szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 9-18. között, online zajlik majd az idei fesztivál, amely a szervezők szándéka szerint méltó módon emléket állít majd az elmúlt negyven évnek, de beszél a jövőről, és nyit a jelen közönsége felé is.

Februárban írtunk arról, hogy nem támogatja tovább az állam a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a városvezetés azonban már akkor közölte, hogy mindenképpen folytatni szeretné a fesztiválozás hagyományát – idén természetesen online.

A 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért

néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenes lesz.

A fesztivál első napján legendás hangversenyrészletek láthatók a hőskorszakból, amelyek közül kiemelkedik

  • a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal.
  • A múlt és a jelen izgalmas találkozása a Forrószegiek című táncjáték a Nemzeti Táncszínház felvételéről – a 90. születésnapját ezekben napokban ünneplő Novák Ferenc Tata korszakos koreográfiáját az 1989-es bemutató után harminc évvel újították fel – a nézők ennek felvételét nézhetik meg.
  • Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett új, Hallgató című albumának koncertfelvételét a Zeneakadémia Nagyterméből láthatjuk,
  • Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

Az online premierek sorát

  • Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. A darab különleges lenyomata a mai életünknek mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült.
  • Szintén online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A Magács László rendezte Shakespeare/37 első három epizódja a Tavaszi Fesztiválon debütál.
  • #Mindszenty címmel a Kodály Zoltán Kórusiskola ünnepi koncertjét láthatjuk, amelyet a Mindszenty Alapítvány Életkapuk című kiállításának virtuális tárlatvezetéséhez kapcsolódóan rögzítettek a Párbeszéd Házában.
  • A fesztivált pedig egy igazi különlegesség online premierje zárja: Kovalik Balázs rendezővel idézhetjük fel a Mozart-maratont, amely a 2006-os Mozart-évben szervezett Tavaszi Fesztivál egyik szenzációja volt.

Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel.

Az A38 Hajó oldalán elérhetővé válik négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a Mabon Dawud Republic és Ábáse közös szervezésű, afrikai sztárvendégekkel megspékelt koncertjét United in Sound címmel.

A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készül.

A francia akrobata, aki megtalálta a súlytalanságban az örökkévalóságot

Soha nem volt még annyira költői egy ugróasztal, mint Yoann Bourgeois akrobata teste alatt, és ritkán kap újcirkuszi előadás olyan mély filozofikus jelentést, mint amilyennel az Éjféltájt című előadását Bourgeois felruházta. A művész a napokban Budapesten lépett fel, és megmutatta nekünk világhírűvé vált trambulinos, lépcsős trükkjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot