Földhöz csapják a csimpánzok a teknősöket, hogy megehessék őket

Földhöz csapják a csimpánzok a teknősöket, hogy megehessék őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Néhány csimpánz rájött, hogy ha a kemény héjú gyümölcsöket fel lehet törni fához csapkodással, akkor ez működhet a teknősökkel is, a többiek pedig követték őket. Volt olyan állat, amely el is tett magának másnapra a húsból, vagyis tud előre tervezni.

Először figyeltek meg teknősöket fához csapdosó és elfogyasztó, vadon élő csimpánzokat kutatók Gabonban. Német tudósok dokumentálták, amint a majmok fatörzsekhez csapdossák a teknősöket, így törve fel a kemény páncélt, hogy elfogyaszthassák az állatokat.

Az Osnabrücki Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet tudósai a Loango Nemzeti Parkban tíz csimpánzt figyeltek meg, amelyek többtucatnyi teknőst gyűjtöttek be. Ez a viselkedés csak száraz időszakban volt tapasztalható, amikor más kedvelt táplálékuk, például gyümölcsök gazdagon rendelkezésre álltak – írták a szakértők a Scientific Reports című szaklapban.

Az, hogy a csimpánzok különböző fajokkal táplálkoznak, régóta ismert, de az nem, hogy hüllőket is fogyasztanak – mondta Simone Pika, az Osnabrücki Egyetem kutatója. Tobias Deschner, a tanulmány egyik szerzője szerint korábban sohasem figyeltek meg ilyen viselkedést, holott más emberszabásúak, például a babuinok és a mandrillok is fogyasztanak fiatal, puha teknősöket.

A szakértő szerint a viselkedés magyarázata az lehet, hogy a Loango Nemzeti Parkban bőségesen vannak keményhéjú gyümölcsök, amelyeket fákhoz kell csapni, hogy feltáruljon a gyümölcshús. Ez arra indíthatott néhány csimpánzt, hogy ugyanezt a módszert próbálják ki az arra járó teknősökön. A populáció többi tagja pedig valószínűleg elleste a módszert kísérletező kedvű fajtársaktól.

Egy kifejlett hím például a teknős egy részét félretette reggelire. A csimpánz csak a teknőshús egy részét ette meg a fán ülve, majd a maradékot felszúrta egy ágvillára. Az éjszakát egy másik fán töltötte, majd másnap reggel visszatért, és elfogyasztotta a vacsora maradékát. "Ez arra utal, hogy a csimpánzok képesek tervezni a jövőre" – mondta Pika. Az előre tervezés képességét eddig többnyire csak az emberi védelem alatt élő állatoknál figyelték meg.

Hozzászólások