szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elmarad az SZFE-n szervezett, szerdai nyilvános beszélgetés, amelyre korábban igent mondott a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos is, mivel Stumpf István az utolsó pillanatban mégis visszavonta a részvételét.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az ügyről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata azt írta a Facebookon: a nemrég kinevezett Stumpf István az eseményen való megjelenését kedden már attól tette függővé, hogy meghívják-e Vidnyánszky Attilát, az egyetemet tulajdonló alapítvány elnökét is. 

Korábban a beszélgetést az általunk nyilvánosságra hozott körülmények ismeretében vállalták a résztvevők, így értetlenül állunk az eseményt megelőző napon kívánt változtatások előtt

– írják. „Kormánybiztos urat tájékoztattuk, hogy méltatlannak és udvariatlannak tartjuk, hogy egyetemünk közösségét, valamint a programon való részvételt készségesen vállaló Karsai György tanár urat az esetleges változásról utolsó pillanatban tájékoztatják” – tették hozzá.

A poszt szerint Stumpf értesítette a HÖK-öt arról is, hogy már egyeztetett Vidnyánszky Attilával a részvétellel kapcsolatban, amiről a rendezvény szervezőinek nem volt tudomása. A beszélgetésre a több egyetem által együtt szervezett, az országos modellváltási hullámra reagáló Infosztrájk programsorozatában került volna sor, amely nem kifejezetten az SZFE belső ügyeiről szólt volna.

„Az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, milyen visszafordíthatatlan károkat okoz a sietség.  Ezen történések elválaszthatatlanok Vidnyánszky Attila személyétől, ezért – a további károk elkerülése végett – fokozottan törekszünk arra, hogy kizárólag békés, nyugodt körülmények között ütköztessük érveinket, melyek elsősorban nem a nyilvánosságot, sokkal inkább belső ügyeinket érintik (pl.: ösztöndíjak kérdése, Ódry Színpad funkcióit betöltő játszóhely, Szenátus hiánya)” – teszik hozzá.

Korábbi interjúnk az SZFE HÖK új elnökével ide kattintva olvasható.

Az SZFE új HÖK-elnöke: „Ez nem fájó kijózanodás, hanem folyamatos fájdalom"

Viharos időszak után választott új Hallgatói Önkormányzatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem: az egyetemen maradók mellett a hallgatók csaknem harmada passziválta a félévét, sokan pedig a Freeszfe Egyesülettel tartanak. A hétfőn hivatalba lépett új HÖK mindenkit képviselni szeretne. Interjú az elnökkel.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!