Telenor
Telenor

Az okostelefonok felett sajnos viszonylag gyorsan eljár az idő, de nem feltétlenül kell másfél-kétévente új készüléket venni, néhány trükkel ugyanis hatékonyan meghosszabbíthatjuk a mobilunk üzemidejét. Mutatjuk az ötleteket.

Bár nem feltétlenül gondolunk rá így, de az okostelefonunk nem más, mint egy kisméretű számítógép. Az informatika világában nem kell túlzottan jártasnak lenni, hogy észrevegyük: elképesztő ütemben zajlik a fejlődés, egy fél évvel korábbi eszköz már-már megmosolyogtatónak tűnik a legújabb csúcsmodellekhez képest.

Ha azonban nem akarjuk két kézzel szórni a pénzt, nem muszáj minden évben új telefonra beruházni több tíz-, vagy akár több százezer forintért. Ehelyett néhány okos megoldással „felújíthatjuk” meglévő eszközünket, hogy az továbbra is hűen szolgáljunk bennünket. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

1. Rendszeresen frissítsük a telefon operációs rendszerét!

Akárcsak asztali gépünkön, okostelefonunkon is egy úgynevezett operációs rendszer működik, amely lehetővé teszi az összes többi funkció használatát. Tekintsünk erre úgy, mintha a telefonunk egy autó lenne, az operációs rendszer pedig a motorja. Egy gépkocsinak is időről időre fontos karbantartani a motorját, tegyünk így a telefonunkkal is.

Szerencsére a legtöbb készülék esetében ezzel túl sok gondunk nem lesz, egyszerűen keressük ki a beállításoknál az operációs rendszer menüpontját (ez nem feltétlenül ugyanott található minden telefonon, de nagyjából hasonló utat kell bejárnunk). Az iOS-rendszerű készülékeken a Beállítások (Settings), Általános (General), majd a Szoftverfrissítés (Software Update) menüpontokon végighaladva jutunk el a megoldásig.

Androidos készülék esetén a Beállítások (Settings), Az eszköz névjegye (About Phone), majd a Rendszerfrissítés (System Updates vagy Software Updates) útvonalon juthatunk el a frissítést lehetővé tévő menüpontig. Ügyeljünk rá, hogy a telefonunk fel legyen töltve és az sem árt, ha a frissítés közben csatlakoztatjuk egy wifi-hálózathoz, az operációs rendszer ugyanis általában nagy mennyiségű adatot jelent. Érdemes beállítani az automata frissítést is (itt szintén megadhatjuk, hogy ez csak akkor történjen meg, ha a wifit érzékeli a készülék) és akkor a továbbiakban még kevesebbet kell foglalkoznunk a rendszeres update-ek telepítésével.

2. Kapcsoljuk ki a felesleges grafikai szemfényvesztést!

Persze, jól néz ki, amikor az ablakok egymás fölé nyílva megjelennek a kijelzőn, azonban ezek a grafikai műveletek értékes processzoridőt emésztenek fel, ezzel pedig lelassíthatják a telefonunkat. Azt pedig talán nem nehéz belátni, hogy az efféle animációk voltaképpen nem tesznek hozzá túl sokat a készülék használati értékéhez. Az animációk és hasonló grafikai elemek kikapcsolása kissé bonyolultabb, mint az előző lépés, de érdemes azt az 1-2 percet rászánni, ha készülékünk élettartamát szeretnénk meghosszabbítani.

Az iOS-eszközöknél egyszerűbb az élet, főleg, ha már telepítettük az iOS 9.3.2-es verzióját. Válasszuk a Beállítások (Settins) menüpontot, majd az Általános (General) és a Kisegítő lehetőségek (Accessibility) útvonalon jutunk el a grafikai műveletek kapcsolóihoz.

Androidon egy picit nehézkesebb az ügy, de ne riadjunk el, mert csupán annyiról van szó, hogy nem három menüpontot kell kiválasztani, hanem egy picit többet. Kezdjük a Beállításoknál (Settings), itt válasszuk az „Az eszköz névjegye” (About Phone) opciót, majd keressük meg az Build száma (Build number) menüpontot. Ezt addig nyomkodjuk, amíg a készülék nem jelzi, hogy engedélyezte számunkra a fejlesztői beállításokhoz (Developer Mode) való hozzáférést.

Ha ez megvan, lépjünk vissza a beállításokhoz és keressük ki a Fejlesztői beállításokat (Developer Options). Itt három lehetőséget találunk majd: az ablakok animációja (Window Animation Scale), az áttünések kezelése (Transition Animation Scale) és az animáció időtartama (Animator Duration Scale) opciókat. Ezeket mind kapcsoljuk ki, majd indítsuk újra a telefont, amely immár sokkal gyorsabban reagál majd, mivel nem kell mindig megrajzolnia az eltűnő-feltűnő grafikai elemeket.

3. Felejtsük el a widgeteket!

Ez természetesen az androidos telefonoknál működik csak, ott viszont annál inkább. Bár elsőre rendkívül hasznosnak tűnik, hogy a készülékünk kijelzőjén egyből látjuk az időjárási adatokat, a naptárunkat vagy épp a kedvenc zenelejátszónk kezelőfelületét, de gondoljunk arra is, hogy ezek a widgetek folyamatosan „eszik” a telefon erőforrásait a processzor kapacitásától a memórián át az akkumulátorig. Cserébe pedig csupán annyival vagyunk előrébb, hogy nem kell mindig elindítani egy-egy applikációt. Töröljük le a widgeteket és élvezzük, hogy mennyivel gördülékenyebbé válik készülékünk működése.

4. Mondjunk le a „live” háttérképekről!

Az izgő-mozgó animált háttérképek nagyon látványosak, főleg, ha az új telefonunk csodaszép kijelzőjét szeretnénk mutogatni az ismerőseinknek. Ez azonban megint csak a hiúság vására, mivel ha belegondolunk, telefonunk teljes használati idejéből csupán egy rendkívül aprócska töredék az, amikor valóban a szép képekben gyönyörködünk, cserébe a live háttérképek akkor is csökkentik a készülék teljesítményét, amikor éppen másra használnánk azt.

Ha már öregedik a telefonunk, elsőként ezt a funkciót kapcsoljuk ki. Kicsit még segíthetünk a telefonunknak azzal, ha egyszínű – lehetőleg fekete – háttérképet használunk, így a készüléknek nem kell annyi erőforrást a megjelenítésre fordítania.

5. Töröljük a régi üzeneteket!

Persze nem kell mindet, egy-egy kedves vagy fontos üzenetet nyugodtan megtarthatunk, de valóban szükségünk van fél évvel ezelőtti értesítésekre, hogy levonták a gázszámlát, illetve tavalyi találkozók helyszínét pontosító üzenetváltásokra? Ugye, hogy nem! Természetesen archiválhatjuk a régi üzeneteket és feltölthetjük a felhőbe, így semmi sem fog elveszni, de a telefonunk hálás lesz, ha felszabadul rajta egy kis tárhely.

6. Gondoljunk a háttérben frissülő alkalmazásokra!

Az applikációk fejlesztői időről-időre kiadnak frissítéseket, amelyek új funkciókat, befoltozott biztonsági réseket vagy épp megújult külsőt biztosítanak kedvenc alkalmazásainknak. Ezek a frissítések azonban viszonylag sok erőforrást fel tudnak használni (működésük csalhatatlan jele a zsebünkben melegedésnek induló telefon), ezért érdemes lehet korlátozni ezt a funkciót. Állítsuk be, hogy kizárólag wifi-kapcsolat esetén induljon el a frissítés, de még így is érdemes lehet letiltani a háttérben való működést.

iOS-készüléken ezt a Beállítások (Settings), Általános (General) menüpontok alatt találjuk Frissítés a háttérben (Background App Refresh) néven, amit nyugodtan kapcsoljunk ki.

