szerző:
Sándor Anna
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerű és összetettebb, olcsó és költségesebb, gyors és hosszabb távú megoldásokat gyűjtöttünk össze, hogy lehetőségei szerint válogathasson, ha a kormány lépéseivel ellentétben ön inkább segítene a hajléktalan embereknek.

Október 15-től léptek életbe azok a jogszabályok, amelyek szerint elzárással büntethető szabálysértéssé vált a közterületi hajléktalanság. Azóta lezajlott Budapesten az első két per, péntek reggelig pedig száznál több hajléktalan ember kapott figyelmeztetést – a harmadik figyelmeztetés után közmunkára, pénzbírságra vagy elzárásra ítélhetők, sőt megsemmisíthetik a holmijukat.

Valójában a hajléktalan emberek helyzete továbbra sem rendészeti, hanem szociálpolitikai és lakáspolitikai kérdés.

Ha tenne valamit azért, hogy segítse a nyomorúságos helyzetükben kriminalizált embereket, vannak lehetőségei. A hajléktalanokat segítő segélyszervezeteknél tájékozódva változatos lehetőségeket találtunk, a Menhely Alapítványtól érkezett első ötlet viszont így is meglepett – főleg, hogy ők úgy tudják, volt már rá példa az elmúlt napokban:

Ne jelentse fel a hajléktalan embereket!

Inkább segítsen nekik például megérteni az új jogszabályokat.

A Város mindenkié csoport oldalán világos és praktikus gyűjteményt talál, mi is főleg ez alapján állítottuk össze az alábbi listánkat. Mivel a lehetőségek sokfélék, válogattunk egyszerűbb, gyorsabb és időigényesebb, nagyobb elköteleződést igénylő ötleteket is – ki-ki megtalálhatja köztük azt, ami neki a leginkább megfelel, ha úgy döntött, segíteni akar.

Beszélgessen és tájékozódjon

©

Az emberi kapcsolatok megtartó erejét szem előtt tartva mindjárt az elején kitérünk néhány kommunikációs szempontra.

 • Valamennyi segélyszervezet kiemeli, mennyi előítélet és tévhit él a társadalomban a hajléktalanságról és a szegénységről, illetve ezek okairól, ezért érdemes a megfelelő forrásból tájékozódni. A Menhely Alapítvány oldalán átfogó és átlátható összefoglalót talál.
 • Azt is kérik, hogy mindannyian figyeljünk oda arra, hogyan hívjuk a hajléktalan embereket: ne olyan szavakkal beszéljünk róluk, amelyek lealacsonyítóak és megfosztják őket az emberi méltóságuktól (csöves, koldus, büdös, alkoholista stb.) Hétköznapi hős lehet akkor is, ha a fentiek ismeretében kiáll a hajléktalan emberekért, ha a közvetlen környezetében folyó beszélgetések során mások méltatlanul beszélnek róluk.
 • Ennél jóval közvetlenebb támogatás, ha összeismerkedik a környezetében élő hajléktalan emberekkel, beszélget velük, megkérdezi, szükségük van-e valamire.

A Máltai Szeretetszolgálat hangsúlyozza a név erejét: sok hajléktalant azóta nem neveztek nevén, mióta az utcára került. Mutatkozzanak be egymásnak, és szólítsa őket a nevükön.

 • Az emberi méltóság megtartását szem előtt tarthatja olyan helyzetben is, ha egy hajléktalan ember pénzt kér. Az ön döntése, ad-e vagy sem, de akármi is a válasz, törekedjen rá, hogy udvarias maradjon.
 • Az sem elvetemült ötlet, ha a környezetében élő hajléktalan embert ajándékozza meg évente egy-két alkalommal. A jelképes ajándék is sokat számít.
 • És talán az egyik legfontosabb: próbálja kerülni az általánosítást. Nem vagyunk egyformák, a hajléktalan emberek sem azok. Ha bármikor rossz élmény éri, azt ne vetítse ki mindenkire.

Egyszerű, gyors, olcsó segítség a mindennapokban

©

Ezek azok a könnyen kivitelezhető, egyszerű-de-nagyszerű ötletek, amik önnek időben, pénzben, energiában nem megterhelőek, a hajléktalan embereknek viszont nagyon is számítanak.

 • Mindjárt egy aktuális tanács: kinyomtathatja az Utcajogász tájékoztató kisokosát néhány példányban és odaadhatja hajléktalan embereknek: ebből érthetőbbek lesznek számukra a jogszabályok. Tudathatja velük, hogy az Utcajogász program ingyen jogi tanácsot ad, és megpróbál ügyvédet biztosítani. (A telefonszámuk: 70/227-4147.)
 • Támogathatja a hajléktalanokat ennivalóval – ha éppen a boltba megy, tegyen be a kosarába valamit, amit ön is szívesen megenne, és adja oda egy hajléktalan embernek.
 • Vásárolhat nekik BKV- vagy vonatjegyet – az is nagy segítség, ha egy hajléktalannak minden hónapban vesz BKV-bérletet.
 • Felesleges, de még üzemképes telefonját is odaadhatja egy hajléktalan embernek, így ő kapcsolatot tud tartani az ellátó szervezetekkel, a diszpécserszolgálattal, az ismerőseivel és adott esetben az alkalmi munkaadóival. Vagy időnként töltse fel egy hajléktalan telefonját a szolgáltató legkisebb tarifájával, így nem veszíti el az élő telefonszámot.
 • Ne dobjon ki még használható dolgokat, hanem adja oda egy rászorulónak az utcán vagy tegye a kuka mellé. Ugyanitt: ne adományozzon használhatatlan, törött, szakadt dolgokat se a segélyszervezeteknek, se a hajléktalan embereknek, mert ők épp úgy nem tudnak vele mit kezdeni, ahogy ön sem.
 • A visszaváltható üvegeket teheti a kuka mellé, hogy a hajléktalanok összegyűjthessék.
 • Sok hajléktalan tart kutyát, így az is segítség lehet, ha az állatnak vesz pórázt, nyakörvet, esetleg fizeti az éves oltását. Ha egy rendőri intézkedés során azt látja, hogy állatot is elvisznek, vegye fel a kapcsolatot az Állatmentő Szolgálattal.
 • Megveheti és olvashatja a Fedél Nélkül című lapot.
 • Ha rossz állapotban lévő, mozdulatlan hajléktalan embert lát, ne gondolja azonnal, hogy részeg. Ha úgy látja, hogy súlyos egészségügyi problémával küzd, hívjon mentőt – és ha lehet, várja meg, míg kiérnek és ellátják.
 • Támogathat illetékes segélyszervezeteket egyszeri vagy rendszeres pénzadománnyal, illetve felajánlhatja nekik adója egy százalékát.

Ha bevállalja az elkötelezett, nagyobb léptékű segítségnyújtást

©

Ezek az ötletek már komolyabb súlycsoportban mozognak, de ha van rá lehetősége, ideje, szándéka, meglépheti őket – gyakran akár egy segítő szervezet bevonásával.

 • Segíthet egy hajléktalannak a holmija tárolásában, szállításában.
 • Ha van egy lakása, amit nem használ, kiadhatja hajléktalanoknak. A Nyugodt Szív Alapítvány segít a bérlő megtalálásában. Fontos, hogy kössön szerződést a lakóival, és ha kérik, engedje meg, hogy bejelentkezhessenek a lakcímre. Ez önnek nem jár hátránnyal, nekik viszont segíti például a munkakeresést.
 • Adhat alkalmi/hosszabb távú munkát hajléktalanoknak – illetve ne küldje el őket azért, mert nincs bejelentett lakcímük. Olyan ház körüli munka is segít, amit ön nem tud/akar elvégezni vagy szívesen kiszervezi.
 • Tud valamilyen szolgáltatással segíteni? Ismer tanárt, fodrászt, orvost, aki hajlandó lenne segíteni? Esetleg önnek van olyan szakmája, ami hasznos lehet egy hajléktalannak? Segíthet közvetlenül vagy a hajléktalan emberekkel foglalkozó segélyszervezetet felkeresve önkéntesként.
 • Jogvédelmi lépések: gyakorolhat nyomást a képviselőkre, hogy emberséges és átfogó megoldásokat találjanak a hajléktalanságban/lakásszegénységben élő emberek problémáira!
 • Csatlakozhat segítő csoportokhoz! Budapesten ilyen például a Heti Betevő, a Food Not Bombs Budapest vagy a Budapest Bike Maffia csoportok és az Utcáról Lakásba Egyesület.

És mivel közelít a tél:

 • A legegyszerűbb: egy forró tea is jól jön a hideg ellen.

Beugorhat egy közeli kávézóba, és vehet egy hajléktalan embernek egy teát vagy kávét.

 • Fagypont körüli hőmérsékleten a földön ülő, fekvő emberek akár tíz perc alatt kihűlhetnek. Ha mozdulatlan embert lát, lépjen oda hozzá, és kérdezze meg, hogy érzi magát. Ha nem tud válaszolni vagy fájdalomra panaszkodik, hívja fel a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 4186) vagy a 112-es segélyhívót. Pontosan adja meg a helyszínt, és részletesen írja le, miért kér segítséget.
 • Adományozhat meleg ruhát, kabátot, cipőt, alsóneműt. És igen, tudjuk, hogy most már elvehetik, de ha itt a hideg, és van egy felesleges pokróca, azt odaadhatja egy hajléktalan embernek.

Hasznos linkek:

Diszpécserszolgálat

A Város Mindenkié

Menhely Alapítvány

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben