szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tárnarobbanás egyik túlélője azt mondta, úgy érzi, mintha újjászületett volna.

Bátorító szavakkal tartották egymásban a lelket azok a bányászok, akik túlélték a január 10-ei szerencsétlenséget a Csihszia mellett található aranybányában, és akik a mentés után most beszámoltak a kínai állami televíziónak arról, hogy mit éltek át a mélyben. A lent rekedt 22 bányász közül tizenegyet sikerült felhozni a felszínre. Ők hatalmas örömről és megkönnyebbülésről számoltak be.

„Úgy érzem magam, mint aki újjászületett” – mondta az egyik túlélő, Du, aki nehezen találta a szavakat az öröme leírására. Du egyike volt annak a 11 bányásznak, aki január 17-én először tudott kapcsolatba lépni a mentőegységekkel, akkor a leengedett fúrócsöveken való kopogtatással adtak életjelet magukról. Később egy rövid üzenetet küldtek a felszínre, amiben arra kérték a mentőcsapatokat, hogy ne adják fel, így ők sem adják fel a szabadulásukba vetett reményt.

©

A mélyben rekedt bányászoknak kilenc napon át nem volt semmi ennivalójuk. „Világosan tudtuk, mennyire nehéz ilyen mélységben fúrni. Csaknem 600 méter mélyen estünk csapdába. Ijesztő helyzet volt” – mondta egy másik bányász, Wang.

A túlélők állapota stabil, kórházban kezelik őket. Azt mondták, bátorító szavakkal sikerült kibírniuk a szörnyű helyzetet.

A szerencsétlenségben tíz bányász meghalt, további egy bajba jutottat pedig még mindig keresnek, az ő helyzete azonban nem ismert.

A bányát tulajdonló Shandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy mintegy 30 órás késéssel jelentették a balesetet. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot. A bánya működtetéséért felelős tisztségviselőket előállították, a robbanás okát pedig még vizsgálják.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba