szerző:
hvg.hu/MTI

A múlt héten többórás szétválasztó műtéten estek át a 15 hónapos bhutáni ikerlányok, akik a törzsüknél voltak összenőve. A bhutáni ikreket Ausztráliában műtötték meg, sikerrel.

A melbourne-i Royal Children's Hospital munkatársa, Joe Crameri csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy voltak ugyan kisebb problémák, de az ikrek felépülése jól halad. A törzsüknél összenőve világra jött kislányok, Nima és Dava Pelden arccal egymás felé születtek, egy májon osztoztak, ülni nem tudtak, állni igen, de csak egyszerre.

A melbourne-i gyermekkórház 18 szakembere vett részt múlt pénteken a több mint hatórás műtétben, amely során sikeresen szétválasztották a lányok máját. A Crameri vezette operálócsoport számára nagy kihívást jelentett a lányok hasának rekonstrukciója. Crameri szerint a műtét során érintett területek is szépen gyógyulnak. "A lányok kezdenek visszatérni egy jóval normálisabb élethez, már esznek, és kezdenek mozgolódni" - mondta az orvos.

©

A kislányok felépülését felügyelő nővér, Kellie Smith szerint az ikrek között nagyon erős a kötelék, nem szeretik, ha külön ágyba fektetik őket. "Próbáljuk őket egy kicsit elválasztani egymástól, de mindig megoldják, hogy visszakerüljenek egymás mellé, és a lábaikat összefonják" – mondta a nővér. "Eleinte megpróbáltuk őket két külön ágyba tenni, de az egyáltalán nem tetszett nekik, ezért most megint egy ágyban vannak, aminek nagyon örülnek, játszanak egymással, és ezt csodálatos látni."

Több mint 70 millió forint volt a műtét

Nagyjából minden 200 ezer szülésre esik egy összenőtt ikerpár, 40-60 százalékuk élettelenül jön világra. Évente csak néhány elválasztó műtétet végeznek a világon. A bhutáni családot a Children First Foundation nevű, ausztrál székhelyű jótékonysági alapítvány vitte Melbourne-be, Victoria állam állta az operáció 350 ezer ausztrál dolláros (71,8 millió forintos) költségeit. A család a kislányok gyógyulása után térhet vissza a himalájai országba, amely a világ egyik legelzártabb államának számít. A melbourne-i gyermekkórházban 2009-ben már sikerrel hajtottak végre hasonló életmentő műtétet, akkor két bangladesi ikerlányt, Trisnát és Krisnát választották szét 32 órás munkával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója