Telenor
Telenor

2017-re a beltéri lefedettség annyira erős lett, hogy a lakás összes részében – tehát a több fallal körülvett fürdőszobában és vécében is – elérhetővé vált a gyors internet-hozzáférés. Anonim toalettkvízünkkel arra keressük a választ, hogy mivel töltjük időnket ott, ahova a király is egyedül jár.

A teljes beltéri lefedettségnek (szakzsargonban: deep indoor coverage) köszönhetően egy borász már minden nehézség nélkül üzleteket bonyolíthat le a pincéjéből; e-maileket küldhetünk, vagy akár videohívást is lebonyolíthatunk a liftből. A plázák üzleteinek tucatnyi fallal körülvett fülkéiből könnyedén küldhetünk fotókat az éppen felpróbált ruhadarabokról, és a tízemeletes panelházak földszinti lakásaiban sem akadozik már a mobilnet.

Az NMHH 2015-ös felmérése szerint egy átlagos magyar naponta 5,2 órán keresztül elérhető, és ebből 3,1 órát használja aktívan a világhálót. Bár a netezés legfőbb helyszíne továbbra is a saját lakásunk, évről évre emelkedik azoknak a száma, akik a munkahelyükön vagy más, nyilvános helyen használják az internetet. Napjainkban már magától értetődő fogyasztói igény, hogy fizikai helyünktől függetlenül is folyamatosan elérhetőek maradjunk virtuális közegünkben. Egy étterem eldugott szegletében vagy a sarki közért csemegepultjánál éppúgy elvárás a zökkenőmentes kommunikációt biztosító mobilszolgáltatás, mint a lépcsőházakban, illetve saját lakásunk előszobájában, esetleg éppen a toaletten.

Elérhetőnek maradni

Az NMHH kutatásának eredményei is a deep indoor coverage technológia szükségességét igazolják: a magyarok 56%-a ugyanis mindig magánál tartja a mobilját, 20% pedig már kifejezetten rosszul is érzi magát a telefonja, így a folyamatos elérhetőség és netes jelenlét adta biztonságérzet nélkül.

A Gemius tavalyi kutatása szerint hazánkban már 3,5 millióan interneteznek mobilról, s számuk drasztikusan emelkedik. A prognózisok szerint rövid időn belül kiegyenlítődik az asztali számítógépről és az okostelefonról netezők aránya. Internet-használati szokásaink átalakulása mögött egyfelől a készülékek és az azokra fejlesztett alkalmazások bővülése, másfelől pedig a mobilok gyors, stabil és minden körülmények között elérhető működését garantáló háttérrendszerek, szolgáltatások robbanásszerű fejlődése áll.

A válaszadók több mint fele a munkahelyi konyhában vagy éppen unalmas értekezleteken is nyomkodja a készüléket, ám ami talán még ennél is meglepőbb, már-már meghökkentő adat, hogy harmaduk számára a WC-n ülve is szükséges a folyamatos internetelérés. Ez a helyszín a hatodik legnépszerűbb a mobilhasználati helyek listáján, megelőzve a pénztárnál való sorban állást és az ébredés utáni böngészést is. Ezért is vagyunk kíváncsiak arra, hogy mire használja a telefonját a magyar akkor, amikor magára zárja a vécé ajtaját.

Ön mire használja ott a telefont?

Kérjük, töltse ki a következő kvízünket, hogy teljes körű képet kaphassunk arról, amit senki sem láthat.Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét