Samsung
Samsung
Tetszett a cikk?

Az őszi-téli időszak beköszöntével gyakrabban hallunk olyat a hírekben, hogy itt-ott romlik a levegő légminősége, szmog van, néha korlátozásokat is be kell vezetni az autós közlekedésben. De vajon hol az a határ, amikor már egészségtelennek számít kimenni az utcára, illetve mit tehetünk azért, hogy az otthonunkban tényleg friss levegőhöz jussunk?

„Több nagyvárosban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát” - olvassuk egyre gyakrabban a hírekben, amint beköszönt az ősz, majd a téli hidegek. Ilyenkor a szálló por légszennyezettségi szintje elérte azt a határértéket, amikor már tájékoztatni kell az embereket arról, hogy a levegő, amit belélegeznek, rossz minőségű.

A lakosságot ilyenkor rendszerint arra kérik a városvezetők, hogy törekedjenek a minél kevesebb károsanyag-kibocsájtásra, válasszák az autójuk helyett a tömegközlekedést, ne égessenek semmit nyílt térben, hogy ne rontsák tovább a helyzetet.

A levegő minőségét különféle gázok, illetve a kisméretű szálló részecskék koncentrációjának figyelembevételével adják meg, ezeket a Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat figyeli. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásait követve négy kategóriát különböztetnek meg. A levegő minősége lehet:

  • elfogadható
  • kifogásolt
  • egészségtelen
  • és veszélyes.

A szmog (füstköd, az angol smoke (füst) és fog (köd) kifejezésekből) létrejöttének elsődleges oka a környezetszennyezés. Elsősorban fosszilis tüzelőanyagok, (főleg szén) felhasználása nyomán alakul ki, kedvez neki a szélcsendes időjárás, a magas légnyomás és relatív páratartalom, valamint a -3 – +5°C közötti hőmérséklet.

A légköri viszonyok – főleg a szálló por és a korom koncentrációja – hatására jelentős mennyiségű kén-dioxid és kén-trioxid kerül a levegőbe, így savas eső is kialakulhat. Természeti folyamatok, például erdőtűz is okozhat szmogot, ilyenkor elég látványosan szemmel is láthatóvá válik a légszennyezés káros hatása.

Az alábbi fotó például a kínai Fanhe városában készült, 10 nap eltéréssel (feltehetően a koronavírus miatti karanténnak köszönhető, hogy láthatóvá váltak a felhők az égen):

©

Megkülönböztetjük még az úgynevezett fotokémiai szmog jelenségét is, amely jellemzően a nyári kánikulában alakul ki, amikor a magas hőmérséklet miatt a talaj közelében mérgező ózon kezd el képződni, miután más, a levegőben lévő vegyi anyagokkal lép reakcióba. Ez, a füstködtől eltérően nem látható, kialakulásához erős UV-sugárzás, szélcsendes idő és főleg az autók által kibocsátott gázok (nitrogénoxidok, szénhidrogének és szén-monoxid) idézik elő. Rövid távon veszélyesebb a „sima” szmognál, mert a nyálkahártyát erősen irritáló hatása van az emberekre.

Hol (ne) lélegezzünk nagyokat?

Sajnos szoros a verseny a legrosszabb levegőjű városok listáján, a jelenlegi kétes dicsőségű győztes, az indiai Ghaziabad városa, ahol az IQAir.com adatai szerint 2017 óta folyamatosan romlik a levegő minősége, amely 2019-ben csak két alkalommal érte el a „mérsékelten szennyezett” minősítést (amely még mindig 2 kategóriával rosszabb a WHO által ajánlottnál, az év egyharmadában pedig a „nagyon egészségtelen” minősítést kapta. Tőle csak egyetlen tizedpontra lemaradva a kínai Hotan következik, ahol 2019 legjobb hónapjaiban is „egészségtelen” volt a levegő minősége.

A kanadai Calgary egy több mint egymillió lakosú település, mégis elbüszkélkedhetett a világ legtisztább levegőjű városa címmel. Tavaly azonban már a német Hamburg vette át a vezető helyet, egyrészt, mivel az egyik legnagyobb közpark itt található, másrészt pedig a város vezetése rendkívül szigorú rendelkezésekkel kitiltotta az utcákról a dízelüzemű járműveket. A német kormány emellett 500 millió eurót különített el, kifejezetten egy Tiszta Levegő Kezdeményezés nevű programra.

Miért fontos a tiszta levegő?

Triviális kérdésnek tűnik, de fontos tudni, hogy nem csak a szabadban lehet ártalmas, ha nem egészséges, tiszta és friss levegőt lélegzünk be. A lakásunk, otthonunk esetében fontos az alapos szellőztetés, ugyanis, bent ülve nem feltétlenül vesszük észre, hogy “elszívtuk” az oxigént, legfeljebb azt tapasztalhatjuk, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, esetleg a fejünk is fáj, és nem tudunk már koncentrálni sem.

Emellett, nagyon fontos, hogy rendszeresen takarítsunk, a háztartásunkban található por ugyanis nem csak porcicák formájában okozhat bosszúságot, hanem akár igen komoly egészségi problémákat is előidézhet. A tiszta levegő emellett bizonyos betegségek – például az influenza vagy más, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók– ellen is hatékony védelmet nyújt.

Furcsa módon az Európai Bizottság Adóügyi és vámuniós weboldalán található az egyik legjobb összefoglaló a por egészségügyi hatásairól, ezt érdemes átböngészni. A lényeg azonban annyi, hogy a por fogalma sok mindent takarhat, a növényi pollenektől a különféle nanorészecskékig, amelyek a véráramba jutva irritációt, de akár komolyabb betegségeket is okozhatnak.

Mit tehetünk a tisztább levegőért?

A nagyvárosok levegőjének tisztaságához hozzájárulhatunk, ha kevesebbet használjuk az autót, illetve, ha belső égésű motorral szerelt jármű helyett hibrid, vagy elektromos gépkocsit választunk. Otthon pedig a rendszeres takarítás és szellőztetés mellett azzal is segíthetünk, ha beruházunk egy légtisztító berendezésre.

Ezek a készülékek napjainkban válnak egyre népszerűbbé, ami nem csoda, mivel kompakt méretük és barátságos árfekvésük mellett gazdaságosak is: a jobb változatok ugyanis rendkívül kevés áramot fogyasztanak. A légtisztítók többsége könnyedén mozgatható, így nem gond egyik szobából a másikba áttelepíteni, ha az előző helyiséggel már végzett.

A modernebb készülékekben olyan, különleges érzékelők is helyet kapnak, amelyek folyamatosan figyelik a lakás levegőjének minőségét és jeleznek, ha itt az ideje a beüzemlésüknek.

A csúcsmodellek az otthoni wifi-hálózatunkra is tudnak csatlakozni, így akár a munkahelyünkről vagy máshonnan is rápillanthatunk a lakásunk levegőjének a minőségére okostelefonunkon keresztül, ha pedig úgy látjuk, hogy kissé áporodott otthon a levegő, akár távolról is utasítást küldhetünk a légtisztítónak, hogy lépjen működésbe. Utóbbi funkció akkor is rendkívül hasznos, ha a kütyük kezelésében kevésbé jártas idősebb rokon vagy gyerek tartózkodik a lakásban, ilyenkor ugyanis az ő beavatkozásuk nélkül is lehet üzemeltetni a légtisztító berendezést.

 

Négy légtisztító az egészségesebb otthonért

Már Magyarországon is elérhető a Samsung teljes légtisztító-portfóliója, amelynek tagjai a hatékonyműködés mellett elegáns, letisztult megjelenésükkel is hozzájárulnak a lakás ízléses berendezéséhez.

Az egyik legnépszerűbb, a minimalista, prémium alapanyagok felhasználásával készült AX9500, avagy a Kocka, amelynek speciális Wind-Free™ tecnhológiája lehetővé teszi, hogy szinte hang nélkül oszlassa el a friss és tiszta levegőt a szobában. A többrétegű tisztítási rendszer először kiszűri a nagyobb por részecskéket, majd egy Aktív szén szagtalanító szűrő kiszűri a káros gázokat és a kellemetlen szagokat is*. Ez után a HEPA szűrő elkapja az ultrafinom 0.3㎛ részecske méretű por 99.97%-át**. Moduláris kialakításának köszönhetően pedig akár több egységet is összekapcsolhatunk, ha egy nagyobb szoba levegőjét kell kitisztítani.

Valamivel nagyobb az AX7500-as modell, amely kettős erejű ventilátorával, háromirányú levegőáramoltatást tesz lehetővé és akár nagyobb mennyiségű levegőt is képes gyorsan megtisztítani.

Az AX5500 még komolyabb teljesítményre képes, óránként akár 467 köbméter levegő megszűrésére, tisztítására képes. A fenti modellekhez hasonlóan lézeres szenzorával valós időben figyeli a szálló por koncentrációját, négyszínű jelzőfény segítségével pedig meg is tudja jeleníteni azt. Kialakításának köszönhetően mozgatása könnyű és egyszerű, mivel négy kerekén könnyedén átgurítható egyik helyiségből a másikba.

Az AX3000 a modern családok választása, természetesen szintén fel van szerelve a már említett szenzorokkal, Alvó Módja pedig lehetővé teszi a csendesebb éjszakai működést is. Nagy előnye, hogy egyszerűen használható és karbantartható, tisztítható, beépített HEPA-szűrőjének és aktív szenes szagtalanító szűrőjének cseréjére fényjelzéssel figyelmezteti a felhasználót.

* AX47N9*****D modellen tesztelve toluol, xilol, benzol, etilbenzol, sztirol és formadehil gázokra a National Test Institute of Korea által.

** A szűrő 99.97%-os por szűrési hatékonyságra képes 0.26részecske méreten, ahogy azt a 42 CFR 84. rész szabályozza. National Test Institute of Korea által tesztelve.Az oldalon elhelyezett tartalom a Samsung megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Samsung BrandChannel

Mi ez, ha nem a tejjel-mézzel folyó tech-jövő?

Ami éveken, évtizedeken keresztül csak a sci-fi írók fantáziájában, illetve a szakmai konferenciák nyitó beszédeinek vízióiban létezett, mostanra kézzel fogható valósággá vált. Lássuk, mit jelent, ha az életünknek már szerves részét képezi az innovatív, intelligens technológia.

Samsung BrandChannel

Aranykorukat élik az online játékok, de másra is hatott a világjárvány

A világjárvány miatti korlátozásokon ugyan már lazítottak hazánkban is, ám ennek ellenére jelentősen felértékelődött az otthoni szórakoztató-elektronikai gépparkunk. A korlátozások időszakában ez jelenti a kulcsot a tanuláshoz, a kikapcsolódáshoz, de a barátainkkal, családtagjainkkal való „találkozáshoz” is. Lássuk, milyen lehetőségek közül válogathatunk.

Samsung BrandChannel

Valóban bekebelezi a lelkünket a virtuális valóság?

A technológia fejlődésével egyidőben folyamatosan erősödnek azok a hangok, melyek szerint az újfajta világ az emberek elmagányosodásához vezet, közösségek bomlanak fel, a virtuális valóság pedig bekebelezi lelkünket. De valóban igazak ezek a félelmek? Lauter Adrienn pszichológussal beszélgettünk.