szerző:
V.É.

Amikor néhány hónapja kiderült, hogy John McEnroe tízszer annyi pénzt kap azért, hogy a wimbledoni teniszmeccsek alatt a személyes varázsával emelje a BBC kommentárjának a fényét, mint Martina Navratilova – akinek egyébként a pályán tekintélyesebb eredményei voltak, mint az amerikainak –, a hatalmas különbség igazolására többek között az az érv hangzott el, hogy McEnroe sokkal szórakoztatóbb. Ha kibontjuk ezt az érvet, akkor ott találjuk McEnroe-nak a meglehetősen heves vérmérsékletről híres személyiségét, amely megannyi dührohammal, kiabálással és csapkodással tette emlékezetessé a meccseit, és kénytelenek vagyunk levonni a következtetést, hogy ez a fajta hozzáállás jobb anyagi befektetésnek számít, mint Martina Navratilovának a játékot tisztelő higgadtsága és visszafogottsága.

Tekerjünk előre néhány hónapot a US Open hétvégi női döntőjéhez, ahol Serena Williams dühös volt, kiabált és csapkodott, de valamiért ezzel mégsem a McEnroe-i értelemben vett elismerést váltotta ki.

Serena Williams 36 éves, 1995 óta profi teniszező, az azóta eltelt 23 évben 23 Grand Slamet nyert, az elsőt 17 évesen, a legutóbbit pedig már nyolchetes terhesen.

És ezek alatt az évek alatt rengeteg oka volt arra, hogy dühös legyen.

 • Kezdjük ott, hogy a Williams nővérek édesapja megpróbálta előre felkészíteni a lányait a teniszvilág reflektorával járó várható támadásokra. Az edzéseiken külön fizetett embereknek, hogy rasszista, szexista beszólásokat kiabáljanak be, hogy a lányok olyan erősek legyenek mentálisan is, mint amilyenek fizikailag. Erre szükségük is volt.
 • Serena Williamsre mondták, hogy úgy néz ki, mint egy férfi.
 • Mondták azt is, hogy olyan, mint egy gorilla.
 • Majd azt is, hogy félig férfi, félig gorilla.
 • Szentségtörésként értékelték, hogy olyan – a sztenderd szépségideált megtestesítő – játékosokkal játszott (és verte meg őket), mint Marija Sarapova vagy Ana Ivanovic. 
 • Rendre megkérdőjelezték, hogy az ő mellbőségével lehet-e egyáltalán teniszezni.
 • Egy amerikai műsorvezető a 2000-es évek elején azzal poénkodott, hogy Venus és Serena Williamst nagyobb eséllyel fotózza majd a National Geographic, mint a Playboy, és az egyértelműség kedvéért le is állatozta őket.
 • Az orosz teniszszövetség vezetője az egyik tévéműsorban például Williams fivérekről beszélt, akikre ijesztő még csak ránézni is.
 • 2001-ben Indian Wellsben azzal vádolták meg az apját, hogy megbundázta a lánya meccseit. Serena Williamst kifütyülték, a nézői etikettet áthágva minden kettős hibája után ujjongtak, beindult a niggerezés, és még halálos fenyegetést is kaptak. Serena Williams 14 évig nem ment vissza Indian Wellsbe.
 • A női teniszben még néhány éve is teljesen magától értetődő volt, hogy a pályán kérdező műsorvezető azt kérje egy női játékostól, hogy pörögjön egyet, lássa mindenki a ruháját.
 • A női teniszben magától értetődő az is, hogy egy játékost megbüntetnek, amiért pár másodpercre leveszi a felsőjét, hogy megigazítsa, mint történt ez Alize Cornet-val idén a US Openen, miközben a férfi teniszezők büntetlenül levehetik a pólójukat, sőt műsorszámot is csinálhatnak a meztelen felsőstestük mutogatásából.
 • Serena Williams megjelenése még 23 év után is téma: a Roland Garros megtiltotta neki, hogy jövőre is a macskadresszben játsszon. Az indoklás? Túl messzire ment. Persze senki sem mondja meg, hogy hol is van a még éppen elég határa.

Serena Williamsnek, ha mentsége nem is, de rengeteg oka lehetne arra, hogy dühös legyen, ő ugyanis nagyon is tisztában van a kontextussal: azzal, hogy az ő pályára lépése soha sem csak a teniszről fog szólni. Ehhez képest még kifejezetten elegáns és összeszedett volt a dühöngése a US Open döntőjében. Pedig könnyen csinálhatta volna így is: 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

Embercsempészet miatt feljelentést tesz Hadházy Gruevszki-ügyben

Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében

Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében

13 ember fagyott halálra szeptember óta

13 ember fagyott halálra szeptember óta

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Harmincévesen nyugdíjba menni és jól élni? Mutatjuk a receptet

Harmincévesen nyugdíjba menni és jól élni? Mutatjuk a receptet

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket