szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit monarchia rekorder uralkodójának kalandokban, megpróbáltatásokban és örömökben is gazdag élete volt eddig. A 95. születésnapja alkalmából fellapozzuk II. Erzsébet királynő életének fotóalbumát.

Szerelem és az ígéret

A megannyi életrajz és királyi anekdota szerint Erzsébet 13 éves volt, amikor beleszeretett az akkor 18 éves Fülöp hercegbe. 1947-ben házasodtak össze. Ebben az évben Erzsébet – még hercegnőként – a 21. születésnapján megfogadta, hogy egész életét az ország és a nemzetközösség szolgálatának szenteli, ám akkor még nem sejthette, hogy öt év múlva már trónra is kell lépnie.

©

Egy évvel az esküvő után megszületett első gyerekük, Károly herceg. A házasságuk korai éveiben – Fülöp haditengerészeti kötelezettségei miatt – Máltán éltek, ez volt a legnyugodtabb és legfelszabadultabb időszak az életükben. Később több alkalommal visszatértek az országba, a 2007-es gyémántlakodalmuk alkalmából is itt vakációztak.

A fiatal házasok Károllyal és Annával
©

1952: a koronázás

1952. február 6-án meghalt VI. György király, így elsőszülött lánya – mindössze 26 évesen – királynővé lépett elő. Hosszú előkészület után, 1953 júniusában koronázták meg a Westminster-apátságban, mintegy 8200 vendég jelenlétében. Fülöp herceg ragaszkodott hozzá, hogy a koronázást élőben közvetítse a televízió, még az akkori miniszterelnökkel, Winston Churchillel is szembeszállt, hogy érvényesítse az akaratát.

©

A műsort a statisztikák szerint körülbelül húszmillióan követték. Koronázásának 65. évfordulója alkalmából a BBC riportműsort készített a királynővel, aki a beszélgetés közben egy kisebb koronaviselési gyorstalpalót is megejtett: „Ha koronával a fejünkön kell felolvasnunk valamit, ne nézzünk lefelé, a papírt emeljük a szemünk elé, mert a korona olyan nehéz, hogy kitörik a nyakunk.”

©

1957: az első televízióban közvetített karácsonyi beszéd

Erzsébet uralkodása kezdete óta mondott karácsonyi beszédet, 1957-ben azonban elfogadta a BBC kérését, hogy élő televízióadásban, a sandringhami kastélyból üzenjen az alattvalóknak. A beszéd közvetítése újabb fontos lépés volt afelé, hogy a királyi család bepillantást engedjen az életébe a nyilvánosságnak.

©

Erzsébet az adásban elmondta, reméli, hogy ez az új médium személyesebbé és közvetlenebbé teszi az üzenetét. Hozzátette: az, hogy „néhányan önök közül ma láthatnak is engem, csak egy újabb példája a körülöttünk zajló változások gyorsaságának…” A királynő azóta minden karácsonykor a televízión keresztül üzen, ezen kívül négy alkalommal rendkívüli beszédet is mondott, a legutóbbit tavaly, a koronavírus-válság kezdetekor.

©

1964: megszületik Eduárd

Károly és Anna születése után jó pár évvel érkezett a családba András és Eduárd. Előbbi – állítólag Erzsébet kedvenc gyereke – Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolata, majd ennek PR-katasztrófába torkolló kimagyarázása miatt 2019 novemberében visszavonult a közszerepléstől, Eduárd azonban feleségével, Zsófiával együtt rendszeresen szerepel a nyilvánosság előtt, és apja visszavonulása után számos hivatalos feladatot átvett tőle.

A hatfős család 1965 áprilisában, a windsori Frogmore-házban
©

Korábban úgy tűnt, Fülöp halála után ő kapja majd meg az Edinburgh hercege címet (amelyet kifejezetten Fülöpnek hoztak létre), azonban nemrég kiderült, hogy ez automatikusan Károlyra száll, és ha belőle egyszer király lesz, akkor fogja megörökölni a címet a legfiatalabb öccse.

A hercegek: Károly, Eduárd és András
©

1977: a királynő ezüstjubileuma

Erzsébet uralkodásának első fontos mérföldköve az ezüstjubileum volt. Ezt az eseményt egyébként a családról szóló fikciós dráma, A Korona is feldolgozta. Maga az évforduló ugyan 1977 februárjában volt, a királynő tiszteletére megrendezett ünnepségek és parádék azonban egészen nyár elejéig, Erzsébet hivatalos születésnapjáig is eltartottak.

©

Az ezüstjubileumhoz egy igen hosszú királyi körút is társult. Erzsébet és Fülöp nem csak az Egyesült Királyságot utazta körbe, meglátogatták a Nemzetközösség valamennyi országát: jártak többek között Pápua Új-Guineában, Új-Zélandon és Ausztráliában is.

©

1981: Károly és Diana házassága

Károly herceg – a családja nyomására – 1981 februárjában, mindössze tizenhárom találkozás után jegyezte el az akkor még csak 19 éves Diana hercegnőt. Arról, hogy a kötelességtudat vagy a szerelem vezérelte-e Károlyt, sokat elmond az a felvétel, amelyet az eljegyzés bejelentésekor forgattak a párral. Egy újságíró megkérdezte őket, szerelmesek-e, mire Diana rögtön rávágta, hogy „természetesen”, Károly pedig úgy reagált: „jelentsen bármit is a szerelem”.

©

Ebbe a házasságba mindketten sírva mentek bele, de a Diana iránti felfokozott érdeklődés alaposan megdobta a királyi család népszerűségét: a szimplán csak „a század esküvőjének” nevezett eseményt 1981. július 29-én 750 millióan nézték szerte a világon. Károly az esküvő végén állítólag elfelejtette megcsókolni Dianát, ezt később, a Buckingham-palota erkélyén pótolta be. A pár első királyi körútjára 1983-ban került sor, ide már Vilmos herceget is magukkal vitték: Diana minden helyszínen igazi szenzációnak bizonyult, a nép hercegnője lett, a sajtó és az emberek is imádták (amire Károly állítólag kifejezetten féltékeny volt).

©

1992: annus horribilis

„1992 nem olyan év, amelyre maradéktalan örömmel tekintek vissza. Egyik együttérzőbb tudósítóm szavaival élve annus horribilis volt” – mondta 1992 novemberében Erzsébet királynő. Ebben a szörnyű évben a királyi család szempontjából több kellemetlen esemény is történt. Márciusban külön költözött a királynő második fia, András herceg a feleségétől, Sára yorki hercegnőtől, áprilisban Anna hercegnő vált el a férjétől, Mark Phillipstől.

Anna hercenő Mark Phillipsszel
©

Júniusban jelent meg Andrew Morton könyve, a Diana igaz története – saját szavaival, kiteregetve a szennyest Károly és Kamilla viszonyáról. Augusztusban a yorki hercegnéről készült félmeztelen fotók, illetve Diana privát, James Gilbeyvel folytatott telefonbeszélgetései járták be a világot, novemberben pedig tűz ütött ki Windsor-kastélyban. A helyreállítás költsége közel 37 millió font volt. A családi károk közül sokat viszont nem tudtak helyreállítani.

©

1997: Diana halála

Diana és Károly már 1992-ben különvált, 1995-ben pedig a walesi hercegnő a BBC-nek beszélt arról, hogy „hárman voltak ebben a házasságban, egy kicsit zsúfolt volt”. Egy évvel később váltak el hivatalosan, a bulvársajtó azonban továbbra is eszeveszetten üldözte Dianát, a paparazzik még akkor sem álltak le a kattintással, amikor a párizsi baleset után az autó hátsó ülésén haldoklott. Diana halálhírének bejelentése után elözönlötték a királyi rezidenciákat a virágok és a mécsesek.

A gyászolók virágai a Buckingham-palotánál
©

A Buckingham-palota azonban napokig csendbe burkolózott, a királynő – aki Balmoralban próbálta óvni valamennyire Vilmost és Harryt – csak a temetés előtti napon mondott élő tévébeszédet. Elmondta, hogy Dianát kivételes és rendkívül tehetséges embernek tartotta, aki mindig képes volt nevetni és inspirálni másokat a melegségével és a kedvességével. „Azok, akik ismerték, soha nem felejtik el őt, azok a milliók pedig, akik soha nem találkoztak vele, de úgy érezték, ismerik, mindig emlékezni fognak rá” – mondta. Diana temetését becslések szerint 2,5 milliárd ember követte figyelemmel szerte a világon.

