Takarék Csoport
Takarék Csoport

Bekanyarodik a Polgármesteri Hivatal utcájába a kék Takarék-busz. „Végre megjött!”- szól mellettünk egy férfi, és feláll a padról, ahol eddig várta, hogy pénzt vehessen fel a busz hátán lévő automatából. Szerda van, a Takarék-busz menetrend szerint megérkezett Szabadegyházára, hogy kiszolgálja a Fejér megyei község lakóit, vállalkozóit. Egy nyári napon megnéztük a buszt és a települést.

Egy középkorú asszony biciklivel érkezik, letámasztja, és belép, azaz fellép a „bankfiókba”. Céges befizetéseket intéz. Elmondja, hogy nagyon örül a Takarék-busznak, mert így hetente egyszer el tudja rendezi a vállalkozásának ügyeit és nem kell átmennie a tíz kilométerre fekvő Seregélyesre.

Amíg éppen nem jön más ügyfél, gyorsan megnézzük a mozgó bankfiókot, ahol a Takarékbank két munkatársa, Mádainé Szigeti Julianna és Gódány Zoltán fogadja a betérőket. Ahhoz képest, hogy egy kisteherautó méretű a busz, az ügyféltér viszonylag tágas, a két alkalmazottnak viszont már viszonylag szűk hely maradt.

„Jól összeszokott páros vagyunk, mindent megoldunk” – mondja Julianna, aki már több mint két évtizede dolgozik a takarékban, sok mindent megtapasztalt, és most a buszt is kipróbálja.

Guruló bankfiók

A guruló bankfiók nyolc települést szolgál ki Fejér és Tolna megyében, mintegy 80 kilométeres átmérőjű körben. Lovasberénybe, Iszkaszentgyörgyre, Mezőkomáromba, Sárosdra, Szabadegyházára, Ráckeresztúrra, Besnyőre és Pincehelyre jár hetente. Van olyan falu, ahol két órán át tart nyitva, és olyan is, ahol egész délelőtt. A menetrendet mindenhol kifüggesztik, mint egy távolsági buszmegállóban.

„Településenként változik, hogy mire használják a buszt a helyiek, itt, Szabadegyházán főleg vállalkozók intézik az ügyeiket” – magyarázza Zoltán. „Sárosdon a legtöbben az ATM-ből vesznek föl pénzt. Pincehelyen minden szolgáltatásunkat használják: pénzt fizetnek be, kezelik a betéteiket, hitelt igényelnek.

Gyakran érdeklődnek a termékek iránt, kíváncsiak, felvehetik-e a CSOK-ot. „Ma éppen nincs olyan sok ügyfél a kánikula miatt, mint általában. A múlt héten például, az eredeti ügyfélátvilágítási határidő miatt mindenhol sorok vártak minket, és ez elég gyakori. Számolnak velünk, várják, hogy megérkezzünk” – teszi hozzá.

Tudják, hogy szerdánként jön a busz

Úgy tapasztalják, hogy mindenhol örömmel fogadják őket, különösen azokon a településeken, ahol már hosszú évek óta nem működött egyetlen bankfiók sem. Ezekben a falvakban komoly előrelépés a Takarék-busz rendszeres érkezése – ez a forgalmon is meglátszik, ami mutatja, hogy népszerű a hiánypótló szolgáltatás.

Közben újabb hölgy érkezik a bankfiókba, hogy a vállalkozása ügyeit intézze: most pénzt fizet be, és egy forgóeszközhitel iránt is érdeklődik. Tudja, hogy szerdánként jön a busz, már számol vele. „Szerencsére jól megy az üzletem, ezért mindig van mit intézni” – magyarázza.

Kicsit körbejárjuk a települést, betérünk a kisboltba, majd a kocsmába, kérdezősködni, hogy mit tudnak a helyiek a Takarék-buszról. Szinte mindenki hallott róla, és azt is tudják, mikor jön és hol szokott állni.

