szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nyomasztja a klímaváltozás, de úgy érzi, egyedül nem sokat tehet ellene, vagy ha egyszerűen csak nem akar pazarolni: íme, hat egyszerű tipp a víz spórolására. A pénztárcája, a lelkiismerete és a jövendő generációk is hálásak lesznek, ha változtat kicsit a rutinjain.

Mára szinte észrevétlenül eljutottunk oda, hogy naponta találkozunk a klímaváltozással kapcsolatos hírekkel és információkkal. A környezeti bántalmak okozta vízhiány fenyegeti az emberiséget, az állat- és a növényvilágot nemcsak közvetlenül, hanem a vízháborúk kirobbanása miatt közvetve is.

Persze, nem kell ehhez a fenyegetettség érzése, az is bőven elég, ha nem pazaroljuk azt, amiről például Közép-Európában most úgy érezzük, bővelkedünk belőle. Mert míg a nagyszüleink idejében egy ember napi vízfogyasztása csupán 30-40 liter volt, mára ez 150 liter körül mozog.

Az ilyen nagy horderejű kérdésekben gyakran érezhetjük úgy, hogy egymagunkban nem vagyunk képesek befolyásolni a globális folyamatokat, pedig a mindennapi szokásaink és hozzáállásunk rövid és hosszú távon is megtérül. Ha spórolni akarunk a vízzel, nem is kell őrült összegeket költeni, elég kicsit tudatosabban élni. Mivel például a fast fashion ruhaipar iszonyú mennyiségű vizet használ el, eldönthetjük, hogy már csak ezért sem veszünk látszólag olcsón olyan pólót, amely pár hónap alatt kibolyhosodik. De állampolgárként nyomást gyakorolhatunk a politikusainkra – például a szavazatunkkal –, hogy helyezzék előtérbe a környezetvédelmi, így a vízvédelmi kérdéseket.

Ezeknél is közvetlenebb módon pedig a mindennapos rutinjaink kis átalakításaival sok ezer liter vizet megspórolhatunk évente.

Itt van tehát, hat egyszerű, de nagyszerű tipp, ha spórolni akar a vízzel:

1. A kezdő lépés: javíttassa meg a csöpögő csapot, folyó vécét!

Amilyen praktikus, olyan szimbolikus azzal kezdeni a vízspórolást, hogy megjavítjuk vagy egy szakemberrel megszereltetjük a csöpögő csapot vagy a folyó vécét. Így ugyanis naponta akár négy liter víz is elszivároghat, ami nem kevés.

A vízkő is kikezdheti a csaptelepeket, ha pedig elöregedtek a csapok, érdemes a hagyományos helyett keverőcsapra váltani, mert kevesebb vizet pazarolunk, miközben például azt várjuk, hogy megfelelő legyen a víz hőmérséklete.

2. Minden csepp víz érték: használja újra!

Rengeteg vizet folyatunk el a hétköznapokban, pedig ezeket a litereket újra is lehet használni. Tegyen egy kisebb lavórt, vödröt a csapba, amikor gyümölcsöt vagy zöldséget mos, és később ezzel a vízzel öntözze a virágokat. Az elkötelezettebbek a vécét is öblíthetik így.

Addig is összegyűjtheti a vizet, míg a megfelelően meleg vagy hideg hőmérsékletre vár. Egyébként, ha hideg vizet szeretne inni, tartson egy kancsóval/palackkal a hűtőben. Így gyorsabb, általában hidegebb és mindenképpen költség- és vízhatékonyabb.

Akinek kertje van, beszerezhet egy nagyobb tartályt, és felfoghatja az esővizet, hogy aztán ellocsolgathassa. Persze nyáron, mikor nem esik az eső, tartsa a tartályt letakarva, mert különben kiváló szúnyogbölcsőde lehet belőle. Azért is hálásak lesznek a növényeink, ha például tésztafőzés után megvárjuk, míg kihűl a víz, és azzal locsolunk. (Forró vizet semmiképpen se öntsön a növényekre, mert annak csúf vége lesz.)

3. A vízkeveréses csap a barátunk: zárja el a csapot!

Valójában elég sokszor folyatjuk még akkor is a vizet, amikor végképp nincs szükség rá. A fog- és kézmosás jellemzően ezek közé tartoznak. Tapasztalat, hogy egy kis gyakorlással teljesen ösztönös rutinná válhat, hogy a fogkefe benedvesítése után elzárjuk a vizet, míg mossuk a fogunkat – aminek ideális esetben két percig kellene tartania. Egy perc alatt a csapból (a vízsugár erejétől függően) 10 liter víz is elfolyhat. Ha a fogmosás idejére elzárjuk a csapot, máris akár 20 liter vizet is megspóroltunk. Havi szinten ez már komoly mennyiség: 30*2*20=1200 literről beszélünk. Az öblítéshez sem kell folyóvíz, használhat fogmosópoharat is!

A kézmosással hasonló a helyzet: miután bevizeztük a kezünket, a szappanozás idejére simán elzárhatjuk a csapot. Természetesen itt is egyszerűbb az élet a vízkeveréses csappal, hiszen ott egy mozdulattal elzárhatjuk, majd újra megnyithatjuk a vizet.

Pár száz forintért pedig már vehet egy perlátort, azaz gyöngyöztetős szórófejet a csapra. Ez az egyszerű kis szerkezet levegőt kever a vízhez, így a csapból kifolyó víz akár harmadát is megtakaríthatja, miközben ugyanúgy tud tisztálkodni, főzni, takarítani.

4. Zuhanyozzon rövidebb ideig!

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, amikor nagyon jólesik hosszan ellazulni a meleg zuhany alatt, és ezt nem is akarja senki elragadni tőlünk. De a tudatosabb vízhasználat jegyében figyelhetünk arra, hogy ez extrának számítson, ne mindennaposnak. Ha gondolja, állítsa be a mobilját vagy egy konyhai időmérőt 3-5 percre, és zárja el a csapot, míg beszappanozza magát. Illetve ahogy a csapokra felszerelheti a perlátort, a zuhanyrózsát is kicserélheti egy takarékos fajtára, amellyel szintén harmadára csökkentheti az elhasznált vizet.

És ugyanez vonatkozik a kádfürdőre is. Ha a kádban áztatjuk magunkat, az nem is igazán tisztálkodás, inkább ellazulásra jó. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos mértű kádba 120-150 liter vizet eresztünk, amit előtte árammal vagy gázzal még fel is kell melegíteni.

5. Minden vécézés számít: ossza be az öblítővizet!

Ha már a zuhanyzásról a vécézésre váltunk, íme, egy nagyon aranyos videó, amely egy újabb vízspórolási lehetőségre hívja fel a figyelmet: pisiljen a zuhany alatt!

 Egy vécéöblítéssel a hagyományos tartályból 10, a takarékos tartályból 5 liter víz folyik el, amit a zuhanyzás során megspórolhatunk. Főleg, hogy

Magyarországon ivóvíz tisztaságú vizet használunk vécéöblítésre.

Egyénlileg és sajnos drágán már meg lehet oldani, hogy a kézmosásnál, zuhanyzásnál, mosásnál használt és utána csírátlanított szürkevizet visszavezessük a vécétartályba. De amíg ez a technológia nem elérhető, addig is lehet mit tenni.

A csöpögő-folyó tartályok megjavításáról már írtunk. Illetve arról is, hogy a háztartásban keletkező, akár fürdés-zuhányzás során elhasznált víz jó részét is össze lehet gyűjteni, és azzal öblíteni a vécét. Egy kisebb beruházással pedig a vécétartályt le lehet cserélni egy olyan takarékosra, amelyen gombnyomással tudjuk befolyásolni, hogy mennyi vizet enged ki a tartály egy öblítéssel.

6. Jobban jár a mosogatógéppel

A mai modern mosogatógépek időt, energiát és vizet spórolnak nekünk. Egy ilyen gép 10-14 liter vízben mosogat el 6-12 terítéknyi tányért és evőeszközt. Ez körülbelül az a vízmennyiség, amely 1-2 perc alatt kifolyik a csapból. Ha pedig A-s vagy A+-os energiakategóriájú gépet használunk, akkor kevesebb áramot fogyasztunk, mint amennyi a kézi mosogatásnál a víz felmelegítésének költsége. Bár a mosogatógép egyszeri nagyobb beruházást jelent, hosszabb távon jobban járunk vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Az EU-nak köszönhető, hogy egyelőre marad ingyenes strand a Balatonon

Nagyon fontos funkció került a Waze-be

Nagyon fontos funkció került a Waze-be

A járvány történelmi, a vártnál nagyobb pofont adott a magyar gazdaságnak

A járvány történelmi, a vártnál nagyobb pofont adott a magyar gazdaságnak