csak tudatosulni a külföldre utazókban, hogy az Európai Unión belül most már nem kell extra költségre számítaniuk.

Figyelni azért nem árt

Persze a mobiljukat még azok sem használják mostentól a megszokott módon, akik elképzelhetetlennek tartják a nyaralást telefonálás vagy éppen a közösségi oldalak használata nélkül. Sok előfizetőnek ugyanis olyan tarifacsomagja van, amellyel például családtagjait ingyen hívhatja - ez a lehetőség azonban június 15-e óta is csak belföldre érvényes, vagyis teljesen ingyen továbbra sem lehet majd órákig tartó élménybeszámolót tartani a rokonoknak külföldről. Kis Gergely szerint nem csak emiatt lesz szükség némi fogyasztói tudatosságra: alighanem lesznek olyanok, akik átutazóban elfelejtik, hogy Svájc például nem EU-s ország, de az új szabályok azoktól is figyelmet kívánnak, akik a görög vagy a bolgár tengerpartra utazva a szintén nem EU-tag Szerbia felé veszik az irányt.

Digitális detox: nehezebb lesz?

Az EU-n belüli, extra költségektől mentes telefonálás persze nagyobb önkontrollt kíván majd azoktól, akik továbbra is szeretnék megfogadni az olyan vezető üzleti-gazdasági lapok tanácsát, mint például a Forbes, amely egy korábbi cikkben 15 érvvel próbálta meggyőzni olvasóit arról, hogy a nyaraláson ne használják a telefonjukat (vagy legalább ne használják annyit, mint otthon), a közösségi oldalak, céges e-mailek és sms-ek nélkül ugyanis végre lesz idejük pihenni. Az önkéntes telefonnélküliségnek a témával foglalkozó lapok nevet is adtak: ez a „digitális detox”.

Mivel mostantól nem kell magas telefonszámláktól tartanunk az EU-ban, bátran megnézhetjük Google Mapsen, merre találjuk a legközelebbi strandot, ellenőrizhetjük a buszmenetrendet vagy a múzeumi nyitvatartást (egy tavalyi felmérés szerint a nyári programokon a mobilnetet főként közlekedési lehetőségek, programok, látnivalók és éttermek, szórakozóhelyek keresésére használjuk). Viszont nagy lesz a kísértés, hogy − akárcsak otthon − fél szemmel mindig a beérkező üzeneteket, az ismerősök Facebook-posztjait figyeljük. Vagy éppen céges e-mailjeinket. A roamingdíjak eltörlése miatt most minden korábbinál nagyobb önfegyelem kell majd ahhoz, hogy ne nyissunk meg egyetlen levelet sem, azzal ugyanis rengeteg időt vehetünk el a pihenéstől.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.