szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vázoljuk, hogy a csillagos német prémiummárka hogyan oldotta meg az önvezető autók és a járókelők közötti gesztusnyelvet.

A jelenleg forgalomban lévő modern személyautók többségében maximum Level 2-es önvezető technológia található, de nemrégiben felbukkantak az első Level 3-as modellek is. Ezek esetében a sofőr vezetés közben csak rövidebb ideig veheti le a kezét a kormányról, de érkezőben a Level 4-es és Level 5-ös autók, és utóbbiakba már kormányt és pedálokat sem kell majd szerelni.

Az nem is kérdéses, hogy az önvezető autók egymással minden további nélkül tudnak majd kommunikálni, ami a veszélyhelyzetek és a dugók kialakulásának csökkentésében komoly szerepet játszhat. De mi a helyzet az autók és a gyalogosok közötti kommunikációval? A hétköznapi közlekedésben jelenleg még igen fontos szerepe van a sofőrök és a járókelők közötti szemkontaktusnak és hagyományos gesztusnyelvnek, de ha az autók már automatikusan közlekednek, a kommunikáció ezen formája teljesen meg fog szűnni.

A Mercedes valahogy így képzeli el azt, hogy egy önvezető autó hogyan jelzi majd a gyalogos számára, hogy látja őt, nyugodtan átsétálhat előtte:

A jelenlegi S-osztályos Mercedesbe szerelt új technika lelke egy az autó oldalain körbefutó LED-es fénycsík, mely 360 fokos körben kommunikál a közlekedés többi résztvevőivel. A fényjelzés gyors villogása jelzi, hogy az autó mozgásba lendül, a gördülő autón lassan villogó LED pedig azt kommunikálja a külvilág irányába, hogy fékezésbe kezd a jármű.

©

Az újfajta technika mindenképpen hasznos, azonban jelenlegi formájában igencsak véleményessé teszi az S-osztály amúgy letisztultan elegáns designját.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!