A kocsma előtt egy középkorú hölgy azt mondja, hogy amikor megszűnt a kirendeltség, nehezebb lett az élet, mert át kellett menni a szomszédos faluba. Ezért nagyon örül a busznak, mert újra tudja helyben intézni az ügyeit. A mellette álló férfi elmeséli, hogy ő már többször volt a buszban. Megdicséri az ügyintézőket, akik sokat segítettek neki, amikor gyerekének kellett számlát nyitni, és bankkártyát igényelni.

Már 15 Takarék-busz járja az országot, jelenleg száz településen 150 ezer embert szolgálnak ki. Az egyedülálló kezdeményezéssel nem csak olyan településeket ér el a Takarék Csoport, ahol korábban kirendeltséget tartott fent, hanem olyanokat is, hosszú évek óta egyetlen pénzintézet sem volt jelen. Emellett hétvégenként gyakran népszerű rendezvényeken, fesztiválokon tűnik fel a guruló bank, hogy a résztvevőket szolgálja. A buszt teljes kisfióki technikával és ATM-mel szerelték föl, két ügyintéző dolgozik rajta, egyikük egyben sofőr is.Az oldalon elhelyezett tartalom a Takarék Csoport megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Takarék Csoport BrandChannel

Rezsi-kisokos: így gazdálkodj okosan!

Fizetjük, kiegyenlítjük, tartozunk vele, csökkentjük: ez a megkerülhetetlen rezsi. Ha csak egy picit is tudatosan bánunk vele és nyitottak vagyunk az „okos” megoldásokra, időnk és pénztárcánk köszöni meg a törődést.

Takarék Csoport BrandChannel

Idén több marad a fizetésünkből és többet is költhetünk

A gazdasági növekedés a háztartásokban is kézzelfoghatóvá válik idén a Takarék Csoport előrejelzése szerint. Az inflációnál sokkal jobban emelkednek ugyanis a bérek, vagyis nemcsak többet költhetünk, hanem többet is tehetünk félre. Azért is jó hír ez, mert az alacsony kamatok világában alig kapunk valamennyit a megtakarításainkra, amennyiben a szokásos banki lekötött betétekben gondolkodunk.

Takarék Csoport BrandChannel

Idilli képet mutathat a magyar gazdaság, de vannak kockázatok

Többet vihetünk haza, mint tavaly, igaz, többet is kell majd fizetnünk, ha valamit vásárolunk, a bérek növekedése azonban meghaladhatja az árakét. Külföldi utazásunkhoz pedig olcsóbban vásárolhatunk eurót. Ezt az idilli képet zavarhatják össze a magyar gazdaságot befolyásoló külső tényezők, jelesül az USA és a Kína közötti kereskedelmi háború.

Takarék Csoport BrandChannel

Eperszedő robot, növényvédő drón – Így segíti a magyar gazdákat a technika

Itt a tavasz, az egyik legfontosabb időszak a mezőgazdaságban, ennek apropóján megnéztük, milyen új eszközöket vehetnek igénybe a jelen és a jövő gazdálkodói. Bár a legújabb technológiák lassan szivárognak át a gyakran hagyományokra támaszkodó mezőgazdasági munkákba, a fejlődés nyújtotta lehetőségeket a hazai gazdák is kihasználhatják. De van mire támaszkodniuk akkor is, ha hirtelen gyors segítségre van szükségük terveik finanszírozásához.

Takarék Csoport BrandChannel

Mikor lesz saját lakásom? – Nagyok a különbségek az országban

Az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének harmadát, egy községben viszont csaknem a kétharmadát is kitehetik egy háromgyermekes családnál – derül ki a TAKARÉK Index elemzőinek kutatásából.

Takarék Csoport BrandChannel

Nincs itt a vége: még mindig tudnak drágulni a termőföldek!

Tovább drágultak a magyarországi termőföldek 2018 első három negyedévében, igaz, 2015 óta először már lassuló mértékben, annak ellenére, hogy a forgalom 2017-hez képest nem esett vissza – derült ki a TAKARÉK Index elemzéséből. A legtöbbet szinte minden régióban a szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett fizetni, a legkevesebbet pedig az erdőkért és a fásított területekért.