szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ leghidegebb, állandóan lakott településén kicsit később kezdődik a fűtésszünet.

A kelet-szibériai Jakutföldön található apró településen, Ojmjakonban mínusz 56 fok alatt zárják be az iskolát, a 7–10 éves gyerekeknek pedig mínusz 52 fok esetén már megengedett, hogy otthonról tanuljanak.

Amikor azonban a Siberian Times fotósa helyszíni riportot készített, „csak” mínusz 51 fok volt reggel (a napi átlag hőmérséklet pedig mínusz 47 fok volt), tehát a helyi általános iskola még vígan üzemelt.

Az 1932-ben nyitott iskolában, melyben nemcsak az ojmjakoni gyerekeket, de a környékbeli falvak diákjait is tanítják, reggel 9 órakor kezdődik az oktatás, ám ekkor még sötét van, decemberben ugyanis a nap csak délelőtt tíz órakor jön fel. Mire a gyerekek este öt órakor végeznek, ismét sötétben kell hazamenniük, hiszen negyed háromkor megy le a nap.

A diákok szüleik és gyakran a kutyáik kíséretében gyalog, vagy a környékről iskolabusszal érkeznek az intézménybe, ahova csak lázmérés után léphetnek be, ugyanis a koronavírus-járvány a világ legzordabb részeit sem kerülte el.

Kapcsolt kép: ojmjakoni gyerekek 1968-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje

Orbán: A járványügyi szakértők szerint még nincs itt a nyitás ideje