Androidos készülék esetén a Beállításokon belül az Adathasználat menüpontot válasszuk, majd itt kapcsoljuk be a Háttér-adathasználat letiltása (Restrict Background Data) opciót. Innentől már csak arra kell ügyelnünk, hogy kedvenc applikációinkat manuálisan frissítsük, hogy mindig a legújabb funkciókkal dolgozhassunk.

7. Kivágjuk a reset!

Ha már minden mással megpróbálkoztunk, ideje lehet új életet lehelni a készülékünkbe. Ez egy picit macerásabb az eddigieknél és tovább is tart, cserébe tényleg érzékelhető lesz a különbség. Az első dolog amit meg kell tennünk, hogy lementünk a készülékről minden számunkra fontos adatot, fotót, üzenetet és hasonlót, lélekben pedig felkészülünk arra, hogy újra kell majd telepítenünk a kedvenc alkalmazásainkat.

A gyári beállítások visszaállítása (Factory reset) ugyanis mindent töröl majd a telefonunkról, a jó hír az, hogy ezzel együtt megszabadít az összes digitális hulladéktól, régen letöltött, majd elfeledett applikációtól, korábban lementett, de mára szükségtelenné vált dokumentumoktól és minden mástól, ami foglalja a helyet és általában lelassítja a készülékünket.

Az iOS-rendszerű eszközökön a már ismert Beállítások (Settings), Általános (General) útvonalon érjük el a Visszaállítás (Reset) menüpontot, de akár az iTunes felületén is kiválaszthatjuk a Gyári beállítások visszaállítása (Factory Reset) lehetőséget a Telefon visszaállítása (Restore Phone) fülön.

Androidon ugyanezt a Beállítások (Settings) Biztonsági mentés és visszaállítás (Backup and Reset) opciók alatt találjuk. Itt válasszuk a Gyári adatok visszaállítása (Factory Data Reset), majd a Telefon visszaállítása (Reset Phone) menüpontokat. A jelszavunk megerősítése után pedig nyomjunk a „Minden törlése” (Erase Everything) menüpontra és a készülékünk hamarosan olyan állapotba kerül, mint amikor első nap kivettük a dobozából.

+1. Régi szám, új készülék!

Ha nem csak a telefonunkat újítanánk, de a mobilszolgáltatónkat is lecserélnénk, kedvezőbb tarifákhoz, díjcsomagokhoz és további kedvezményekhez is hozzájuthatunk. Ez sokakban fel sem merül, hiszen senki nem akarja az összes ismerősét értesíteni, hogy megváltozik a telefonszáma.

Pedig ma már a számhordozás nem túl bonyolult és hosszadalmas művelet, érdemes ezért körülnézni például a Telenor háza táján, ahol nem elég, hogy megtarthatjuk korábbi számunkat (akár a 30-as vagy 70-es előhívóval együtt).

Sőt, ha hajlandóak vagyunk hűséget is vállalni, egy teljesen új készüléket is kapunk, de még az első havi előfizetési díjat is elfelejthetjük – ennél közelebb már nem is juthatunk a teljes megújuláshoz.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu és a HVG szerkesztősége nem vett részt.

Telenor BrandChannel

Már nem is tudjuk, mihez kezdenénk ügyfélszolgálatok nélkül

Bár az ügyfélszolgálat szóról sokaknak elsőre a már kívülről fújt várakoztató zene ugrik be, érdemes belegondolni, hogy hány órányi sorban állást úsztunk már meg életünk során a különféle ügyfélszolgálatok munkatársainak, na meg persze a technikának köszönhetően. Lássuk, mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy ma már akár egy robot segítségével is gyorsan és hatékonyan intézhessük az ügyeinket.

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

Egy műanyag villa kavarja fel az állóvizet a Toy Story 4-ben – előzetes

Egy műanyag villa kavarja fel az állóvizet a Toy Story 4-ben – előzetes

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Úgy írták át 70 ezer ember életét, hogy az utolsó pillanatig ők sem értették, mi történik

Úgy írták át 70 ezer ember életét, hogy az utolsó pillanatig ők sem értették, mi történik