szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrök szerint nekik nincs idejük a közösségi médiát figyelni a felbukkanó autós esetek miatt, viszont szeretnék, ha eljutnának hozzájuk.

A Közlekedésbiztonság oldalnak adott interjút Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője, aki elárulta, hogy megállapodást terveznek az egyik legismertebb hazai, kifejezetten autósok videóit publikáló közösségi oldallal – a Bp-i Autósok közösségével – hogy az oda feltöltött videók a lehető leggyorsabban eljussanak hozzájuk. Ennek nyomán megnőhet annak a valószínűsége, hogy tényleges következménye lesz egy-egy felvett szabálytalanságnak.

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Mint egy közúti kamikaze, úgy viselkedett a forgalmas úton.

Ma már lassan több autóban van legalább egy fedélzeti kamera, mint amennyiben sincs – mondta – és jóval több „rendőrért kiáltó” eset kerül fel a világhálóra, mint amennyivel a rendőrség foglalkozni tud. "Se idejük, se emberük nincs folyamatosan a közösségi médiát figyelni, hogy mikor bukkant fel egy olyan eset, amit semmiképpen nem hagyhatnak szó nélkül." Berzai Zsolt azt mondta: rengeteg időt nyerhetnek azzal, ha nem a rendőrségnek kell hivatalos „megkeresést” küldeni a portál üzemeltetőinek minden egyes felvétel után. A fedélzeti videók mellett ráadásul így gyorsabban kérhetik be a környéken lévő térfigyelő kamerák képeit is, amelyeket eddig gyakran már törlődtek, mire eljutott hozzájuk egy-egy eset.

A rendőrség azt reméli, hogy a jövőben még több olyan szabálytalanságról jut felvételhez a rendőrség már röviddel a szabályszegés után, amelyekben azonnal meg tudja indítani az eljárást.

A saját videó-összeállításaikkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a Pofátlan(tan)ítás videósorozat a vártnál is nagyobb népszerűséget ért el, egyes anyagok félmilliós megtekintést hoztak, és bár felmerült az is, hogy többé nem teszik közzé ezeket a videókat, úgy vélik a videók nyomán érzik az közlekedők, hogy reális esély van rá, hogy elkapják őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!