szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szimbolikus 1000 dollárt is átlépte a cég részvényenkénti árfolyama. Már csak a Toyota van előtte.

A szerdai napon elérte az amerikai vállalt piaci értéke a 190 milliárd dollárt, amellyel a második legértékesebb autógyártó lett tőzsdei érték alapján - írja a Bloomberg. A Tesla értéke egyre inkább megközelíti az évente nagyjából 10 millió autót gyártó Toyotáét, miközben a Tesla tavaly éves szinten még mindig "csak" 368 ezer járművet forgalmazott.

Ennek ellenére néhány komolyabb tőzsdei hullám elég volt ahhoz, hogy a kaliforniai vállalat részvényeinek értéke a 2019-es júniusi, 217 dolláros árról, mára 1000 dollár fölé ugorjon. A Tesla ezzel a teljesítménnyel egyre jobban megközelíti a Toyotát, amelynek piaci értéke 215 milliárd dollár. Viszont akár együttvéve is meghaladja mostanra Elon Musk cégének értéke a VolkswagenBMW, Mercédesét.

Az elemzők szerint a mostani lökéshullám egyik oka a Tesla Semiről, vagyis a haszonjárművükről szóló híresztelés, amely szerint hamarosan elkezdődik nagy mennyiségben a gyártása, másfelől az egyre jobban beinduló kínai üzem, amely már az első évében 100 ezer autót bocsáthat ki. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy nyereséget tudott felmutatni a mostanit megelőző egyébként nagyon erős negyedévet követően is a cég, egy olyan időszakban, amikor egyszerre két gyárat is építenek, egy új modellt vezetnek be a Model Y révén és a piacot szinte lenullázta a koronavírusjárvány.

Annyi bizonyos, hogy a Tesla egyértelműen piaci benchmark lett az autóiparban, amely messze vezet az elektromos autók technológiájában. Egyes elemzők szerint legalább három évvel jár mindenki más előtt, és hiába is önti is a milliárd dollárokat például a Volkswagen csoport az elektromos autói minél hamarabbi piacra juttatásához, a lemaradásuk még mindig jelentős.

Mindenesetre a Tesla mostantól olyan cégek vetélytársa is a New York-i tőzsdén, amely már nem az autóipari szektort jelenti, hanem valami még nagyobbat, az olajiparét, amelyben olyan cégek vannak, mint az Exxon - 214 milliárd dolláros piaci értékkel -, amely egykor a világ legértékesebb energiavállalata volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen