szerző:
Sándor Anna

Budapestre érkezett a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back című kiállítás, amelyen limitált szériás, méregdrága akciófigurákat és rajongók által készített jelmezmásolatokat csodálhatunk meg. Magunkkal vittünk egy elkötelezett rajongót, hogy kiderítsük, ez mire elég.

A Bálna álmosan ásít a szeptemberi délutáni napfényben. A teraszokon turisták üldögélnek, de odabent szinte senki sem jár. Az emelet végében viszont kisebb tömeg gyülekezik, villannak a vakuk, Darth Vader és Csubakka között a magyar celebuniverzum arcai mosolyognak.

A nem celeb gyerekek és felnőttek várnak a sorukra, hogy lefotózkodhassanak a Csillagok háborúja-univerzum szereplőivel. Itt van még egy birodalmi rohamosztagos és Boba Fett, a rettegett fejvadász is.

©

A Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás VIP megnyitójára várunk, mellettem Gergő ácsorog, pólóján a Birodalom jelképével, vigyorogva magyarázza, hogy ő bizony nem a lázadók oldalán áll a sztoriban.

Bizonyos szempontból ez a póló is elférne a kiállításon, mert egy szintén Csillagok háborúja-rajongó barát készítette ajándékba. A kiállításon ugyanis nem a filmes relikviák láthatók, hanem a spanyol Daniel Prada gigantikus gyűjteménye, illetve rajongók és művészek által készített, különböző minőségű jelmezmásolatok.

©

És itt jön a képbe Gergő. Mert szeretem ugyan a Csillagok háborúja-filmeket, de őszintén szólva nem hoz lázba a lehetőség, hogy limitált kiadású, kifejezetten gyűjtőknek szánt akciófiurákat és fegyvermásolatokat nézegethessek – teljes áron ráadásul 4900 forintba kerül az élmény. Gergő viszont igazi rajongó, aki elolvasta az alapsztorihoz kapcsolódó könyveket, végigjátszotta a videojátékokat, szerepjátékot mesél a Csillagok háborúja-univerzumban, és őszintén sokkolta, hogy mikor a Disney megvette a licencet, kizárt a kánonból számos addig megjelent történetet és karaktert.

Szóval, elvittem magammal tesztalanynak, hogy mit szól a kiállításhoz. 

©

Amikor végre megnyílik a rajongói kincsek felé vezető ajtó, a túloldalon mindjárt a két leghíresebb droid, C-3PO és R2-D2 életnagyságú szobra fogad minket. A velük szemközti vitrinekben a hetvenes-nyolcvanas évekből származó vintage játékok sorakoznak, például alig tíz centi magas, elnagyolt kis bábuk, amelyek mára rengeteg pénzt érnek.

A kiállított tárgyak mellett csak az általuk ábrázolt karakterek nevét írják ki, és pár alapadatot, hogy mi közük van a történethez. Hogy maga a kiállítási tárgy mit ér, vagy miért különleges, csak akkor tudjuk meg, ha csatlakozunk Barta Zoltánhoz, a Magyar Star Wars Klub vezetőjéhez, aki végigkalauzolja az érdeklődőket az 1500 négyzetméteren elterülő tárlaton.

Barta egyébként később is rendelkezésre áll majd, újabb 5000 forintért privát tárlatvezetést lehet kérni. Gergő egy ponton odasúgja, hogy Bartánál többet senki sem tud Magyarországon a Csillagok háborúja-univerzumról, úgyhogy biztosan lesz olyan látogató, akinek ez meg is éri.

©

A kiállítás a mozifilmek kronológiája szerint épül fel, leginkább üvegből és műanyagból, hiszen az üvegkalitkákban különböző méretű méregdrága és sorszámozott plasztikfigurákat csodálhatunk meg – az egyik teremben még aranyból készült darabok is csillognak.

Jó kérdés, hogy a rajongóknak mennyire izgalmas látni ezeket a gyűjtői figurákat. Gergő eléggé képben van a különböző típusokkal, és megjegyzi, mennyire kidolgozott egy-egy arc, vagy hogy a tatuini szerelésében vagy a pilótaszerkójában tetszik-e neki jobban a Luke Skywalker-bábu (az utóbbiban, nyilván).

©

Barta közben a figurákat gyártó cégekről mesél, de idővel mindketten elkanyarodnak a történetek felé, és sztorizgatni kezdenek a filmforgatásról vagy a mellékszereplők háttértörténetéről, amelyeket képregényekben, videójátékokban fejtettek ki alaposabban az alkotók.

Ez már tényleg a hard core rajongók világa, nekem az égszínkék női jedi, Aayla Secura akciófigurájáról inkább az jut eszembe, hogy a nők tárgyiasítása nem állt meg Leia hercegnő legendás bikinijénél A jedi visszatérben.

©

A vitrinerdőbe néhány dioráma visz egy kis életet. Láthatjuk például a kis Anakin Skywalker fogatát, amivel megnyerte a versenyt a Baljós árnyakban, egy buckalakó és egy jawa duóját, vagy Palpatine tróntermét. Az itt látható szobrokat és cosplayes, azaz hordható jelmezmásolatokat művészek és rajongók készítették, sőt, a magyar Füle Zoltán is hozzájárult egy-egy darabbal a végleges tárlathoz.

A jelmezek izgalmasak – hiszen még az sem mindegy, hogyan koptattak egy páncélt –, a szobrok kidolgozottsága viszont változó. Míg például a buckalakó izgalmasan hűen idézi meg a filmet, Jabba, a hutt a meghívóban is beharangozott szobra a vidéki vándor vidámparkok igénytelenebb esztétikájára emlékeztet: elnagyolt, a színezése homogén. A Jabba mellett üldögélő Buja Féreg kárpótol némiképp a hatásért, mert pont olyan viccesen visszataszító, mint amilyennek megismertük. 

©

Tulajdonképpen az egész kiállításon keverednek a rajongói profizmus és a pénztárcánkat támadó mohóság jelei. A berendezés koncepciója több sebből vérzik, például a háttérillusztrációnak szánt fotók között egyszer csak egy legós képbe ütközünk, miközben a tárlaton nem látunk Lego-terméket. A kiállítótérben ugyanilyen találomra szólal meg egy-egy jellemző filmes dallam vagy hanghatás, de a második kanyar után elengedem a várakozást, hogy hátha pont azt a filmjelenetet látom meg a figurákkal vagy a jelmezekkel berendezve, mint amit a hallottak alapján vártam. 

Gergő az űrhajókat hiányolja nagyon, ami jogos, hiszen a fénykardok mellett ezek is ikonikussá váltak a Csillagok háborújából. Látunk ugyan jó pár gyűjtői darabot felaggatva a birodalmi csillagromboló irányítótermében, de nem lehet hozzájuk közel menni, hogy megnézzük, mert azt a részt már elkerítették a látogatóktól.

©

A tárlat végén zöld háttér előtt fotózkodhatnánk rohamosztagossal vagy magával Darth Vaderrel, a kész fotókat pedig elküldik e-mailen és kinyomtatva is kézhez kaphatjuk. Az ajándékbolton túl pedig a virtuális valóság vár, egy VR-játék, ezért a belépőn felül további 2000 forintot kell kicsengetni.

Lélegzetelállító gyűjtemény, nem kiállítás

– foglalja össze a látottakat Gergő, mikor kifelé sétálunk a Bálnából. Mikor még bent, a vitrinek között megkérdezem, mit vinne magával, ha tehetné, a bőség zavarára hivatkozik, aztán némi hezitálás után rábök Cody kapitány jó 30 centis figurájára. “Vagy a Legends Darth Vader, az tényleg nagyon szép” – mondja a Darth Vader-figurára utalva, amely annak állít emléket, hogyan lesz Anakin Skywalkerből Darth Vader.

©

És valahol itt az egész kulcsa: Daniel Prada iszonyú pénzeket elköltött a gyűjteményére, és most, hogy december 19-én a mozikba kerül a Csillagok háborúja-filmsorozat záró, kilencedik epizódja, nyilvánvalóan megéri turnéztatni a gyűjteményt. De ez tényleg a legelkötelezettebb rajongóknak való, akik értékelik a limitált szériás akciófigurákat. És mellettük a gyerekeknek, akik boldogan ismerik fel a filmekben látott szereplőket a kiállított tárgyakban.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Ha ez igaz, 150 ezer forintos iPhone jön jövőre

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből