szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szalag került a Lánchíd oroszlánjainak szájába, a pécsi Dzsámira és az ország több városának köztereire és szobraira március 15-én, az egyetemi modellváltások elleni tiltakozásként.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékezésül, valamint azért, hogy felhívják a figyelmet az egyetemi autonómia fontosságára, a magukat országos szabad egyetemi polgárság tagjainak nevező civilek nemzeti színű szalagokat helyeztek el az ország több városának közterein és szobrain. Az akció előzménye, hogy az ország több egyeteme úgynevezett modellváltás során a kormányhoz közeli tagokkal, akár miniszterekkel feltöltött kuratóriumok tulajdonába kerül; a legnagyobb tiltakozás a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetét övezte, az építési szalag is ekkor vált a tiltakozás szimbólumává.

Az akcióról készült képeken látható, hogy szalag került a Lánchíd vagy a szegedi Dóm mellett a pécsi Dzsámira, Debrecenben Petőfi és Kossuth szobrára, a Debreceni Egyetem campusához, a Pécsi Tudományegyetemhez, a szegedi Dugonics-szoborra, valamint Budapesten Széchenyi és Petőfi szobrára és több fővárosi egyetem elé.

©

Az összes kép ide kattintva érhető el.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!