szerző:
hvg.hu

Hat év után először zárt egy negyedévet negatív eredménnyel az ágazat.

Július és szeptember vége között 2,4 százalékot csökkent a forgalomba helyezések száma. 2018 első kilenc hónapja alapján még így is 4 százalékkal több gépkocsit hoztak be hazánkba külföldről, 120 005 jármű kapott összesen ez idáig magyar rendszámot a Datahouse adatai szerint.

A szigorodó forgalomba helyezési szabályok és a magas euró árfolyam kézzelfogható hatást fejtett ki a használt autó import területén, ugyanis hosszú évek után, egészen pontosan 2012 óta először ért el negatív eredményt negyedéves összesítésben a terület.

A harmadik negyedév negatív statisztikáinak előszeleként idén márciusban már 4,7 százalékos mínuszt mutatott az import, augusztusban 7,2, szeptemberben pedig 5 százalékkal csökkent a behozott gépkocsik száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. E két rossz hónapnak köszönhetően a harmadik negyedév összességében mínusz 2,4 százalékos eredménnyel zárt, 40 902 gépkocsi érkezett ez időszak alatt Magyarországra a tavalyi 41 926-hoz képest. Januártól szeptemberig azonban még így is nőtt a piac, bár csökkent a növekedés ritmusa: mindössze 4 százalékkal, azaz 4601 autóval gyarapodott az import, kilenc hónap alatt összesen 120 005 négykerekű kapott magyar forgalmit.

©

Nem változott nagyságrendileg a kormegoszlás, 60 százalékban érkezett 10 évnél idősebb, s mindössze 20 százalékban 5 évnél fiatalabb kocsi határon túlról. Legtöbben az alsó-középkategóriás (32 538 autó) modelleket keresték, de szintén népszerűek voltak a felső-középkategóriás kocsik (21 440 autó) és a MPV-k (Multi Purpose Vehicle), azaz a többcélú járművek (21 320 autó).

A márkák sorrendjét kilenc hónap után is a Volkswagen vezeti (14 488 autó), az Opel (13 142 autó) és a Ford (11 620 autó) előtt, a prémium autók közül 5. helyen áll a BMW (7347 autó), közvetlenül az Audit (7330 autó) és a Mercedest (6982 autó) megelőzve. A behozott kocsik között volt 330 Porsche, 24 Ferrari, 17 Bentley, 6 Aston Martin és 5 Lamborghini is.

A legkeresettebb modellnek január és szeptember között az Opel Astra (4497 autó) bizonyult (érdekesség, hogy a top 10 modellben további három Opel – a Zafira, a Corsa és a Meriva – is megtalálható), második helyezést ért el a Ford Focus (4338 autó), harmadik lett a Volkswagen Golf (4131 autó).

Bezártak egy elég nagy kaput a lopott importautók előtt

Palkovics miniszter hétvégi mondatai alapján sokan úgy értették, minden egyetemre olyan átalakítás vár, mint az alapítványi irányítás alá kerülő Corvinusra. A hvg.hu információ szerint másról van szó.

Ahogyan az már fél év után érzékelhető volt, a használtautó-importot jelentősen befolyásolta a magas forint-euró árfolyam, valamint az év elején bevezetett, külföldről érkező kocsikra vonatkozó, kötelező eredetiségvizsgálat. Ennek következtében több illegális tevékenységet folytató kereskedés került szorított helyzetbe, és a hazai vásárlók elkezdték felismerni azt, hogy érdemes a megbízható, szabályosan működő, jó esetben garanciát biztosító kereskedők felé fordulniuk, ahol Magyarországon használt, ismert előéletű gépkocsikat vásárolhatnak – vélekedett Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Először bukkant fel a legújabb Ferrari szupersportkocsi természetes élőhelyén - videó

Először bukkant fel a legújabb Ferrari szupersportkocsi természetes élőhelyén - videó