szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Austinban csak elektromos buszok járnak - amíg az időjárás engedi a töltést. Most napokig nem járt semmi.

Más amerikai államokhoz hasonlóan a texasi kormányzat is az elektromos közlekedésben látta a jövőt évtizedek óta. Az utóbbi húsz évben Austin - az állam fővárosa - 650 millió dollárt költött villanybuszokra, és töltőállomást épített ki, amely 187 ilyen járművet szolgál ki. Jövőre már kizárólag elektromos járműveket szerezhetnek be elvileg.

Ám az elmúlt hetek hideghulláma az elsők között az áramellátást roppantotta meg: több százezren maradtak áram nélkül napokig, és a városi közlekedés is kénytelen volt leállni. Benzint és gázolajat ugyanis még el lehet juttatni a katasztrófa sújtotta területekre helikopterrel vagy katonai járművekkel, de áramot nem.

Austin legfőbb baja az, hogy kizárólag elektromos buszokat közlekedtet, viszont a szegényebb városrészek lakossága tömegközlekedéssel jár munkába és bevásárolni is. Az áramkimaradás így egész iparágakat ránt magával akkor is, ha azok épp nem érintettek az áramszünetben.

A Jalopnik cikke figyelmeztet arra, hogy az elektromos autózás terjedése elkerülhetetlenné teszi az amúgy is túlterhelt amerikai elektromos hálózat teljes megújítását. A hóvihar extrém eset volt, de az átállás időjárási kilengések nélkül is letérdeltetheti az áramellátást, írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Az internetkorban a táviratból legfeljebb a távirati stílus maradhat

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes

Vasárnap bemutatkozik a kecskeméti elektromos Mercedes