szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A melegjogvédő szervezet emlékeztetett, hogy a szexuális orientáció befolyásolását több országban már be is tiltották.

Azok után, hogy a Hír TV bemutatta riportját egy "meleggyógyító", titkos konferenciáról, a Budapest Pride szervezői reagáltak a riportra, a következőt közölték a Facebookon:

"Felszólítjuk a Hír Tv-t, hogy hagyjon fel az állampolgárok mentális egészségét, különösen a fiatalokét veszélyeztető áltudományos tévhitek propagálásával, hiszen míg a reparatív terápia hatékonyságáról egy tanulmány sem értekezik, annak veszélyeiről és káros hatásairól számtalan kutatás született. Azt feltételezni, hogy a szexuális orientáció erőszakos megváltoztatása egyrészt lehetséges, másrészt nem rontja, hanem javítja az életminőséget, káros és veszélyt jelent az egész társadalomra nézve"

– írták.

A szervezet szerint az emberi méltóság és a tisztelet a társadalom minden tagját megilleti, és ennek "elidegeníthetetlen része a szexuális orientáció és nemi identitás integritásának tiszteletben tartása, és a heteroszexuálistól különböző szexuális orientációk, illetve a transzneműség diszkriminációjának teljes megszüntetése".

A Budapest Pride egy közleményt is megjelentetett, amelyben bővebben írnak a riportról. Ebben szintén hangsúlyozzák, hogy felháborítónak tartják a csatorna riportját, és emlékeztetnek: a reparatív terápia (mely során azt ígérik, hogy meg tudják változtatni a résztvevő szexuális orientációját) nem csak áltudományos, de kimondottan veszélyes is.

"Az egyik leghíresebb amerikai átnevelő terápia vezetője elismerte, hogy többen a “terápiája” miatt akartak öngyilkosok lenni"

– írták.

Az úgynevezett reparatív terápiát először Brazíliában tiltották be 1999-ben, azóta törvény tiltja ezeket a terápiákat Ausztráliában, Máltán, az USA 18 tagállamában, Spanyolországban, Dél-Afrikában és Taiwanon is, Németország pedig éppen most készíti elő az átnevelő terápiát tiltó törvényét – közölte a Budapest Pride.

A riport egyébként a Hír Tv Credo című műsorában ment le, a csatorna által bemutatott rendezvénynek a melegek orientiációjának megváltoztatása volt a témája. A beszámolóban többek között egy korábbi X-Faktor-versenyző mesélt arról, hogyan tért át a homoszexualitásról a heteroszexualitásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Két legyet egy csapásra: kényelmesebb és takarékosabb is az okosotthon

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált