szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy miniszter és a kormányfő helyettese már távozott, Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök pedig kezdeményezte az egész kormány lemondását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A mongol miniszterelnök csütörtökön kezdeményezte teljes kormánya távozását, miután egy koronavírusos kismama ellátásának körülményei miatt heves tiltakozások robbantak ki. A nő egy kórház szülészeti osztályán feküdt, amikor kimutatták a szervezetében a koronavírust. Ezután újszülött gyerekével együtt, kedd este, koronavírusos betegek számára fenntartott karanténban helyezték el.

Csakhogy a kismamát téli öltözet nélkül, pizsamában és papucsban, egy fűtetlen mentőautóval szállították kisbabájával együtt a járványkórházba, miközben mínusz 25 fokos hideg volt.

A kedden történtek a mongol hagyományokkal is szembemennek, amelyek szerint egy kismamának a gyerekével kerülnie kell a hideget.

Miután az esetről szóló hírek kikerültek a közösségi oldalakra, a főváros, Ulánbátor főterén tiltakozások kezdődtek, amelyeken a kormányfőhelyettes, az állami rendkívüli bizottság vezetőjének, Jangu Szodbaatarnak, valamint az egészségügyi miniszternek, Togtmol Mendszajhánnak a távozását követelték. A két politikus szerda este bejelentette lemondását.

Uhnágín Hürelszüh kormányfő ezután javasolta a teljes kormány lemondását. Döntését várhatóan előbb megvitatják a kormányzó Mongol Néppárt parlamenti frakciójában, majd ezt követően a törvényhozás teljes ülésén is.

Ulánbátorban nagyjából 80 ezer ember ragadt a tartományok közötti közlekedést korlátozó lezárások miatt – írja a France24 az AFP nyomán. Az embereknek, akik negatív koronavírusteszt nélkül nem mehetnek haza, gyakorlatilag hajléktalanként kell élniük, az autójukban alszanak, a szálláshelyek ugyanis nem fogadhatnak vendégeket. A feszültséget egy tavaly decemberi eset is növelte: akkor egy 58 éves nő azért halt meg, mert – negatív koronavírusteszt híján – nem látták el egy kórházban.

A nagyjából 3,17 milliós népességű Mongóliában mostanáig hivatalosan 1584 koronavírusos esetet regisztráltak, a betegek közül pedig hárman vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak