Kinnarps
Kinnarps

Az ülőmunka, ahogy a belső szervekre, úgy vázizomzatunkra és a gerincünkre sincs jó hatással. Ám sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy napi nyolc-tíz órában milyen sokat tudunk ártani az egészségünknek. Mégis mi mindent tehetünk azért, hogy ne üljük magunkat tönkre?

Van egy rossz hírünk: valószínűleg többnyire ön sem rendeltetésszerűen használja a testét. Lehet, hogy most sem, mikor ezt a cikket olvassa. Ha hirtelen megáll egy pillanatra, és megfigyeli, hogy épp hol, és milyen pózban ül, mit tapasztal? Elég kényelmes a széke? Egyáltalán milyen széken ül, és azt ki állította be? Nem fáj tőle a háta? Mennyire kénytelen rágörnyedni az asztalra? Milyen pózban vannak a lábai, és a karjai? Mennyire van távol a monitor? Amikor pedig a telefonját nyomkodja, milyen szögben áll a nyaka? Most, hogy szóba került, van is benne némi feszülés? Ahogy a vállakban és a karokban is?

Nem nekünk való az ülés

Egyáltalán nem véletlen, ha irodai munkát végezve, az íróasztal mellett töltött napi nyolc-tíz-tizenkét óra után nem érzi jól magát, mert evolúciós szempontból nem való nekünk az ülő életmód, az emberi szervezet alapvetően nem erre lett kitalálva - állítja Relle Éva gyógytornász.

©

A gerinc betegségeit speciális McKenzie tornával kezelő szakember hozzáteszi, gyerekkorunkban még szép egyenesen tudjuk tartani magunkat, majd ez a kamaszkorral nagyrészt elmúlik. A helyzet pedig akkor kezd drámaian romlani, mikor a kötelező testnevelés órák világán túl, ha az illető addig sportolt is, beül az irodába, és felhagy a rendszeres mozgással.

„Eleve bizonyos mennyiségű hát-és hasizom kell az egészséges, gerinckímélő üléshez, amivel az iroda embere sokszor nem rendelkezik. A statikus ülő helyzetben töltött mindennapoktól eleinte csak hol egy kis izomgyengeség, máshol egy kis izomfeszesség alakul ki, majd egyre görbébb lesz a hát. A helytelen tartástól jellemzően a négyes-ötös csigolyánál törik meg a gerinc, ebből az állandó nyomásból alakulnak ki idővel a komoly fájdalmakkal járó porckorong- és a gerincsérvek. Ezeket aztán nem győzzük gyógytornával helyretenni, de legrosszabb esetben akár műtétre is szükség lehet” – magyarázza Relle Éva, akinek betegei zömmel a 25 és az 50 közti korosztályból kerülnek ki.

A tempós gyaloglás csodája

A gyógytornász szerint sokan azzal is rontanak a helyzeten, hogy tanulás és munka közben előszeretettel hajtogatják magukat a gyerekkorukban megszokott sarokülésbe. „Ez a póz hosszú távon már egy középiskolás térdszalagját is tönkreteszi. Egy felnőtt térdének már csak az gyilkosabb, ha még be is ül a két lába közé” – sorolja Relle Éva.

A szakember az ún. amerikai tévénézős üléstől is óva int, mikor a lábat feltesszük az asztalra, mert ez a merev, kifeszített helyzet szintén hatalmas nyomás alá helyezi a derék-és a térdízületeket. Az pedig a lehető legnagyobb merénylet az erek ellen, amikor jellemzően a nők dupla gordiuszi csomóba csavarják maguk alatt a lábukat. „Hiába ezt tartjuk elegánsnak és nőiesnek, ha valaki sokat ül így, ne csodálkozzon, ha idővel seprűvénás lesz a lába” – figyelmeztet.

Azon túl, hogy kerüljük az említett testhelyzeteket, érdemes hengerpárnát tenni a derekunk mögé, hogy a csigolyák némileg jobb helyzetbe kerüljenek, továbbá legalább húsz-harminc percenként álljunk fel és sétáljunk, nyújtózzunk egy kicsit – tanácsolja a gyógytornász, hogy ne üljük magunkat tönkre.

Ma már egyre okosabb applikációk is segítenek, illetve tudatos szervezéssel is alakíthatjuk úgy a napunkat, hogy időről-időre kénytelenek legyünk elhagyni a megszokott munkaállomásunkat. „És igenis, iktassuk be a rendszeres mozgást az életünkbe. Heti 150 perc intenzív sportolás lenne az ideális, ami lehet bármi: úszás, kerékpározás, futás, tánc, aerobic, jóga, pilates, stb. Nem kell ezt túlgondolni, én például nagyon hiszek a tempós gyaloglás igen előnyös hatásaiban” – tette hozzá.

Holisztikus szemléletmód az irodákban is

„A globális munkaerőpiacon komoly átalakulás zajlik, egyre tudatosabbak vagyunk mind a testkultúra, mind az ergonómia terén” – ezt már Sebestyén Diána, az irodai megoldásokkal foglalkozó Kinnarps üzeltfejlesztési menedzsere mondja. Szerinte az emberközpontú, holisztikus gondolkodás folyamatosan nagyobb teret nyer.

