Nemcsak ülni, állni is veszélyes a munkahelyeken

Nem könnyű vigyázni a szívünkre, amikor dolgozunk.

  • hvg.hu hvg.hu
Nemcsak ülni, állni is veszélyes a munkahelyeken

Mióta tudjuk, hogy az ülés az új dohányzás, minden okunk megvan arra, hogy végigaggódjuk a íróasztalnál ülve töltött munkanapjainkat, a proaktívabb munkatársak pedig talán már egy álló íróasztalt is beszereztek az egészségük és a hosszú életük érdekében. Csakhogy miközben az ülés káros hatásairól szóló tudományos és kevésbé tudományos írásokat olvastuk, elkerülték a figyelmünket azok a kutatási eredmények, amelyek a hosszú állás káros hatásairól értekeztek.

Pedig a hosszú állással is be tudjuk biztosítani magunknak a krónikus hátfájást, kikészíthetjük az alsó végtagjaink izmait és csontjait, sőt még a kardiovaszkuláris betegségek esélyét is megnövelhetjük. A kutatások egész pontosan azt állítják, hogy azok az emberek, akik főleg állnak munka közben, kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, mint azok az emberek, akik főleg ülnek. A megnövekedett kockázat akkor is érvényes, ha figyelembe vesznek más tényezőket is, mint a dohányzást, a mozgást, az alkoholfogyasztást vagy a testtömeget.

Ha az arányokat vesszük, a munkájuk alatt hosszú ideig álló embereknél nagyjából olyan eséllyel alakult ki szívbetegség, mint azoknál, akik naponta dohányoznak, vagy mint akik túlsúlyosak. Vagyis az ajánlás szerint legalább olyan komolyan kellene venni azt, hogy mennyit állunk, mint a dohányzást és az egészséges étkezést.

Ha esetleg felmerülne valakiben, hogy akkor a sok pénzért megvásárolt álló íróasztala jelent-e veszélyt az egészségére, gyorsan kijelenthetjük, hogy nem – amennyiben az állásokat ülésekkel szakítja meg. A kutatások ugyanis azokra a munkakörökre vonatkoztak, ahol mindenekelőtt állniuk kell a dolgozóknak (mint például az eladók vagy szakácsok).

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.