Gyászoló fiúk és férfiak: Fülöp, Vlmos, Charles Spencer, Harry, Károly
©

2011: Vilmos és Katalin házassága

A királynő unokája, a trónöröklési sorrendben második Vilmos és Katalin még az egyetemen kezdett el randevúzni 2003-ban, egy rövid szakítás után 2010-ben jelentették be az eljegyzésüket.

©

A sajtó és a közvélemény is élénk érdeklődéssel kísérte a hercegi pár életét és útját az oltárig, 2011-es esküvőjükön majdnem kétezer vendég előtt mondták ki az igent. Vilmos herceg és Katalin népszerűsége tíz éve töretlen, nem csoda, ha a közvélemény-kutatások azt jelzik: az alattvalók szívesen átugranák az utódlási sorrendet, és rögtön Vilmos fejére tennék a koronát. Három gyerekük született, 2013-ban a leendő trónörökös, György herceg, 2015-ben Sarolta hercegnő, 2018-ban pedig Lajos herceg.

Boldogság Vilmos esküvőjén
©

2012: hatvan éve a trónon

2012-ben Erzsébet gyémántjubileumát ünnepelte a Nemzetközösség: ekkor már 60 éve ült a trónon, ez alkalomból pedig Fülöp herceggel újra bejárták az Egyesült Királyságot, míg a királyi család többi tagja az uralkodó képviseletében utazott a távolabbi országokba. A brit Királyi Posta emlékbélyeget bocsátott ki az évforduló alkalmából, Erzsébet tiszteletére pedig számos ünnepséget tartottak, köztük egy Temzén rendezett flottafelvonulást, amelyben a királynőt és családját szállító hajó, a Royal Barge mellett ezer további különböző vízi jármű vett részt.

©

Az ünnepségsorozatot egy londoni szuperkoncert zárta a Buckingham-palota előtti téren, ahol fellépett többek között Paul McCartney, Elton John, Tom Jones, Kylie Minogue és Stevie Wonder is. Ezen a koncerten az egész királyi családi részt vett, az akkor 91 éves Fülöp herceget kivéve, akit a koncert előtt egy fertőzés miatt kórházba kellett szállítani elővigyázatossági okokból.

©

2018: Harry és Meghan esküvője

Harry kanyargósabb úton jutott el a királyi esküvőig, mint bátyja. 2017-ben jegyezte el Meghan Markle-t, a hír pedig a legrosszabb reflexeket hozta ki a brit bulvárból, a lapok tobzódtak a rasszista, szexista vagy egyszerűen csak arisztokratikus mázba csomagolt bunkó fordulatokban.

©

A pár 2018 májusában, a windsori Szent György-kápolnában házasodott össze, a királynőtől a Sussex hercege és hercegnéje címet kapták meg, egy évvel később pedig megszületett fiuk, Archie Harrison, akit – szakítva a hagyományokkal – nem mutattak meg a nyilvánosságnak közvetlenül a születése után.

A királyi család – itt még teljes létszámban
©

2021: Fülöp herceg halála

Idén április 9-én érkezett a hír, hogy Edinburgh hercege, Erzsébet hűséges társa és támasza, a monarchia egyik legfontosabb tartóoszlopa 99 éves korában meghalt. Fülöp hercegnek Erzsébet királynővé válásával fel kellett adnia a karrierjét, és meg kellett találnia a szerepét az igen merev királyi rendszerben, és ha ez nem is ment egyszerűen, az biztos, hogy szinte élete végéig szolgálta a koronát.

©

Neki köszönhető az is, hogy a királyi család annak idején nyitott a nyilvánosság felé, ám míg Erzsébet szinte végig csöndben uralkodott, Fülöp közvetlenségével és gyakran udvariasnak egyáltalán nem mondható, emberi megnyilvánulásaival belopta magát a britek szívébe. Erzsébet és Fülöp 73 évig voltak házasok, a királynő a családnak azt mondta: a férje halála hatalmas űrt hagyott az életében. A herceget április 17-én temették el a Szent György-kápolnában, Erzsébetnek az idei, 95-ik az első születésnapja, amelyet már a társa nélkül tölt.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!