szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közlekedési szakértő KRESZ-módosítást sürget.

Magyarországon is egyre népszerűbbek és elterjedtebbek az elektromos rollerek, miközben a rájuk vonatkozó törvényi szabályozás nem világos.

Pető Attila közlekedési szakértő videóban járja körül a témát. A rollerek ügyében neki sem könnyű eligazodnia, mivel az egyes szabályozások között van olyan, amely szerint például egy segédmotoros kerékpárhoz ülés is tartozik, ugyanakkor a rollernek kétségtelenül van egy pár kereke és motorja is. A témával a hvg.hu is részletesen foglalkozott, vonatkozó cikkünket ide kattintva érheti el.

Perek sokasága jöhet Pintér Sándor bejelentése után

Hasraütésszerűen, jogszabályi háttér nélkül nevezhette segédmotoros kerékpárnak az elektromos közösségi rollereket a belügyminiszter. Jogszabályváltozásról sem az érintettek, sem pedig a közlekedési szakértők nem tudnak, így akár bírósági eljárások tucatjai is indulhatnak, ha a rendőrök betartják Pintér Sándor rendelkezését - értesült a hvg.hu.

A kérdést azért fontos eldönteni, mert mind a szabályos közlekedés, mind a balesetek elbírálása attól függ, hogy egyáltalán vonatkozik-e rájuk a KRESZ, például lehet-e jogosítvány nélkül vezetni, illetve járdán vagy kerékpárúton közlekedni vele. Ebben azonban a hatályos törvények nem segítenek. Egyetlen rendeletet talált – ez a budai Vár közlekedéséről szól –, amelyben a rollert és a hasonló dolgokat "járműnek nem minősülő, közlekedésre szolgáló eszköznek" minősítik.

Pető álláspontja szerint a roller nem segédmotoros kerékpár. Emellett szól, hogy nincs két fékrendszere, nincs megfelelő szabványos helyzetjelző lámpája, és a hangjelzés is esetleges. Azt is mondja, hogy a rollerek motorrá minősítése azzal járna, hogy a teherautók és buszok között kellene közlekedniük, ami rendkívül veszélyes lenne.

Pető Attila szerint a KRESZ módosításra szorul, és ezeket az új, "járműszerű eszközöket" – beleértve a hoverboardokat, egykerekűeket és hasonlókat – külön kell szabályozni, hogy egyértelmű legyen a helyük a közlekedésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória - Demeter Péter Autó

Perek sokasága jöhet Pintér Sándor bejelentése után

Hasraütésszerűen, jogszabályi háttér nélkül nevezhette segédmotoros kerékpárnak az elektromos közösségi rollereket a belügyminiszter. Jogszabályváltozásról sem az érintettek, sem pedig a közlekedési szakértők nem tudnak, így akár bírósági eljárások tucatjai is indulhatnak, ha a rendőrök betartják Pintér Sándor rendelkezését – értesült a hvg.hu.

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások