Kinder
Kinder

A kis Gerhard Lang biztos nem hitte volna, hogy kedvenc szokása még egy londoni luxusáruházat is megihlet 150 évvel később. Pedig az adventi naptárat részben az ő türelmetlenségének köszönhetjük. De hogyan került bele csokoládé?

 „Mikor jön már a Jézuska?” – a gyerekek évszázadok óta teszik fel a kérdést karácsony közeledtével. 1839-ben egy német gyermekotthon lelkésze, Johann Hinrich Wichern gondolt egyet, ráerősített húsz darab piros és négy fehér gyertyát egy régi szekérkerékre. Az adventi áhítatok alkalmával – az „Úr eljövetelét” (lásd keretes írásunkat) várva – pedig a ház apró lakói naponta meggyújthattak egy kisebb, piros gyertyát, illetve vasárnaponként egy-egy nagyobb, fehéret. Így született az első adventi koszorú, amely arra is választ adott a türelmetlenkedőknek, hányat kell még aludni karácsonyig.

 Visszaszámlálással töltjük ki a várakozás heteit

A visszaszámlálás az advent egyik fontos sajátossága, és már a 19. századtól nyomon követhető a német és skandináv területeken. Valahol strigulákat húztak a falra a szülők, amiből minden nap egyet letörölhettek a gyerekek, máshol naponta betettek egy újabb szalmaszálat a jászolba, hogy kényelmesebb legyen a kis Jézus fekhelye. Az észak-európai vidéken pedig egy hosszú gyertyát metszettek be huszonnégy vízszintes vonallal, majd minden nap a következő vonalig égették. Mindeközben pedig énekeltek, imádkoztak és izgatottan várták a közelgő karácsonyt. 

A latin „Adventus Domini” kifejezés annyit jelent: az Úr eljövetele. Ebből rövidült az advent szó, amely az ünnepre való készülődés várakozással, reménnyel teli időszakát fedi. 2019-ben az adventi periódus december 1-én kezdődik és 24-én, szenteste békés családi együttléttel teljesedik ki.

Az első adventi naptárat 1851-re datálják, a szent képekkel díszített kezdeti forma az áhítatot, a keresztény vallási érzületet hirdette. 1902-ben egy hamburgi könyvesbolt adta ki az első nyomtatott adventi kalendáriumot, méghozzá egy tizenkettő, később huszonnégy részre osztott karácsonyi óralap formájában. Egy müncheni kereskedő, bizonyos Gerhard Lang 1903-ban már olyan naptárral rukkolt elő, amely két nyomtatott papírlapból állt: az egyiken huszonnégy kivágható szentkép volt, melyeket a másik íven számozott keretekbe ragaszthattak a gyerekek.

Az első csokirejtek  

Lang úr kreativitása nem lankadt, évről-évre egyre kifinomultabb naptárakat jelentetett meg. Gondosan megrajzolt és kiszínezett képeket nyomott a lapokra, az utolsó képkockákon pedig mindig a fehér ruhás Jézuska szerepelt. A találékony könyvárus volt az is, aki kitalálta a csokis változatot, méghozzá egy gyerekkori emlékének köszönhetően.

Édesanyja ugyanis advent kezdetével minden nap egy kartondarabra varrt sütidarabbal, az úgynevezett Wibelével édesítette meg fia várakozását. A felnőtt Gerhard viszont már nem a sváb specialitást, hanem csokoládét rejtett az adventi kalendáriumba, mely ráadásul kis házikót formált. A gyerekek rajongtak az ötletért, hiszen minden nap egy-egy csokoládéval közelebb kerültek a karácsonyhoz.

Az édes naptár egyhamar oly népszerűvé vált, hogy egyre többen gyártották. A húszas évektől már a legkülönbözőbb formájú csokikkal és grafikákkal ellátott kalendáriumok lepték el a boltokat advent idején, de a vallásos ábrázolás továbbra is mindegyikben közös volt.

Náci propaganda az ablakok mögött

A náci hatalomátvétellel berekesztették a hagyományos adventi kalendáriumok gyártását Németországban. Teljesen átalakították a tartalmát, sőt, mivel a kereszténység nem fért meg a nácizmus eszméjében, az adventet átnevezték előkarácsonynak, a jászolt pedig karácsonyi kertecskének.

A népszerű naptárformátumot is képére formálta a hatalom, a nemzetszocializmust hirdették vele sajátos oktatófüzetecske alakjában: náci dalokkal és mesékkel számoltak vissza karácsonyig, szvasztikákkal illusztrálták, szent képek helyett. Végül papír hiányában ez is eltűnt a polcokról.

A keresztény szokásokon elkövetett erőszakot szerencsére átvészelte az adventi naptár. Ahogy vége lett a náci uralomnak, a németek is rögvest visszatértek a hagyományokhoz. Már 1945 decemberében kapható volt a vallásos motívumokkal díszített eredeti naptár. A csokoládét rejtő ablakokra viszont többet kellett várni: csak 1958-tól kezdték újra gyártani és árulni Németország szerte. Onnantól viszont töretlenül hódít a világ minden táján. Manapság már a legkreatívabb tartalommal töltik meg a gyártók.

Meddig hiszünk a Mikulásban és hogyan legyen békés a karácsony?

Mikulásból, Jézuskából gyakorta válik nevelő célzatú aduász. Ám az ünnepek lélektana jóval összetettebb. Kispál Gergely pszichológust a gyermeki hiedelmek megőrzéséről, az adventi stresszről és az ún. „karácsonygénről" is kérdeztük. Ön meddig hitt a Mikulásban? Emlékszik még, hogyan jött rá, az egész csak illúzió? Nem illúzió!

Különleges adventi naptárak

Az, hogy milyen gazdag az adventi naptárak választéka, 2010-ben a londoni Harrodsban is bebizonyosodott. A luxusáruház megalkotta egymillió dolláros kalendáriumát, amelynek tervezéséhez a Porsche Designt kérték fel. A férfiosztályon kiállított óriásnaptár mögé többek között egy nyolc és fél méteres motorcsónakot, egy dizájnkonyhát és egy értékes karórát is elrejtettek, nem beszélve az aranyfoglalatú napszemüvegről, amely ugyancsak ott lapult az egyik ablak mögött. Ebből a naptárból összesen öt darab készült, hogy legalább egy-egy jusson kontinensenként Richie Rich elszánt követőinek.

Ám a karácsonyi várakozást megtestesítő kalendárium jótékonysági célokra is alkalmas. Lipcse városa például éveken át a főpostánál állította fel saját, mintegy 1350 négyzetméteres naptárát. Az ablakokat különböző vállalatok, vállalkozások vehették meg, a befolyó összeg pedig a helyi gyermekjóléti intézményekhez került.

 

Várjuk együtt a karácsonyt! A Kinder jóvoltából most meglepetéstartalmakkal örvendeztetjük meg Önt és családját az ünnepi várakozás minden egyes napján. Karácsonyi hangulatért és inspirációért ide kattintson!

 

Az oldalon elhelyezett tartalom a Ferrero Magyarország Kft. Kinder® márkájának megbízásából a HVG BrandLab produkciójában készült.
A kerületi képviselők fizetésemelése smafu eddigi "mellékeseikhez" képest

A kerületi képviselők fizetésemelése smafu eddigi "mellékeseikhez" képest

Egy hónap után távozott Újbuda ellenzéki polgármesterének kabinetfőnöke

Egy hónap után távozott Újbuda ellenzéki polgármesterének kabinetfőnöke

A Samsung kitalált valamit, hogy jobb fotókat lehessen lőni esténként

A Samsung kitalált valamit, hogy jobb fotókat lehessen lőni esténként

Találtak egy 44 ezer éves barlangrajzot, nagyon fontos jelentése van

Találtak egy 44 ezer éves barlangrajzot, nagyon fontos jelentése van

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót