Huawei
Huawei
Tetszett a cikk?

A mobiltelefonunk az életünk része, és egyre inkább elengedhetetlen kelléke. Már rég nem csak telefonálásra és üzenetküldésre használhatjuk, hanem az életünk szinte minden szegmensében képes segítséget nyújtani. Ehhez viszont jó, ha ismerjük a megfelelő applikációkat. Tudta, hogy létezik app arra is, hogy megtaláljuk az éppen nekünk való alkalmazást? Cikkünkben mutatunk pár példát.

Bankolás

Az okostelefonok előtti időkben kifejezetten macerás, lassú folyamat volt banki ügyleteinket intézni, és sokszor órákat elvett az életünkből egy-egy ügy elintézése. Szerencsére a hazai bankok ma már alkalmazkodtak a digitális korszakhoz, és szinte minden banki ügyfél tud utalni, számlát intézni vagy csak megnézni az egyenlegét a bankja applikációján keresztül.

Saját banki alkalmazása van már a CIB-nek, a Sberbanknak, a Takarékbanknak és az Erstének is, melyek segítségével szinte minden banki ügylet lebonyolítható személyes jelenlét nélkül.

Kárbejelentés

Aki vezet, azt sajnos érheti baleset. Hogy a kárbejelentés azonnal megtörténjen, érdemes letölteni az E-kárbejelentő alkalmazást, ami segít a pontos és azonnali kárbejelentés elvégzésében. Több mint az általánosan használt, hagyományos baleseti bejelentő, ugyanis az alkalmazás segítségével GPS adatokat oszthatunk meg a biztosítónkkal, lehetőségünk van médiafájlok (hang-, kép-, videófelvétel) csatolására, és a helyszínrajz is könnyebben elkészíthető. Az adatok kitöltése után, a képernyőn aláírt PDF formátumú kárbejelentő beküldését követően automatikusan továbbításra kerül az érintett biztosítókhoz.

Időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) nincs megbízhatóbb forrás, ha időjárásról van szó, ezért is annyira hasznos az OMSZ saját applikációja, a Meteora. Az okostelefonok előtti időkben csak az időjárás-jelentésekben bízhattunk, ma viszont sokkal könnyebb dolgunk van a telefonunknak köszönhetően.

A Meteora valós időben mutatja, hogy milyen időjárási változások történnek az országban, azonnal értesítést küld, ha riasztás történik, és a tartózkodási helyünket figyelembe véve órára pontosan meg tudja mondani, hogy esőre, erős szélre vagy éppen napsütésre kell számítanunk.  Olyannyira, hogy interaktív térképen lehet követni még a felhők mozgását is, így akár nem sokkal az eső előtt tudhatjuk, hogy érdemes vízállóan öltöznünk.

Hogy biztosra menjünk, érdemes az Időkép, vagy a Köpönyeg applikációját is feltelepíteni a telefonunkra, és akkor rögtön három meteorológiai forrásunk lesz ahhoz, hogy sose induljunk el otthonról alul- vagy felülöltözve.

Taxizás

A mobiltelefonoknak köszönhetően már nem kell leintenünk a taxit, ha utazni akarunk. A legtöbb hazai taxitársaság alkalmazkodik a mai világhoz, így például a City Taxinak is van saját appja, de a Boltot is használhatjuk a telefonunkkal. Ezeknek az appoknak köszönhetően telefonhívás nélkül tudunk taxit szerezni, és már a megrendelésnél megadhatjuk a pontos adatainkat.

Úgy is tudunk taxit hívni, hogy nem tudjuk merre vagyunk pontosan, mert az app érzékeli a lokációnkat. Előre megadhatjuk a címet, ahová utazni szeretnénk, azt, hogy hány személyes járműre van szükségünk és hányan fogunk utazni, de még a fuvar költségét is ki tudják előre kalkulálni a különböző taxitársaságok alkalmazásai.

Ráadásul nincs szükség készpénzzel vagy bankkártyával bíbelődni, a taxis applikációkon keresztül ezt is rendezni lehet egyszerűen. A legjobb, hogy a megrendelés után élőben tudjuk követni, hogy az értünk küldött autó éppen merre jár a városban, ki vezeti és mennyi idő, amíg odaér értünk.

Játékok

Hol van már az az idő, amikor a telefonon csak a Snake és egyéb egyszerű játékok futottak! Ma már ott tart a technológia, hogy úgy tudunk a világ egyik legnépszerűbb online játékával, a Fortnite-tal játszani, hogy elég hozzá a mobiltelefonunk. A Fortnite nem egy “szimpla” telefonos játék, hanem milliók játsszák egyszerre az egész világon PC-n, táblagépen vagy éppen telefonon keresztül.

Akár azt is megtehetjük, hogy a barátainkkal egymás mellett ülve nyomjuk online a Fortnite-ot, elég egy telefon és internetkapcsolat. Ha másra vágyunk, akkor olyan sikersorozatok játékaival is nyomhatjuk, mint a Walking Dead vagy a Trónok harca, de a háborús játékok szerelmeseinek kihagyhatatlan a World of Tanks Blitz.

Kapcsolattartás

A mobiltelefon nyilván kézenfekvő eszköz kapcsolattartásra. A Snapchaten keresztül például rövid, akár képes üzenetekben is kommunikálhatunk egymással vagy nézhetjük ismerőseink sztorijait, de érdemes kipróbálni a Telegramot is, ha chatelni akarunk. A TikTok pedig mostanában az igazi nagyágyú az applikációk piacán, szinte minden kamasz ismeri és használja.

Ha valaki csak interneten keresztül szeretne beszélni a szeretteivel, arra ott az univerzálisan bevethető Viber, ami szinte feleslegessé teszi az SMS-ezést és a mobilhívásokat. Haladóknak érdemes használni a Truecaller appot, ami felismeri telefonszám alapján a hívó felet, és információkat mutat meg róla, akkor is, ha nem szerepel a mobilunk telefonkönyvében. A szolgáltatás a kéretlen/spam hívásokat is kiszűri.

Fradi és foci

Magyarország legnépszerűbb futballcsapata idén már a Bajnokok Ligájában mérkőzik meg többek között a Juventusszal és a Barcelonával, így ilyenkor különösen hasznos, ha kedvenc csapatunkkal kapcsolatos összes fontos információt pár kattintással a telefonunkon is megkapjuk. A Fradi app segít minket napi információkkal ellátni a klub háza tájáról, exkluzív videókat és fotókat nézegethetünk a csapatról, és itt még nincs vége.

Az applikáció a meccs napján közvetíti is nekünk a mérkőzést, így ha esetleg nem tudjuk élőben vagy tévében nézni a meccset, nem maradunk le egyetlen fontos jelenetről sem. De akkor is jól jön, ha a stadionba tartunk, mert segít eligazodni a jegyárakban és a programban, valamint azt is mindig jelzi, ha bármilyen kis változás vagy csúszás lenne a meccs során. Ráadásként még jegyet is tudunk az applikáción belül vásárolni, így megspóroljuk a sokszor több órás sorbanállást, illetve válogathatunk a Fradi Shop termékei közül is.

Akit nem érdekel a Fradi, az választhatja az Eredmenyek alkalmazást is, aminek segítségével egyetlen gólról sem maradunk le. Kiválaszthatjuk kedvenc meccseinket, csapatainkat vagy játékosainkat és az app értesít minket a meccsek minden pillanatáról.

Keresés

A legújabb telefonokra mindenkinek érdemes letöltenie a Petal Search nevű alkalmazást, amit a HMS AppGallery-jén keresztül érhetünk el. Ez az app alapvetően egy keresőmotor, amivel képekre, videókra vagy hírekre lehet keresni, a legnagyobb húzása viszont az, hogy máshol nem, vagy csak nehezen megtalálható applikációkat is le tudunk vele tölteni a telefonunkra, segít azokat feltelepíteni, illetve később frissíteni. A Petal Search jelenleg a legátfogóbb ingyenes szolgáltatás, amellyel szinte bármilyen applikációt le tudunk tölteni a telefonunkra különösebb gond nélkül.

A HMS (Huawei Mobile Services) a Huawei saját ökoszisztémája, ezáltal olyan appok, szolgáltatások és programokat összessége, amelyeknek köszönhetően okosabb, gyorsabb és izgalmasabb a Huawei-készülékünk.

A HMS – es készülékekben így megtalálható az asszisztens (Assistant), a Böngésző, a felhőszolgáltatás (Mobile Cloud) vagy éppen az AppGallery, a Huawei saját alkalmazás - áruháza. Utóbbiban megtalálhatók a “must have”, vagyis kihagyhatatlan appok, így például a Tidal, a világ legjobb minőségű zenestreaming-szolgáltatása, amit még Jay-Z alapított annak idején.

A kiemelt appok között ott van a szálláskereséshez elengedhetetlen Booking.com, a vásárlást megkönnyítő Amazon Shopping, de megtalálható a Jófogás, a Használtautó, a Rossmann, és az NKM Áramapp/Gázapp is.

A “must have” applikációk mellett természetesen több tízezer másik applikáció közül is válogathatunk még, ezek között pedig külön kategóriákban is böngészhetünk, az üzleti alkalmazásoktól kezdve az autós programokon keresztül az oktatáshoz szükségesig.

Sőt, ha van olyan applikáció, amit nem találnánk meg könnyedén a kínálatban, a Huawei saját fejlesztésű multifunkciós keresőjét hívhatjuk segítségül, hiszen a Petal Search-ön keresztül azokat az appokat is gyorsan megszerezhetjük, amelyek még nem elérhetők az AppGallery-ben.

A Petal Search alkalmazás kereső a P40 család mindegyik tagján elérhető előre telepítve, minden más készülékre pedig letölthető az AppGalleryből is. Az app már 45 ország 40 nyelvén elérhető, köztük magyarul is. Az alkalmazás kereső a mobilok kezdőképernyőjébe épül be, és segítségével egy gombnyomásra megkereshető és letölthető számtalan app.

A keresőben a különféle funkciókra szűrve megjelennek az ajánlott applikációk nevei és elérhetőségei, frissítési lehetőségei. Ezek az applikációk letölthetők például az AppGalleryből, vagy egy másik alkalmazásboltból, megnyithatók Quick App-ként, vagy egyszerűen csak frissíthetők. Fontos, hogy a kereső hardveres biztonsági technológiát használ és minden tekintetben eleget tesz az európai adatvédelmi szabályoknak (GDPR).

Az oldalon elhelyezett tartalom a Huawei közreműködésével jött létre, előállításában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád