szerző:
hvg.hu

Arra is van szabály, ki kaphat karácsonyi ajándékot a királynőtől.

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
A cikksorozat támogatója a Samsung

Ha nem lehettek ott, legyetek együtt! A Galaxy összeköt. Ismerd meg ünnepi okostelefon, táblagép és viselhető kiegészítő kínálatunkat!

hirdetés
Friss cikkek a témában

A legtöbben mostanában kezdik el beszerezgetni a karácsonyi ajándékokat, de a királynőt nem lehet lekörözni, hiszen ő már fél éve nekiállt a feladatnak.

Mivel őfelsége nagyon jól szervezett beosztással él, már márciusban megkérdezi a személyzet tagjait, hogy mit szeretnének karácsonyra. Ahhoz, hogy egyáltalán rajta legyen valaki a listáján, már több mint egy éve nála kell dolgoznia. Ezen túl viszont mindenki kiválaszthatja, mit szeretne, egy 25 és 35 fontos ártartományon belül.

Egy héttel karácsony előtt a személyzet tagjai aztán elkezdik megkapni a karácsonyi ajándékaikat.

A tradíció szerint udvariasan meg kell köszönniük őfelségének az ajándékot és elmondani, hogy ez pontosan az, amire vágytak - mindezt anélkül, hogy kinyitnák a dobozt.

Amiben persze az van, amit kértek.

A királynőnek van egy kedvenc ajándékboltja - a Harrods, természetesen. Köztudott például, hogy régebben órákra lezáratta a plüss részleget, hogy rendesen átnézhesse a kínálatot. Most viszont - az internetnek hála -, már mindent kényelmesen, a Buckingham-palotából intézhet.

Királyi hagyomány az is, hogy karácsonykor egy mázsa szenet ad azoknak a windsori  rászorulóknak, akik megérdemlik. Mivel az uralkodása kezdete óta a fűtés alaposan átalakult, ez az akkori majd’ 900 helyett most már kevesebb mint 100 embert érint. A szén ajándékozása egyébként az egyik legszokatlanabb a királyi család karácsonyi szokásai közül.

A királynő a karácsonyi üdvözlőlapokkal sem késlekedik,

általában már a nyári balmorali tartózkodása idején megírja őket.

Fülöp herceggel együtt mintegy 850 karácsonyi képeslapot küldenek államfőknek, vezető politikusoknak, a Nemzetközösség vezetőinek, barátoknak, családtagoknak. Fülöp herceg ezen túl 200 lapot küld a katonai, haditengerészeti és civil szervezeteknek, amikkel kapcsolatban van.

Egy héttel karácsony előtt a Sandringhambe hivatalos családtagok megtudják, milyen sorrendben, és pontosan mikor kell megérkezniük a királynő rezidenciájába.

A királyi protokoll azt diktálja, hogy a hierarchia szerinti legkevésbé fontos családtag érkezik először.

Károly herceg és felesége, Vilmos és Harry hercegek mindig az utolsók közt érkeznek, aztán belőlük lesz a királyi fogadóbizottság is, akik a királynőt és Fülöp herceget köszöntik.

(Mirror)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több városban is egészségtelen a levegő

Több városban is egészségtelen a levegő

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Ez érdekes: mágneses okostelefont tervezett a Samsung

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Baleset érte, halálra fagyott a bikinis túrázó

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről