Viharasztma: durva rohamot váltott ki a Melbourne-t beterítő virágporos eső

Viharasztma: durva rohamot váltott ki a Melbourne-t beterítő virágporos eső

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Négyen meghaltak, több százan pedig kórházba kerültek egy vihar kiváltotta asztmás roham miatt Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben.

A vihar hétfő éjjel csapott le a metropoliszra, és beterítette a perje nevű növény eső áztatta pollenjével, ami asztmarohamot váltott ki még olyanoknál is, akik korábban nem szenvedtek asztmában. A már korábban is előforduló jelenséget "viharasztmaként" emlegetik.

A helyi mentőszolgálatot több mint 1800 esethez riasztották, ami hatszorosa a hétfő éjszakánként előforduló eseteknek – mondta Mick Stephenson, a szolgálat szóvivője kedden.

A Melbourne-i Királyi Kórház vezetője, George Braitberg a sürgősségi osztályon uralkodó hétfő éjszakai állapotot háborús zónához hasonlította. Azt mondta: hét beteget kellett intenzív osztályon elhelyezni, és több százan szorultak kórházi ellátásra.

"Harmincöt éve dolgozom a sürgősségin orvosként, megfordultam egy pár kórházban, de azt kell mondjam, hogy ilyesmivel még nem találkoztam" – mondta George Braitberg a Ten Network televízióban.

A vihar okozta asztmás roham miatt kórházba került emberek közül eddig négyen haltak meg. Mick Stephenson szerint minden egyes esetet külön kell megvizsgálni a halál pontos okának megállapítására.

A hétfő éjszakai súlyos helyzetre jellemző, hogy ötven plusz mentőautót kellett szolgálatba állítani, és többtucatnyi szolgálaton kívüli mentőt, rendőrt és tűzoltót hívtak be dolgozni.

Jill Hennessy, Viktória állam egészségügyi minisztere elmondta, hogy a vihar példátlan megpróbáltatás elé állította az egészségügyi rendszert, és teljes körű vizsgálatot folytatnak a történtek elemzésére.

Melbourne 2011-ben már átélt egy hasonló jelenséget, de akkor kevesebben szorultak kezelésre a vihar okozta asztmaroham miatt.

Melbourne környékén különösen nedves az idei tavasz, ami felerősíti az asztmás és szénanáthás tüneteket.