szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét csavart egyet népi popzenéjén a Góbé: a szatmári csárdást riói köntösbe bújtatva megírta a Chikóst, amely egy életigenlő, táncos szám, latinos hangszerelésben. Karneváli hangulat és szabadságvágy, dalos télűzés a farsangolás idején.

A Góbé az elmúlt közel másfél évtized alatt bejárta az egész Kárpát-medencét és fél Európát jó kedvet csempészve mindenhová, ahol megfordultak. A zenekar egyedi módon ápolja a népzenei hagyományokat és emeli be mellé korunk zenéit és témáit. Így született a tavaly megújult felállás első új dala, a másnapos házibulik hangulatát idéző Én is voltam, és a most megjelenő Chikós is.

A dalszövegvideóval megjelenő számról a zenekar mesélt: “Viva la vida - a kitörés, életigenlés, szabadságvágy jelenik meg a dalban, ezért is választottuk ezúttal a könnyed, dinamikus, latinos stílust. A clave hangszer és a ritmus folyamatos mantrázással helyez egyfajta transzállapotba, a hegedű és cimbalom hullámzó párbeszéde alatt a dob, a bőgő és a brácsa keveri a masszív, magába húzó salsa, bossa nova-örvényt.”

A Chikós alapötlete még 2018-ban pattant ki Rigó Marci, a csapat hegedűsének fejéből: „Még a Zeng felvétele idején a La Garden stúdió udvarán kávézva dúdolgattam a kedvenc szatmári csárdásaimat, amikor bevillant, hogy milyen jól állna a Feketegyűrűfának ez a riói köntös, és amúgy sem próbálkozott a zenekar még a latin-amerikai népek zenéjével. A kávé után persze folytattam a munkát, és az ötlet feledésbe merült. Tavaly nyáron aztán volt szerencsénk részt venni a bandával egy fantasztikus dél-amerikai zenész, Juancho Herrera előadásán, és mivel másnap magunk is munkába fogtunk, bevillant ez a pécsi emlék. Később kiderült, hogy nem én vagyok az első a zenekarból, akinek eszébe jutott az ötlet, Egervári Matyi már évekkel az egész előtt játszogatta a Gyertek fiúkat bossában, így fonódott össze a két dal egy egésszé.” A Góbé tagjai már alig várják, hogy ismét találkozhassanak a közönséggel, de dalműhelyükben jelenleg is friss számokon dolgoznak.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában