szerző:
Kovács Gábor

Míg pár évtizeddel ezelőtt vezető hír lehetett a szomjasok megnyugtatására, hogy idehaza nem lesz nyáron sörhiány, manapság nem győzünk válogatni a csapolt, üveges honi és az egyre több meglepetéssel szolgáló nemzetközi kínálatból. Ha pedig közel-távol utazunk, szerte a világon valóságos sörboom élvezői lehetünk.

A sörforradalomnak nevezett jelenség kezdetekor – az 1980-as évek végén – 1 milliárd hektoliter körül mozgott a világ éves sörtermelése, és ez nőtt mostanra majdnem a duplájára, vagyis pontosan 1,95 hektoliterre.

©

Arról szó sincs azonban – legyenek bármely divatosak –, hogy a gombamódra szaporodó kicsi, többnyire néhány ezer hektoliteres éves kibocsátású főzdéknek lenne köszönhető, hogy harminc év alatt megduplázódott a világ sörfogyasztása. Mint annyi másban, e téren is a "felelős" elsősorban Kína, amelyik 2018-ban több mint 400 millió hektoliter sört termelt. Az ország globális sörpiaci részesedése 20,8%. Figyelemre méltó Vietnam, Dél-Korea, Thaiföld és a Fülöp-szigetek bekerülése is a top gyártók közé, utóbbi kettő az elmúlt fél évtizedben évente több mint 10 százalékkal növelte termelését. Ennek fényében érthető, hogy nálunk is egyre másra bukkannak fel az ázsiai sörök. Vietnamban a lager sörök uralják a piacot, sörtermelése meghaladja a 43,5 millió hektolitert, amit 2020-ra 50 millió hektoliterre kíván növelni. Vietnam 2016-ban meglepő, 15,4%-os növekedést ért el, jelenleg 2,3%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Vietnamban egyébként a lager sörök a legnépszerűbbek.

Dél- és Közép-Amerika is rohamléptekkel zárkózik fel a világ top sörgyártói közé. A brazilok és a mexikóiak 1990-hez képest megháromszorozták a termelésüket – ezzel harmadikok és negyedikek a világranglistán. A top gyártók közé még befér Kolumbia is. Brazília 125 millió hektoliter mennyiséggel a harmadik helyen áll a világ sörgyártásában, 7,3%-os világpiaci részesedéssel rendelkezik, és éves bruttó sörtermelése évről évre 5 százalékkal nő. Mexikó elsősorban a nálunk is közkedvelt kukoricasöréről híres, de nincs szégyenkezni valója az európai bevándorlók által meghonosított árpasörök miatt sem. Ma Mexikó 111 millió hektoliter sört termel, a világ sörpiacának 5,8%-ával rendelkezik.

Az Egyesült Államok termelése mennyiségben különösebben nem változott, ennek ellenére stabil másodikok. Az Egyesült Államok 240 millió hektoliterrel a világ sörgyártási piacának 11,4% -át fedi le. Az USA-ban szemben a többi országgal, már sok tekintetben komoly szerep jut a kisebb főzdéknek. A jelentős sörfőző országok közül egyedül itt haladja meg a kisüzemek (microbreweries) piaci részesedése a 10 százalékot. Míg a 90-es évek végén kevesebb mint 700 kisüzemet tartottak nyilván, addig csak 2017-ben egyetlen esztendő alatt rekordszámú, 997 sörfőzde kezdte meg működését. Számuk 2018-ra elérte a 6300-at, és nem látszik még a sörfőzdenyitási láz csökkenése.

Európa meghökkentő meglepetését a németek szolgáltatták: az NSZK-ban harminc éve még 94 millió hektolitert főztek, sőt az NDK-val együtt összesen 118 milliót könyvelhetett el a német sörgyártás. Jelenleg viszont csak 82 millió az éves kihozatal. Németország piaci részesedése 4,9%. Szégyenszemre Oroszország 2018-ban már megelőzte a németeket, és a tendenciát elnézve ez a különbség csak nőni fog az oroszok javára. A Szovjetunió 1989-es 48 millió hektoliterével szemben Oroszország 2018-ban több mint 87 millió hektoliter sört termelt, világpiaci részesedése 5,1%.

Hozzájuk képest az igazán sörbarátnak ismert Egyesült Királyság 44 millió hektoliter sört termelt a múlt évben, az előző esztendőhöz képest a termelés 0,7%-ot növekedett, 2,3%-os a globális sörpiaci részesedése. Ezzel le is maradt a világranglistán Japántól, ahol a sör a legnépszerűbb alkoholtartalmú ital. A söreladás közel kétharmada "házon belül" történik, csak a maradék az export. Japán 51 millió hektoliter sört termelt, amely a világ sörgyártási piacának 2,7%-át tette ki. Japánt és az Egyesült Királyságot követi nálunk régebben csak a "táncolós" nagyüzemi söreiről ismert Lengyelország, ahol a hagyományos lagerek mellett immáron nagy népszerűségnek örvendenek a kézműves sörök is. Az ország közel 40 millió hektoliternyi sört gyárt, amely 2,1% világpiaci részesedést eredményez.

Szóval, utazhatunk ide-oda a világban, sörből nem lesz hiány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Ledózerolták az albán vendéglős éttermét, aki előzőleg saját vendégeire támadt

Ledózerolták az albán vendéglős éttermét, aki előzőleg saját vendégeire támadt

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Előkerült egy szerelmes country-dal a Motörhead-frontemberétől

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt

Dél-koreaiak vonatbalesete: az egyik áldozat várandós volt