szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kétszeres rali-világbajnok egészen egyedi autóval lepte meg magát 73. születésnapjára.

A Porsche 356 3000 RR lényegében egy fantázianév, utalások sorozata egy gyárilag sosem létezett autóra.

A kocsit Viktor Grasher kezdte fejleszteni, aki repülőgép-szerelő volt és többek közt néhány 356-os Porschéja is volt Ausztráliából. 1990-ben találta ki, hogy a kocsit átalakítja, és feldobja egy 930-as generációjú Porsche motorjával, amely az első Turbo volt a 911-es modellek történetében.

Elkezdte a munkát, azonban nem sokkal később elhunyt, így nem lett semmi a víziójából. A projektautója egy Rafael Diez nevű autóépítőhöz került, aki maga is profi restaurátor céget visz, elhatározta, hogy megépíti a járművet.

Az 1959-es 356B Roadster így megkapta a 930-as, 3.0 literes, hathengeres boxermotorját, amely 1977-es gyártású volt. Diez készített más módosítást is: a karosszériát kiszélesítette és a belső kárpitozást is kicseréltette, sőt, mivel eredetileg a 356-os jobbkormányos volt, ezt is átalakíttatta.

2018-ban Diez felkérte Walter Röhrlt, hogy tesztelje a 260 lóerős kocsit, aminek a ralibajnok eleget is tett, és jóllehet nem számított különösebben jó végeredményre, a teszt után nagyon elismerően nyilatkozott a projektről. Most pedig meg is vásárolta az egyedi „Super Porschét”, amelynek nevében a 3000 utal a kocsiban lévő motor méretére, míg az RR a jelenlegi tulaj nevének kezdőbetűje, a roadster pedig a kétüléses kialakítást jelöli.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!