„Ülhetek a legjobb irodaszéken, beállíthatom a legoptimálisabban, járhatok sportolni és felállhatok óránként, ám ha engem alapvetően megterhel a pszichológiai környezetem, vagy nincs levegő és természetes fény az irodámban, mit sem ér az egész. A legfontosabb az lenne, hogy minden tényezőre odafigyeljünk, és a tüneteket ne csak kezeljük, hanem megelőzzük. Sok apró gesztus, kis napi cselekedet, kellő odafigyelés az egészség kulcsa, az ülő életmód mellett különösen” – teszi hozzá.

A székbeállítás az egyik kulcs

Sebestyén szerint az ergonomikus munkakörnyezet kialakításával és a megfelelően beállított irodabútorokkal is rengeteget tehetünk az egészségünkért. „Nem is gondolnánk, mennyire megterhelő a szervezetünknek, hogy nap mint nap rosszul beállított székeken ülünk” – figyelmeztet.

A szakember szerint tipikus hiba, hogy a székbeállítások nincsenek testre szabva, például nem a súlyunknak megfelelők, sokan ráadásul még le is fixálják az irodaszékeket. Miközben a forgószékekre jellemző hintamechanika fontos egészségvédő funkció: a háttámlát és az ülőlapot úgy mozgatja szinkronban, hogy ettől a gerinc melletti izmok finoman dolgozzanak. „Ez egyrészt kellően tartja a hátat, másrészt nem leszünk olyan fáradtak” – emeli ki az irodabútorokkal foglalkozó Kinnarps munkatársa.

Ilyen az ideális munkaállomás:

-        az irodaszék ne legyen lefixálva

-        lehetőség szerint kagyló alakú ülőlapon üljünk, ami nem vágja a vádlinkat

-        kényelmesen meg legyen támasztva az alkar, a könyök és a csípő

-        az alkart nem metssze az íróasztal lapja

-        az ízületek (térd, boka, könyök) 90 fokos szögben legyenek

-        a képernyő teteje a fejünk búbjával egy magasságban, vagy 20 fokkal alatta legyen

-        alulról felfelé semmiképp ne nézzük a monitort, mert az nagyon megterheli, kiszárítja a szemet

Mi az az ökölszabály?  

Ha fél-egy öklömnyi távolság van a vádlink és az ülőlap között, akkor már egészségesen ülünk.  

A Next Office a Kinnarps koncepciója a jövő munkakörnyezetéről, ahol az egyik lehetséges megoldás a tevékenységalapú munkavégzés. A tevékenységalapú munkakörnyezet olyan szemléletet tükröz, amely változatosságon alapuló, rugalmas és ösztönző megoldásokat kínál.

A legújabb munkavégzési trendek lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak választani tudjanak a feladataikhoz igazított terek közül, az ergonomikus megoldások és lehetőségek az irodán belüli közlekedésre pedig hozzájárulnak az egészségesebb életmódhoz. Mozgásra - azaz egészségesebb munkavégzésre - ösztönöz az is, ha úgy szervezzük a meetingeket, a munkanapjainkat, hogy eleve fel kelljen állnunk a gépünktől és sokat mozogjunk. Fontos, hogy legyenek terek a bizalmas telefonbeszélgetésekhez, vagy a nagy koncentrációt igénylő munkavégzéshez. Az új generációk már tudatosabban választanak munkáltatót akár aszerint, hogy mennyire környezetbarát vagy egészségkímélő egy–egy iroda. 

(A kiemelt grafika készítője: Székely Petra)

Az oldalon elhelyezett tartalom a Kinnarps Hungary Kft. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Kinnarps

Minden tárgyaló foglalt? Akkor ezt olvassa el!

Sokszor nem is gondolnánk, mennyire befolyásolja a dolgozók eredményességét és a cég pénztárcáját, ha nincsenek meg a megfelelő körülmények a kényelmes és zavartalan közös gondolkodásra, kreatív együttműködésre. De hogyan hozhatunk létre olyan tereket, amelyekben mindenki jól érzi magát, hatékonyan támogatják a mindennapi munkavégzést és kommunikációt, emellett pedig költséghatékony megoldást jelentenek a cég számára?

Kinnarps

Hol jár az a kolléga, aki soha nincs az asztalánál?

Üres asztalokat talál az irodában, pedig mindenki bent van, csak éppen valahol máshol teszi a dolgát? A meetingekkel, külső tárgyalásokkal vagy hosszas konferenciabeszélgetésekkel teletömött modernkori irodista napirendjének és munkastílusának már nem elég a dedikált asztal, ennél jóval kreatívabb, rugalmasabb, ugyanakkor nyugodtabb munkakörnyezetre vágyik.

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Bármily meglepő, a rúzs- és a szájceruzabiznisz lenyomta a Facebookot

Bármily meglepő, a rúzs- és a szájceruzabiznisz lenyomta a Facebookot

Soha nem láttak még ehhez foghatót: 1,3 milliárd volt feszültséget mértek egy decemberi viharban

Soha nem láttak még ehhez foghatót: 1,3 milliárd volt feszültséget mértek egy decemberi viharban

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Kullancsszakértő: ne dobjuk ki a kiszedett kullancsot!

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt