szerző:
B.I.
Tetszett a cikk?

Mi lenne, ha legalább ilyenkor, advent idején nem csupán beugranánk valahova egy kávéra, rohannánk tovább egy termopoharas teával, kapnánk le a közértben a polcról egy flakonos kakaót?

 Az új szertartások Északon születnek

Nagyon úgy tűnik, a skandinávoktól tanulhatnánk élni. Ez nem véletlen: Norvégia, Dánia, Izland, Finnország, Svédország a világ tíz legboldogabb országa közül öt helyet a magáénak tudhat – valamit tehát biztosan jól csinálnak. A legnépszerűbb életmód trendek a svéd lagom és a dán hygge. Utóbbiról úgy tartják, a világ legismertebb lefordíthatatlan kifejezései között is jegyzett dán szó:"a béke, a biztonság és a nyugalom érzését írja le, a keresetlen harmóniát magunkkal és a környezetünkkel. Dániában előszeretettel kapcsolják össze az ünnepek, például a karácsony hangulatával, azonban jelentése szélesebb ennél, bármilyen meghitt pillanat leírására használható, legyen az az otthon melege egy téli napon, nosztalgia a régi barátokkal, vagy éppen a pénteki hazaérkezés. A hygge az a pillanat, amikor elcsendesedsz, és a lelassult időben megéled az élet tökéletes tökéletlenségét, ami a dánok szerint még a hosszú, sötét télen is átsegít"-hygge.hu.  De a svéd fika (ejtsd: fijká) is kezd intézménnyé válni. A szó egyszerűen kávézást jelent, de valójában sokkal többet annál: egy szeánszot, amely akkor valósul meg, ha megosztjuk másokkal is az élményt, magában foglalja az együttlét örömét, a társaságot, mikor hagyjuk, hogy lelassuljon az idő, és átadjuk magunkat a kávézás élvezetének. Természetesen jár süti a kávé mellé!

©

Lassulás csokival

Miközben a skandinávok élen járnak a lassulásban, nálunk sajnos átminősülőben van a kávészünet fogalma: már nem a megpihenésre, az elfogyasztott ételek-italok minőségére, élvezetére helyezik a hangsúlyt a vendéglátóhelyek, hanem wifivel, kézre eső konnektorokkal, telepített mobiltelefon töltővel „kihasználható” idővé teszik, elveszítve így szertartásos jellegét.

A Fény utcai Auguszt Cukrászda kávéháza azon kevesek egyike, amely őrzi a kávészünet méltóságát – a kávéház megálmodója és„lelke”, Auguszt Ibolya vallja: „A gyakran feltett kérdésre, miért nincs nálunk wifi – egyszerű a válasz: a kávézás, teázás, egy finom forró csoki elszürcsölése szertartás, amit megoszthatunk egy beszélgetőtárssal, vagy magunkra szánjuk ezt a fél órát, kicsit lecsendesedünk, együtt maradunk a gondolatainkkal. Mi biztosítjuk a rituáléhoz a békebeli, polgári környezetet és minőséget.   Az állványunkon napilapok, kosárban magyar és nemzetközi magazinok sorakoznak - az internetezés és a hangos telefonálás nem ebbe a közegbe való.  Nagy örömünkre szolgál, hogy a fiatalok közül egyre többen keresik ezt a fajta délutáni kikapcsolódást. Mi a klasszikus magyar süteménykínálat mellett nagy hangsúlyt fektetünk a  változatosságra. Nálunk kérhető török teaszertartás, amelyhez dióval töltött aszalt gyümölcsöket kínálunk, van angol tea mini szendvicsekkel, gyümölcskenyérrel. A kávéhoz csokoládés édességeket ajánlunk, a forró csokinkhoz pedig mindig jár a friss tejszínhab – személy szerint mini pálmalevelet szoktam ropogtatni hozzá: kiemeli a csokoládé telt ízét és bársonyos textúráját.”

©

 Csokoládés narancsív – ahogy az Augusztnál készül

 Hozzávalók:

1 kg bio, kezeletlen héjú, érett narancs

2 l víz

1 kg cukor

200 g étcsokoládé

Elkészítés:

A narancsot beáztatjuk, és 4 napon keresztül naponta cseréljük rajta a vizet, és narancsok felületét átdörzsöljük. Ezt követően a héjat negyedelve bevágjuk és óvatosan meghámozzuk, hogy a narancsok héja sérülésmentes legyen. Forró vízbe dobva átforraljuk, hogy a héjak fehér belsejét le tudjuk választani. Utána a narancsszínű réteget 1 cm vastag csíkokra vágjuk.

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és ebben főzzük tovább a narancshéjíveket: felforraljuk majd lehűtjük, többször egymás után, míg üvegessé válik a héj.

Rácson lecsöpögtetjük, kiszárítjuk és olvasztott csokoládéba mártjuk.

Dermedés után üvegtartóban tárolhatjuk (egy befőttes üveg is megteszi)

©

 Schuwa kenyér – 60 éve, ugyanúgy

Hozzávalók:

140 g vaj

140g cukor

1 csipet só

6 tojás sárgája

6 tojás fehérje selymesen, lazára felverve

140 g étcsokoládé felolvasztva

1 csipet só

120 g liszt

Dió, kandírozott narancshéj

Elkészítés: 140 g vajat, 140g cukrot 1 csipet sóval és 6 tojás sárgájával simára keverünk, majd hozzáadunk 140 g olvasztott étcsokoládét. Ehhez jön a 6 tojásfehérje egy csipet sóval lazán felverve és a 120 g liszt kanalanként hozzáadva. A végén kevés vágott diót és kandírozott narancshéjat keverjünk a tésztához.

Egy hosszúkás sütőformát gondosan béleljünk ki sütőpapírral (vágjuk ki az alját és az oldalára a csíkot, és kevés tojásfehérjével rögzítsük a formához, hogy szép alakú tésztát kapjunk).

Előmelegített sütőben, 180 fokon 55 percig süssük. Rácson hűtsük ki.

Mini pálmalevél – forró csoki mellé

Hozzávalók:

1 kg vajas tészta

200 g porcukor

Elkészítés: A tésztát vékonyra kinyújtjuk, bespricceljük vízzel, és megszórjuk porcukorral. Két oldalról feltekerjük, majd a hűtőbe tesszük legalább egy órára – utána könnyebb szeletelni. Vékony szeletekre vágjuk, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetünk, és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.

 

 (Teljes cikk a HVG Gasztro&Utazás téli különkiadványban) 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!