szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A polgármester nem mondhatja meg, miből olvassanak az óvodában.

Csepel mellett Mezőkövesd polgármestere is utasítást adott ki még ősszel a Meseország mindenkié című, kisebbségben lévő csoportokat bemutató mesekönyv kapcsán. Fekete Zoltán "a fejlődésben lévő gyermekek védelme" címén megtiltotta, hogy a könyvből bármit idézzenek a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde területén.

A Társaság A Szabadságjogokért jogvédő szervezet az illetékes kormányhivatalhoz fordult a polgármesteri döntések miatt, mivel a köznevelési törvény szerint szakmai-módszertani kérdésekbe a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele, konkrét utasítást pedig nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy tiltására.

A TASZ szerint az utasítás diszkriminatív is, mivel éppen a könyvben megjelenő, törvény által védett tulajdonságok - roma nemzetiség, szexuális irányultság, fogyatékosság - miatt tiltja meg a mesekönyv használatát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal a beadvány nyomán megvizsgálta a polgármesteri utasítást. Megállapították, hogy valóban jogszabályba ütközik, ezért felhívást adtak ki, amelyben indítványozzák annak hatályon kívül helyezését.

A Meseország mindenkié című könyv akkor került a köztudatba, amikor a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra nyilvánosan ledarálta egy példányát, homoszexuális propagandának nevezve a könyvet. Ezután a kormánypárt is beszállt a kampányba, Orbán Viktor maga is a gyerekeket féltette az "LMBT-propagandától".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!