szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jóváhagyta a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében az országszerte nyilvános helyeken kötelező maszkviselést előíró törvényt Jair Bolsonaro brazil elnök, de enyhítené egyes rendelkezéseit a Diario Official című kormánylap szerint.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az elnök a héten jóváhagyta a nyilvános helyeken történő maszkviselés szabályozását, de úgy módosítaná, hogy a braziloknak csak az iskolákban, üzletekben, templomokban és hasonló helyeken legyen kötelező maszkot hordaniuk.

A "további zárt helyek, ahol emberek gyűlnek össze" kitétel az elnöki hivatal szerint korlátozná az emberek jogait. Bolsonaro szerint ennek alapján azt is megbüntethetnék, aki a saját házában nem visel maszkot. Miután a szövegrészletet külön nem tudta megvétózni, vétót emelt a teljes törvénycikk ellen.

A brazil kongresszusnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy felülvizsgálja az elnök kifogásait és döntsön a vétóról. A jogszabály a maszkviselésre vonatkozó helyi szabályozásokat nem érinti.

Brazíliában eddig több mint 1,5 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és több mint 63 ezren haltak meg, ám Bolsonaro a válság kitörése óta úgy viselkedik, mint aki nem tudja elfogadni a járványt - emiatt már több egészségügyi miniszter le is mondott. A helyzet annyi komoly, hogy egy brazil szövetségi bírónak kellett elrendelnie, hogy az elnöknek szájmaszkot kelljen viselnie a nyilvános helyeken, sőt, még pénzbírságot is kilátásba helyezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta

Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon

Közel három tucat új koronavírusos embert találtak Magyarországon