szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Narancs értesülése szerint a kormány elvenné az önkormányzatoktól az óvodákat is.

Az 2019-es helyhatósági választások előtt már felmerült, hogy a kormány elvenné az önkormányzatoktól az óvodákat, de később elült az ügy. A Magyar Narancs viszont úgy értesült, hogy a kabinet tovább sem tett le erről a tervéről.

Felmerül a kérdés, hogy milyen intézményes rendszerben működhetnének tovább az óvodák. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint meglenne a helyük, ugyanis értesülései szerint a Belügyminisztérium oktatási osztályát kibővítették.

„Egyszer már fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, akkor cáfolták, hogy ilyen terveik lennének” – tette hozzá.

Totyik Tamás elmondta: jelenleg a pedagógustársadalom nagyjából 150 ezer főállású munkavállalóból áll. A közelmúltban leválasztották a szakképzést, így „benne van a pakliban, hogy tovább szalámizzák” a területet, hiszen könnyebben lehetne a pedagógusokat kezelni, illetve egymással szembeállítani őket.

2013-ban államosították az iskolákat, ekkor kerültek át az önkormányzatoktól a Klikhez a fenntartói jogok. Akkor a kormány arra hivatkozott, hogy ettől egyenletesebb lesz az iskolák színvonala, a szegényebb települések is hozzájuthatnak megfelelő forrásokhoz. Azóta kiderült, hogy ez a probléma továbbra sem oldódott meg, miközben több, addig jól működő iskola helyzete romlott. A különböző tanulói teljesítményvizsgálatok pedig a magyar oktatás teljesítményének drasztikus csökkenését mutatták ki. A legutóbbi PISA-vizsgálatok ugyan mutattak némi javulást, de az a hibahatáron belüli érték volt, és továbbra is az OECD-országok átlaga alatti a magyar 15 évesek teljesítménye.

A szakértők szerint jelenleg a magyar oktatási rendszer egyetlen stabilan jól teljesítő szegmense a óvoda, igaz az óvónőhiány már ott is súlyos gondokat okoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marosvásárhely új polgármestere: Tíz év múlva talán a székely zászló is aktuális lesz, most munkahelyek kellenek

Marosvásárhely új polgármestere: Tíz év múlva talán a székely zászló is aktuális lesz, most munkahelyek kellenek

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre