szerző:
HVG/MTI
Tetszett a cikk?

Ukrán egyetemen állították elő.

Az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változata növényi olajból és zselatinból áll, és azt az északkelet-ukrajnai Szumi agráregyetemének diákjai állították elő laboratóriumban – adta hírül a Szevodnya című ukrán napilap.

Dmitro Bigyuk, az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára szerint a vegetáriánus szalonna egészséges alternatívája az igazinak, hiszen nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat.
Többféle zsírtartalmú és ízesítésű műszalonnát tudnak készíteni, így sósat, paprikásat, illetve egyéb fűszerekkel ízesítettet, de akár savanyú vagy édes ízűt is.

Bigyuk professzor állítja, hogy megfelelő fűszerezéssel íze megkülönböztethetetlen az igazi szalonnáétól.

Egyébként van vegakolbász is (erről például itt írtunk). Úgyhogy lassan összejön egy egész vega-disznótoros lakoma. Az persze nagy kérdés, hogy ha valaki vega, akkor miért kell neki szalonna és kolbász. És az is, ha valami kolbász és szalonna, akkor miért kell, hogy vega legyen.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!