szerző:
hvg.hu

A Helsinki Bizottság szerint a közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, de köddé nem váltak, a szállókba pedig alig mennek be.

A Népszava írta meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás alapján, hogy szerda éjfélig országszerte 101 otthontalant figyelmeztetettek azért, mert az utcán él. Két ember ellen pedig szabálysértési eljárás is indult, az egyik Gödöllőn, a másik Budapesten, ott egy 61 éves nőt vittek el.

A Népszava cikkében idézi Víg Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetőjét, ő azt mondta, a hajléktalanság büntetése semmit nem old meg, de cserébe sok pénzbe kerül. A gödöllői eset kapcsán kiemelte, hogy a 20 ezer forintos szabálysértési költség mellett maga az előállítás és az elzárás is pénzbe kerül, számításaik szerint

az egész eljárás költsége 250-300 ezer forintot is kitehet egyetlen hajléktalan ember esetében.

A szakértő azt is mondta, hogy a hajléktalan emberek problémája nem rendészeti, hanem szociálpolitikai és lakáspolitikai kérdés.

“A rendőrség forrásai is korlátozottak, az ő feladatuk a valódi bűnüldözés lenne”, tette hozzá Víg Dávid, hangsúlyozva, hogy ami most történik, csak „látványbeavatkozás”: tapasztalataik szerint bár a frekventált közterületekről valóban eltűntek a hajléktalanok, a szállókba jelentkezők száma nem emelkedett számottevően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Végre van egy jó hírünk a jegesmedvékről

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Ezekkel a gólokkal verte az észteket a magyar válogatott – videó

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Cupra Ateca-menetpróba: ne nevezd Seatnak!

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai