Alakváltó autót mutatott be a Mercedes Frankfurtban

Alakváltó autót mutatott be a Mercedes Frankfurtban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ultrahatékony Concept IAA képes arra, hogy menet közben megnyújtsa a karosszériáját, így fokozva az aerodinamikai hatékonyságot.

A Frankfurtra időzített újdonságai mellett a Mercedes-Benz egy futurisztikus tanulmányautóval is készült a legnagyobb európai autókiállításra, amely a Concept IAA nevet viseli. A jövőbeni felsőkategóriás luxusmodellek előfutáraként beharangozott prototípus különlegessége, hogy a légellenállási együtthatója (Cd-érték) mindössze 0,19, amit az áramvonalas karosszéria mellett az aktív aerodinamikai elemeknek köszönhet.

©

Sportautókon találkozni hasonló megoldásokkal, de a németek egészen extrém módon oldották meg a feladatot, ugyanis a Concept IAA képes arra, hogy menet közben 390 milliméterrel megnyújtsa magát, valamint apró karosszériamódosításokkal javítsa a levegő áramlását. Mindez eléggé elrugaszkodottnak tűnik a valóságtól, de fontos megjegyezni, hogy egy figyelemfelkeltő tanulmányautóról van szó, melynek innovációi kicsiben bármikor visszaköszönhetnek majd a szériamodelleken. Hogy pontosan hogyan is néz ki mindez menet közben azt leginkább egy rövid videó szemlélteti a legjobban.

A prototípust egyébként benzines-hibrid hajtáslánccal szerelték, bár azt nem árulták el, hogy mekkora motorral. Mindössze annyit tettek közzé, hogy a rendszerteljesítmény 274 lóerő, amely 250 kilométer/órás végsebességet garantál, emellett pedig 28 g/km-es széndioxid-kibocsájtást, valamint 32 kilométeres elektromos hatótávot.

Ha kíváncsi, mi mindent mutattak be eddig a Frankfurti Autószalonon, ide kattintva végigböngészheti a történéseket.

©
©
©

Ha nem szeretne lemaradni a Frankfurti Autószalon legfrissebb eseményeiről, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.