szerző:
hvg.hu

Minden traffipaxot munkába állítottak a Pest megyei Rendőr-főkapitányságon (PMRFK) – tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásból. Hogy miért van erre szükség, nem tudni, mert a rendőrség a hvg.hu által megküldött kérdésekre nem válaszolt. Pedig a testület rendszeresen tart nagy sebességmérési akciókat a száguldozók kiszűrésére, és azokat nyilvánosságra is szokta hozni.

Nem reagált a rendőrség arra a megkeresésünkre, amely szerint a Pest megyei rendőrfőkapitány, Mihály István néhány napja elrendelte, hogy a kapitányságok minden traffipaxát állítsák napi 15 órás üzemmódba, az autópályák mentén pedig szünet nélkül fotózzák a megengedett sebességet túllépő járművezetőket. Rendőrök a hvg.hu-nak úgy vélekedtek erről, hogy az ilyen típusú intézkedések miatt utálják meg az emberek a rendőröket, s tartják őket bírságbeszedőknek.

Rendőrségi forrásunk szerint Mihály István maga, az országos rendőrfőkapitány tudta nélkül döntött a sebességmérők munkába állításáról, de hogy ez valóban így volt-e, nem derült ki, mert megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig egyáltalán nem reagáltak. Így nem tudni, mi indokolta a fokozott ellenőrzést, illetve hogy a Pest megyein kívül más rendőr-főkapitányságon is elrendelték-e a traffipaxok dolgoztatását. (Cikkünk megjelenése előtt még egyszer kerestük pénteken a Pest Megyei Rendőrkapitányság szóvivőjét, aki azzal hárította el érdeklődésünket kora délután, hogy már elindult a munkahelyéről.)

A nagy akció 10,5 milliót hozott

Ismert, tavaly novemberben két héten át tartott a nagy sebességmérési akció, a Lavina, amely során 1300, a megengedett sebességnél gyorsabban hajtó autóst bírságoltak meg, összesen 10,5 millió forintra. 2012-ben a kiszabott bírságok jelentős részét, 14,1 milliárd forintot, a gyorshajtók kapták. Többször írt arról a hvg.hu, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly év elején beharangozta, hogy mintegy 12 milliárd forintért 525 darab új sebességmérőt szerez be, amelyek a Belügyminisztérium tervei szerint 15-20 kilométerenként lennének telepítve az autópályákon és a főutakon.

©

A tavaly szeptemberi helyzet alapján 13 fixen telepített „közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérő berendezése” van a rendőrségnek, amelyeket 2006 óta alkalmaznak. Három hete írt a hvg.hu arról, hogy az M1-esen – a rendőrségtől kapott válaszok szerint – 11 traffipaxból csupán négy működik, és azok sem kiemelkedően hatékonyan. Nagyrészt sikerült „beazonosítani” a helyeket, ahol rendszerint mérnek.

Az új traffipaxok révén azonban bőven lesz a raktárban tartalék berendezés, így nem adódhatnak olyan gondok, mint amiről korábban beszámoltunk: egyes kapitányságokon a meghibásodó sebességmérők helyébe nem tudtak tartalékot állítani, így amíg javították őket, „lyuk” támadt a rendszeren. Ez„bevételkiesést” is jelentett a rendőrségnek. A testületnek ugyanis teljesítenie kell a költségvetésbe előzetesen betervezett bírságbevételeket, ez idén 16 milliárd forint. 2012-ben és 2013-ban is ennyit irányoztak elő, amit a rendőrség teljesített: több mint 19,1 milliárd forint közigazgatási és szabálysértési bírságot vetettek ki. Más kérdés, hogy a teljes összeget nem sikerült beszedni, hiszen sokan húzzák-halasztják a csekkek befizetését.

Tilosban parkolva is mérnek

Amíg „hozni kell a statisztikát”, mindig is lesznek trükkös megoldások – mondta egy neve elhallgatását kérő volt rendőri vezető a hvg.hu-nak arról, miért vadásznak olykor lesből az egyenruhások a gyorshajtókra. Korábban megírtuk például annak az autósnak az esetét, aki egy blogon méltatlankodott az általa észlelt trükkös módszer miatt az M6-os autópályán. „Kiraktak egy százas táblát, és tőle körülbelül 25 méterre állt egy furgon a leállóban. A furgon (nem rendőrségi) és a padka között pedig kedves barátaink!” – írta meg az olvasó a tapasztalatait. „A kirakott táblát nem is vettem észre, mert előztem! 122 kilométer/órás sebességért a 30 ezres bírságot kissé jellemtelennek tartom, mert nem volt indoka a 100-asnak, csak pénzbeszedés."

Az ellenőrzést egyébként jelenleg bárhonnan, akár bokorban elbújva, tilosban megállva is megtehetik, mert egy 2010. január elsejével hatályba lépett KRESZ-módosítás lehetőséget ad rá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Autó

Több száz fix traffipaxot szerelnek fel

A közeljövőben 365 – sebesség-ellenőrzésre is alkalmas – fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek Magyarországon – erősítette meg az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-nek.

Csikász Brigitta Itthon

Őrületbe kergetik a parázó autósokat a trükkös traffipaxok

Szinte hetente röppen fel újabb hír a neten a magántraffipaxokról, arra figyelmeztetve, hogy aki az adott autót látja, legyen óvatos a száguldozással. Az autósok véltek már felfedezni sebességmérőt budapesti közlekedési lámpákban, postaládákban, legutóbb pedig egy a forgalommal szemben álló rejtélyes teherautó lett gyanús. Az esetek többségéről kiderült, hogy kamu, az autósok félelme azonban nem alaptalan, a jogszabályok szerint ugyanis a rendőrség bármilyen trükköt bevethet. És be is vet, mert a "statisztikákat hozniuk kell".

hvg.hu Itthon

Itt futhat bele telepített traffipaxba – térkép

Több száz sebességmérő berendezés – mobil, illetve fixen telepíthető – beszerzését jelentette be a Belügyminisztérium még az év elején. A traffipaxok munkába állítása ugyan közelinek tűnt, de a hvg.hu megkeresésére adott rendőrségi válaszból kiderült, 2015. március vége a határidő, amikorra mindegyiknek dolgoznia kell. Ezzel a tájékoztatással együtt megkaptuk a jelenleg működő, rögzített traffipaxok listáját, amelyet most közöl a hvg.hu.

MTI Hírek

Új bírságközpontot hoznak az új traffipaxok

A közlekedési szabálysértésekért járó büntetést egyelőre a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szabja ki országos hatáskörrel, de januártól belép mellé a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, amely Vásárosnamény székhellyel újabb elsőfokú közigazgatási hatósági szervezetet hoz létre – az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Csikász Brigitta Itthon

Eszeveszett száguldáson kapták a gödöllői kapitány - autóját

Állítólag áthajtott egy piros lámpán a fővárosban, és nem állt meg a nyomába eredő járőröknek sem a gödöllői rendőrkapitány, Mihály István szolgálati autója. Nem tudni, hogy a gépkocsit az ezredes, a sofőrje, netán valaki más vezette-e, ugyanis intézkedés vagy fegyelmi eljárás nem történt. Maga a kapitány és parancsnoka, a Pest megyei rendőrfőkapitány azt állítja, nem tudnak a július 26-i esetről.

Halálos baleset Szőllősgyörökön: árokba csapódott és felborult egy autó

Halálos baleset Szőllősgyörökön: árokba csapódott és felborult egy autó

Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

Megszólalt Mihályi Győző, rágalmazásnak tartja a vádakat

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

Básti Juli: A megalázottság megöli a tehetséget

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár

Több ember megsérült egy balesetben a 44-es főúton, teljes útzár

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”