szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elképesztő jelmezek, bulihangulat, 30 fok - ez jellemezte a Pride hónap záróeseményét.

Van házasságkötő sátor, keresztény konzultáció, és rengeteg a külföldi. A megnyitó beszéset Karafiáth Orsolya írónő mondja el.

Élő videónk az eseményről:

Máté Dezső a CEU és at MTA kutatója elsősorban roma meleg magyarként beszélt. Gyerekként hajléjtalan lett, aztán szegregált iskolába járt. Teher volt, mindig ezt éreztette vele a társadalom. Mintha nem akarna a társadalom továbblépni, további jogokért küzdeni, kérdéseket feltenni, választani. "Nem kérdezhetünk, mert akkor a Figyelő nagy testvér listázni fog", mondja Máté, aki felkerült a Figyelő hetilap hirhedt listájára. Szerinte a család fogalma sokkal tágabb, mint azt ahogy a kormány kirekesztően megfogalmazza. "Kik ők, hogy megmondják, kit szerethetek?"- kérdezte.

Hozzon törvényt a kormány, hogy a transzneműek nevet és nemet változtathassanak. Legyen népszavazás az azonos neműek házassága ról és a kirekesztő családfelfogásról! "Egyenlőek vagyunk" - fejezte be beszédét.

A Kossuth téren csókolózós flashmobot is tartottak:

Ezután Karafiáth Orsolya köszönetet mondott Kövér Lászlónak és Gajdics Ottónak, az ő homofób beszédeik után sikerült annyi pénzt összegyűjteni, amiből a vonulás nagy molinóját meg tudták venni.

"Kipécéztek minket, nagyon dühös vagyok", mondta beszédében Peksa Kama, a Pride szervezője arra reagálva, hogy Alaptörvény-módosítás készül, hogy az LMBTQ emberek ne fogadhassanak örökbe. A Fidesz-kormány ki akar sajátítani mindent, ez felháborító. A transzneműek név és nemváltoztatási kérelmeit elsüllyesztik, tologatják, nem élhetnek jogukkal. A Pride addig fog politizálni, amíg ilyen a helyzet, addig több lesz az esemény egy szimpla bulinál - mondta Peksa Kama.

©

A szervezők ezután kinyitotottak egy nagy, Kövér lászlót és Gajdics Ottót ábrázoló molinót, mire a tömeg a "Köszi, Laci!"-t kezdte zúgni.

Elindult a tömeg a Kossuth térről:

A menettel tartó tudósítóink szerint semmi sem zavarta meg a résztvevők vonulását, mindössze a Deák téren, a Budapest Eye-nál volt egy kisebb - nagyjából 50 fő - ellentüntetés, ahonnan "beteg állatok, disszidáljatok", "tiltsák be" és "liberálisparaziták" bekiabálásokat lehetett hallani sok más, nyomdafestéket nem tűrő véleménynyilvánítás mellett. A tiltakozók között ott volt Budaházy György is. Az ellentüntetők skandálását a tüntetők végül üdvrivalgással nyomták el.

A menet nagy része megérkezett a végső helyszínre, ahol a legtöbben heverésznek, illetve dj-k szolgálják a talpalávalót.

Este összefoglaló videóval jelentkezünk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt