szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sokak szemét szúró károkozói pótdíj több nagy biztosítónál is megmaradt, annak ellenére, hogy az MNB is kifogásolta.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly jelentette be, hogy szabályoznák a kárrendezési gyakorlatot, mert a kárstatisztikától elszakadó károkozói pótdíjakat kezdtek el használni a biztosítók. Alapvetően ezt akkor fizettetik, ha a biztosítási évben autósként kárt okozunk másoknak. Ekkor a biztosítók károkozói pótdíjat vetnek ki, amely a kgfb-alapdíj akár két-háromszorosa is lehet manapság. A nemzeti bank ezt kifogásolta, mondván, a magas károkozói díjak lassan felülírják a teljes kockázatalapú díjkalkulációt, végső soron pedig értelmét veszti a bonus-malus rendszer.

Az MNB bár elindította a gyakorlatnak a szabályozását, teljesen azonban nem tiltotta meg a károkozói pótdíjat, írja cikkében a Napi.hu, csak annyi elvárása volt, hogy ne legyen túlzott, így sok biztosító továbbra is alkalmazza ezt a szorzót. A nagy biztosítók közül a Generali, a Genertel, az Allianz, az Uniqa és az Aegon sem vették ki a károkozói pótdíjat a tarifáikból, 1,3-1,9 szeres szorzók vannak. Az alapdíjhoz képest ennyivel nőnek a pótdíjak még mindig július 1-től is – mondja Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. 

A károkozói pótdíj megtartása mellett az egyik legfontosabb érv az volt, hogy a biztosítók a kármentes autósoknak kedvezőbb díjat tudjanak kínálni. Ugyanakkor a jelenlegi alacsony, 5 százalék körüli kárgyakoriság mellett a károkozói pótdíjat szinte észrevétlenül el lehet porlasztani a teljes ügyfélkör díjaiban. Az a veszély viszont fennáll, hogy a pótdíjat nem alkalmazó piaci szereplőknél gyűlnek össze előbb-utóbb a korábbi években figyelmetlenül, agresszívan, másoknak kárt okozva vezető sofőrök.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!