szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szamurájdarázs a márványpoloska tojásaiba rakja petéit.

Megtelepedett Európában az ázsiai márványpoloska természetes ellensége, a szamurájdarázs – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A lap azt írja, Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban már három különböző helyen almaültetvényeken fedezték fel a darazsakat, és ez volt az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy Európai Unió által támogatott projekt keretében azonosította az ázsiai márványospoloska parazitált tojásaiból kikelő szamurájdarazsat (Trissolcus japonicas), amelyről a Journal of Pest Science című szakfolyóiratban írtak tavaly év végén.

A szamurájdarázs eredetileg Kelet-Ázsiában honos, petéit pedig a márványpoloska tojásaiba rakja. A kikelő lárvák el is pusztítják a poloskapetéket.

©

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a szamurájdarázs hogyan került be Svájcba, de valószínű, hogy maguk a poloskák hurcolták be testükön saját ellenségeiket, a nem több mint 2 mm nagyságú apró darazsakat. Bár Svájcban azonosították, nem biztos, hogy itt jelent meg először Európában a darázsfaj, nagy a valószínűsége, hogy a számára kedvezőbb éghajlatú Olaszországban telepedett meg.

A szamurájdarazsat világszerte használják a márványpoloskák ellen, ráadásul az emberre nem is veszélyes, nem csíp.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

Elmagyarázta az útépítő, miért van rendben a Facebookon terjedő kép a furcsa aszfaltozással

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig