szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Helsinki Bizottság szerint a közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, de köddé nem váltak, a szállókba pedig alig mennek be.

A Népszava írta meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás alapján, hogy szerda éjfélig országszerte 101 otthontalant figyelmeztetettek azért, mert az utcán él. Két ember ellen pedig szabálysértési eljárás is indult, az egyik Gödöllőn, a másik Budapesten, ott egy 61 éves nőt vittek el.

A Népszava cikkében idézi Víg Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetőjét, ő azt mondta, a hajléktalanság büntetése semmit nem old meg, de cserébe sok pénzbe kerül. A gödöllői eset kapcsán kiemelte, hogy a 20 ezer forintos szabálysértési költség mellett maga az előállítás és az elzárás is pénzbe kerül, számításaik szerint

az egész eljárás költsége 250-300 ezer forintot is kitehet egyetlen hajléktalan ember esetében.

A szakértő azt is mondta, hogy a hajléktalan emberek problémája nem rendészeti, hanem szociálpolitikai és lakáspolitikai kérdés.

“A rendőrség forrásai is korlátozottak, az ő feladatuk a valódi bűnüldözés lenne”, tette hozzá Víg Dávid, hangsúlyozva, hogy ami most történik, csak „látványbeavatkozás”: tapasztalataik szerint bár a frekventált közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, a szállókba jelentkezők száma nem emelkedett számottevően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”